You are here

ΑΚΕΛ: Υπόμνημα για ανεργία και εργασιακές σχέσεις

02/05/2006 17:27
Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με τον Υπουργό Εργασίας Χρίστο Ταλιαδώρο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, του παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τις εργασιακές σχέσεις, τα προβλήματα των εργαζομένων και τα ζητήματα κοινωνικής ευημερίας.

Με βάση το υπόμνημα, το ΑΚΕΛ παρατηρεί ότι ο τομέας των εργασιακών σχέσεων δέχεται πιέσεις και στην Κύπρο όπως και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη και από πλευράς του μεγάλου κεφαλαίου είναι εμφανής η επίθεση ενάντια στην οργάνωση και στις συλλογικές συμβάσεις.

«Η ελεύθερη διακίνηση Ευρωπαίων εργαζομένων χρησιμοποιείται από τους εργοδότες ως μέσο για υπόσκαψη των μισθών και των ωφελημάτων που προνοούν οι συλλογικές συμβάσεις, καθώς χρησιμοποιούνται κοινοτικοί και γενικότερα αλλοδαποί εργαζόμενοι ως φτηνή εργατική δύναμη και αναφέρει ότι αυτή η κατάσταση τείνει να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων», αναφέρεται.

Το μεγαλύτερο κόμμα της συγκυβέρνησης διατυπώνει επίσης τη στήριξή του στις θέσεις που προβάλλει το συνδικαλιστικό κίνημα για περαιτέρω νομοθετική προστασία του δικαιώματος οργάνωσης των εργαζομένων, στη θεσμοθέτηση μέτρων που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν και να σέβονται την οργάνωση και τη συλλογική σύμβαση και στη θεσμοθέτηση διαδικασίας έτσι που επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν αλλοδαπούς, να υποχρεώνονται να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις.

Ακόμη τονίζει ότι στηρίζει τις προτάσεις αυτές γιατί έτσι προστατεύονται οι ξένοι από την εκμετάλλευση ως φτηνής εργατικής δύναμης και ταυτόχρονα οι Κύπριοι από τις πιέσεις που ασκούνται πάνω τους να εργάζονται χωρίς οργάνωση, με χαμηλούς μισθούς.

Στο υπόμνημά του το ΑΚΕΛ εισηγείται για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ανεργίας την άμεση εφαρμογή της νέας στρατηγικής για τους αλλοδαπούς εργαζομένους από τρίτες χώρες, ώστε οι μετανάστες εργαζόμενοι να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες, με ρυθμισμένες διαδικασίες και κριτήρια και την υποχρέωση του εργοδότη να εφαρμόζει συλλογική σύμβαση, ώστε οι όροι απασχόλησης των αλλοδαπών να είναι οι ίδιοι με των Κυπρίων συναδέλφων τους.

Προτείνει ακόμα τα ακόλουθα:

1) Τη διατήρηση ψηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας

2) Την επίσπευση και άμεση ολοκλήρωση σ’ όλες τις πόλεις και περιφέρειες του εκσυγχρονισμού των δημοσίων υπηρεσιών απασχόλησης.

3) Την εκπόνηση και ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης σε επαγγέλματα που υπάρχει ζήτηση.

4) Το ριζικό εκσυγχρονισμό του συστήματος μαθητείας έτσι που να βοηθά τους νέους να αποκτήσουν ειδικευμένα προσόντα για τεχνικές θέσεις.

5) Τη δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων μεταλυκειακής εκπαίδευσης για τους απόφοιτους μέσης γενικής παιδείας.

6) Την ενίσχυση και διεύρυνση των υφιστάμενων προγραμμάτων αυτοεργοδότησης των νέων.

7) Τη δημιουργία των καταλλήλων υποδομών φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων για διευκόλυνση της ένταξης ανέργων γυναικών στην απασχόληση.

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις το ΑΚΕΛ, με το υπόμνημά του τάσσεται μαζί με τους εργαζόμενους στον αγώνα τους για αυξήσεις πάνω από το ύψος της παραγωγικότητας και την αποκατάσταση της ΑΤΑ όπως ήταν πριν από την απόφαση της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ για αφαίρεση των αυξήσεων στους καταναλωτικούς φόρους από τον υπολογισμό της.

Για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), το ΑΚΕΛ αναφέρει πως με την άμεση αντίδραση του κόμματος και της ΠΕΟ προστατεύτηκε το ΤΚΑ από την προσπάθεια να επενδυθούν τα αποθεματικά του Ταμείου στο ΧΑΚ.

Τέλος, για τα δημόσια βοηθήματα το ΑΚΕΛ αναφέρεται στην ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι λήπτες δημοσίου βοηθήματος με τον υπολογισμό της αντισταθμιστικής χορηγίας ως εισόδημα, και προσθέτει ότι το όλο σύστημα κρατικών χορηγιών πρέπει να επαναξιολογηθεί.

Σ.Ι.