You are here

Αλλαγές στην υπηρεσία επιθεώρησης εργασίας

26/03/2019 17:21

Σε τροποποιήσεις με στόχο να καθησυχαστούν ανησυχίες των εργοδοτικών οργανώσεων, κατέληξε ο τελευταίος γύρος κοινωνικού διαλόγου σε σχέση με το νομοσχέδιο για τη σύσταση της ενιαίας υπηρεσίας επιθεώρησης εργασίας.

Το υπουργείο εργασίας είχε εισέλθει σε νέα διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους κατόπιν αντιδράσεων εκ μέρους των εργοδοτικών οργανώσεων, κυρίως σε σχέση με τις εξουσίες των επιθεωρητών της υπηρεσίας και το ύψος των εξωδίκων και των διοικητικών προστίμων που προνοεί το νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου που εκκρεμεί από το 2017, έχει αναβληθεί επανειλημμένως στην ολομέλεια. Ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας Αντρέας Φακοντής απέδωσε την καθυστέρηση της ψήφισης σε ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και σε προσπάθεια εξυπηρέτησης μιας μερίδας εργοδοτών που βολεύονται με την υφιστάμενη κατάσταση, όπως είπε.

Στόχος της επιτροπής εργασίας όπως αναφέρθηκε στη σημερινή συνεδρίαση, είναι η προώθηση του τελικού κειμένου της νομοθεσίας στην ολομέλεια για ψήφιση πριν από τις διακοπές του Πάσχα.

Δεν αλλάζει η φιλοσοφία

Όπως επισημάνθηκε, τόσο εκ μέρους της ίδιας της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου που συμμετείχε στη συνεδρίαση, όσο και εκ μέρους του κ. Φακοντή, οι τροποποιήσεις που επήλθαν στο κείμενο του νομοσχεδίου, είναι διευκρινιστικού τύπου και δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία της προτεινόμενης νομοθεσίας με βάση την οποία θα ελέγχεται η εφαρμογή των εργατικών νόμων.

Η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι έγιναν μικρές, διευκρινιστικές αλλαγές για να διασκεδαστούν ανησυχίες που είχαν εκφραστεί και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους, εργοδότες και συνδικαλιστές.

Με βάση τις αλλαγές, η αρμόδια αρχή θα έχει περισσότερες επιλογές σε ότι αφορά το διορισμό βοηθών επιθεωρητών και διευκρινίζεται ρητώς ότι οι επιθεωρητές θα έχουν δικαίωμα ελέγχου σε κατοικίες αλλά μόνο με διάταγμα δικαστηρίου.

Επίσης, διαγράφεται από το νομοσχέδιο η αναφορά σε «ανάκληση διορισμού» επιθεωρητή και αντικαθίσταται με αναφορά σε «τερματισμό διορισμού», ώστε να μην ανακαλούνται οι πράξεις που έχουν προηγηθεί.

Παράλληλα, διαγράφεται από το πεδίο κάλυψης του νομοσχεδίου ο νόμος περί τερματισμού απασχόλησης καθώς αποτελεί θέμα που κρίνεται στο δικαστήριο και γίνεται αναφορά στην τήρηση της αναλογικότητας σε ότι αφορά τον προγραμματισμό των ελέγχων της υπηρεσίας, κάτι που όπως αναφέρθηκε αποτελεί πλεονασμό. Εντούτοις, η πρόνοια περιλήφθηκε έτσι ώστε να διασκεδαστούν οι όποιες ανησυχίες, όπως λέχθηκε.

Πρόσθετες αλλαγές αποτελούν η διευκρίνιση ότι δεν επιβάλλεται το ανώτατο πρόστιμο των €10 χιλ. εάν μια επιθεώρηση δεν ολοκληρωθεί πλήρως και η διεύρυνση του χρονικού περιθωρίου που παραχωρείται σε εργοδότες για να καταθέσουν παραστάσεις σε σχέση με υπόθεση που αντιμετωπίζουν.

Η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι δεν υιοθέτησε αίτημα για συμπερίληψη πρόνοιας με την οποία να παραχωρείται τρίμηνη περίοδος χάριτος πριν την επιβολή προστίμου στους εργοδότες, επειδή όπως εξήγησε «η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας είναι υποχρέωση όλων».

Αναφέρθηκε επίσης, σε θέση του ΚΕΒΕ για την επιβολή αρχικά μικρότερου προστίμου αντί της αναστολής της χρηματικής ποινής, η οποία επίσης δεν έχει υιοθετηθεί στο παρόν στάδιο, τονίζοντας ότι στόχος δεν είναι η τιμωρία των επιχειρήσεων και η επιβολή προστίμων αλλά να γίνεται προληπτικός έλεγχος για προστασία των εργαζομένων. Γι’ αυτό το σκοπό, όπως είπε, θα γίνονται και εκπαιδευτικές επιθεωρήσεις για ενημέρωση των επιχειρήσεων αναφορικά με τις νομικές τους υποχρεώσεις.

Καθησυχάστηκαν οι ανησυχίες εργοδοτών

Εκ μέρους των εργοδοτικών οργανώσεων αναφέρθηκε ότι μεγάλο μέρος των ανησυχιών που υπήρχαν έχει καθησυχαστεί και εκφράστηκε η προσδοκία το πλαίσιο να λειτουργήσει με τρόπο που θα βοηθήσει προς τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τη νομοθεσία. Σημειώθηκε επίσης, ότι οι τροποποιήσεις ήταν αντικείμενο ομόφωνης απόφασης.

Οι συντεχνίες τόνισαν την ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου και των σχετικών κανονισμών το συντομότερο, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το σχετικό πλαίσιο επισημαίνοντας ότι οι εργοδότες που δεν παρανομούν δεν έχουν να τίποτα να φοβούνται.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Φακοντής σημείωσε ότι έστω και με καθυστέρηση διασκεδάστηκαν οι ανησυχίες και υπήρξε συμφωνία επί των τροποποιήσεων του νομοσχεδίου, οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του.

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί ξανά προς συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη και πως εάν η συζήτηση ολοκληρωθεί χωρίς άλλα προβλήματα, το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στην ολομέλεια με στόχο να ψηφιστεί πριν τις διακοπές του Πάσχα.

Της Μαρίας Χαμπή