You are here

Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής των μισθών

21/12/2022 06:23

Στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός νόμος που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής για την προστασία των μισθών.

Το νομοσχέδιο αλλάζει άρθρα του βασικού νόμου, δηλαδή του 2007 και 2012, όσον αφορά τις υποχρεώσεις του εργοδότη και τον τρόπο πληρωμής μισθών, την έκδοση κατάστασης μισθοδοσίας, τη συγκατάθεση του εργοδοτούμενου σε περίπτωση αποκοπής και με την ποινική δίωξη φυσικού προσώπου σε διευθυντική, προεδρική, γραμματειακή ή άλλη θέση για διάπραξη αδικήματος.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, ο εργοδότης καταβάλλει το μισθό του εργοδοτούμενου (α) σε τραπεζικό λογαριασμό ή λογαριασμό πληρωμών της επιλογής του εργοδοτούμενου ή (β) με τραπεζική επιταγή στο όνομα του εργοδοτούμενου.

Στις περιπτώσεις προσώπων για τα οποία εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού πληρωμών, ο εργοδότης δύναται να καταβάλλει το μισθό σε μετρητά είτε σε χαρτονομίσματα είτε σε κέρματα, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες από την ημερομηνία πρόσληψης του εργοδοτούμενου.

Στις περιπτώσεις προσώπων κατά τις οποίες το αίτημα για άνοιγμα λογαριασμού πληρωμών απορρίπτεται για οποιοδήποτε λόγο, ο εργοδότης δύναται να συνεχίσει να καταβάλλει το μισθό σε μετρητά είτε σε χαρτονομίσματα είτε σε κέρματα, εφόσον ο εργοδότης προσκομίσει στο διευθυντή σχετική βεβαίωση από το πιστωτικό ίδρυμα που απέρριψε την αίτηση του εργοδοτούμενου για άνοιγμα λογαριασμού πληρωμών.

Ο εργοδότης διατηρεί αρχείο με τις σχετικές βεβαιώσεις για κάθε εργοδοτούμενο.

Η καταβολή του μισθού στους λογαριασμούς πληρωμών της επιλογής του εργοδοτούμενου, δύναται να διενεργείται με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχων υπηρεσιών πληρωμών.

Ο μισθός δύναται να καταβάλλεται σε μετρητά είτε σε χαρτονομίσματα είτε σε κέρματα, νοουμένου ότι ο εργοδότης καταβάλλει το μισθό σε εβδομαδιαία βάση και έχει συνάψει συλλογική σύμβαση ή άλλη γραπτή συμφωνία με τον εργοδοτούμενο, η οποία προβλέπει ότι η καταβολή του μισθού μπορεί να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.

Σε περίπτωση γραπτής συμφωνίας αυτή φέρει τις υπογραφές και ολογράφως τα ονόματα του εργοδότη και του εργοδοτούμενου και η εν λόγω συλλογική σύμβαση ή γραπτή συμφωνία αποστέλλονται εντός δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία σχετικού αιτήματος επιθεωρητή ή άλλου λειτουργού.

Υποχρεώσεις εργοδότη

Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να (α) εκδίδει κατάσταση μισθοδοσίας, (β) δίδει στον εργοδοτούμενο αντίγραφο της κατάστασης εντύπως ή ηλεκτρονικά, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία πληρωμής του μισθού, (γ) τηρεί αρχείο με τις καταστάσεις το οποίο αποστέλλεται εντός δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία σχετικού αιτήματος επιθεωρητή ή άλλου λειτουργού.

Σε περίπτωση κατά την οποία διαπράττεται ποινικό αδίκημα, κατά παράβαση του νόμου, από νομικό πρόσωπο ή οργανισμό και αποδεικνύεται είτε ότι έχει διαπραχτεί με τη συγκατάθεση ή συνενοχή φυσικού προσώπου, που κατά το χρόνο διάπραξης του ποινικού αδικήματος κατέχει θέση συμβούλου, προέδρου, διευθυντή, γραμματέα ή άλλη παρόμοια θέση στο νομικό πρόσωπο ή εμφανίζεται ότι ενεργεί με την ιδιότητα αυτή, τότε το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που διέπραξαν το αδίκημα αυτό υπόκεινται, σε περίπτωση καταδίκης τους, στην ποινή που προβλέπεται στις διατάξεις του εδαφίου (1) για το αδίκημα αυτό».

Ελάχιστα στοιχεία που περιλαμβάνει η εβδομαδιαία ή μηνιαία κατάσταση για την καταβολή του μισθού την οποία διαβιβάζει ο εργοδότης στον εργοδοτούμενο σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή και για την οποία τηρεί απόδειξη της διαβίβασης ή της παραλαβής από τον εργοδοτούμενο:

1. Στοιχεία ταυτότητας εργοδότη και εργοδοτούμενου ως ακολούθως: (i) Ονοματεπώνυμο·(ii) διεύθυνση (iii) ταυτότητα·(iv) αριθμός κοινωνικών ασφαλίσεων ή αριθμός μητρώου εργοδότη.

2. Ημερομηνία πληρωμής.

3. Περίοδος που αφορά η πληρωμή.

4. Στοιχεία πληρωμής ως ακολούθως: (i) Βασικός μισθός με αναφορά στον αριθμό εβδομαδιαίων ωρών εργασίας (ii) υπερωριακή αμοιβή με αναφορά στον αριθμό υπερωριών και τρόπος υπολογισμού υπερωριακής αποζημίωσης∙(iii) οποιεσδήποτε άλλες πληρωμές.

5. Εισφορές εργοδοτούμενου ως ακολούθως: (i) Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων∙(ii) Γενικό Σύστημα Υγείας (iii) άλλες εισφορές που τυχόν προβλέπονται από νόμο ή κανονισμό ή γραπτή συμφωνία ή συλλογική σύμβαση.

6. Εισφορές εργοδότη ως ακολούθως: (i) Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων∙(ii) Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (iii) Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού∙(iv) Ταμείο Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού∙(v) Γενικό Σύστημα Υγείας∙

Στοιχεία που περιλαμβάνονται εφόσον τυγχάνουν εφαρμογής: (i) Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ii) προμήθεια∙(iii) 13ος μισθός∙(iv) 14ος μισθός (v) οδοιπορικά (vi) εισφορές στο Κεντρικό Ταμείο Αδειών (vii) εισφορές εργοδότη ή/και εργοδοτούμενου στο Ταμείο Προνοίας».

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 27 Μαΐου.

Της Γεωργίας Χαννή