You are here

Αλλαγές εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό

10/12/2018 13:02

Πρόσθετες πιστώσεις συνολικού ύψους €16 εκ. θα χρειαστούν για την κάλυψη των απαιτούμενων δαπανών που προκύπτουν από τις 48 τροποποιήσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση επί του προϋπολογισμού, λίγες μόλις μέρες πριν από τη ψήφισή του.

Οι κυβερνητικές τροποποιήσεις εξετάστηκαν από την επιτροπή οικονομικών με τους βουλευτές να απευθύνουν ερωτήσεις στις αρμόδιες λειτουργούς του υπουργείου οικονομικών λαμβάνοντας διευκρινήσεις σε σχέση με τις μισθολογικές αναβαθμίσεις που προβλέπονται, τη μεταφορά δαπανών καθώς και τις πρόνοιες που αφορούν νέες θέσεις στο δημόσιο.

Εκ μέρους του υπουργείου η Μαρία Τσιάκκα ανέφερε ότι το κόστος των μισθολογικών αναβαθμίσεων που περιλαμβάνονται στις τροποποιήσεις, έχει ήδη περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019, όπως αυτός κατατέθηκε αρχικά.

Αυτό που δεν είχε περιληφθεί είναι οι αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις, που έρχονται μέσω ορισμένων εκ των τροποποιήσεων, είπε η κ. Τσιάκκα.

Σημείωσε ότι εάν το εν λόγω κόστος δεν είχε ήδη προϋπολογιστεί, θα απαιτούνταν γύρω στα €11-12 εκ. επιπλέον των €16 εκ.

Οι μισθολογικές αναβαθμίσεις αναμένεται να καλύψουν μεταξύ άλλων, 1551 θέσεις νοσηλευτικών λειτουργών.

Στις τελευταίες κυβερνητικές αλλαγές επί του προϋπολογισμού, γίνεται πρόβλεψη για κονδύλι €1,5 εκ. για την πρόσληψη εξειδικευμένου οίκου για βελτίωση του ελέγχου των αιτήσεων για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών.

Ποσό €500 χιλ. προβλέπεται να καλύψει την εφαρμογή του σχεδίου παραχώρησης χορηγίας για αγορά οικοπέδου, μέσω της επιστροφής ΦΠΑ 14%.

Το σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το υπουργικό συμβούλιο, θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2018 και προβλέπει την επιστροφή του 14% του ΦΠΑ από το 19% που πλήρωσαν ή θα πληρώσουν πολίτες για αγορά οικοπέδου για σκοπούς ανέγερσης πρώτης κατοικίας.

Ποσό €500 χιλ. προβλέπεται επίσης να διαγραφεί από τις δαπάνες του ΚΟΑΓ αναφορικά με το σχέδιο προστασίας κύριας κατοικίας, λόγω της εφαρμογής του σχεδίου Εστία.

Παράλληλα, ανάμεσα στα μεγαλύτερα πρόσθετα ποσά που απαιτούνται είναι ποσό €1,6 εκ. για την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας στο προεδρικό μέγαρο και πρόσθετες πιστώσεις €1 εκ. για την αμοιβή εξειδικευμένων συμβούλων στα πλαίσια της ανέγερσης του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας.

Ποσό €4,5 εκ. που θα προκύψει από ανάλογες εξοικονομήσεις από άλλα έργα, προϋπολογίζεται για να δοθούν προς αναβάθμιση δρόμων στις περιοχές Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας ενώ, άλλα €3,7 εκ. που θα προκύψουν από εξοικονομήσεις, προβλέπεται να δαπανηθούν για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων που αφορούν ανεγέρσεις, επεκτάσεις και αντισεισμικές αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων.

Στα κατασκευαστικά έργα που καλύπτονται από τις τροποποιήσεις εντάσσεται η επέκταση του υφιστάμενου κτηρίου της βουλής. Για το σκοπό αυτό αλλά και για την πρόσληψη προσωπικού στη βουλή και για την εκτύπωση των 11 τόμων του Φακέλου της Κύπρου, προνοείται δαπάνη €2 εκ.

Οι τροποποιήσεις αναμένεται να ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό του οποίου η συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη ενώ, η ψήφισή του αναμένεται την Παρασκευή.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, χαρακτήρισε ατυχές το γεγονός ότι η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή κατάθεσε 48 τροποποιήσεις επί του προϋπολογισμού. Πρόκειται για αρκετά σημαντικές τροποποιήσεις που δεν υπάρχει χρόνος για την επαρκή εξέταση και συζήτησή τους και δεν μπορεί να έρχονται την τελευταία στιγμή, υποστήριξε ο κ. Σιζόπουλος.

Της Μαρίας Χαμπή