You are here

Αλλάζουν τα σχέδια υπηρεσίας του δημοσίου

24/01/2005 15:26

· Εξισώνεται η πείρα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε πολλά προβληματικά σχέδια

· Διαβουλεύσεις κυβέρνησης με ΠΑΣΥΔΥ για «νέο σύστημα αξιολόγησης»


Αλλαγές πρόκειται να επέλθουν στα σχέδια υπηρεσίας του δημόσιου τομέα μέσα στους επόμενους μήνες. Όπως προκύπτει από τη σημερινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, το Υπουργείο Οικονομικών μελετά τρόπους «διόρθωσης» ασαφειών και γενικόλογων αναφορών που υπάρχουν σε περίπου 500 υφιστάμενα σχέδια.

Απαντώντας στις επικρίσεις του εισηγητή του θέματος, βουλευτή Ιωνά Νικολάου, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών και στέλεχος του τμήματος Δημοσίας Διοίκησης, κ. Κλέα Ζαμπαρλούκου, ανέφερε ότι από το 1999 μέχρι σήμερα «400 από τα 900 σχέδια υπηρεσίας έχουν τύχει εκσυγχρονισμού». Αποκάλυψε ακόμα ότι μέσα στις προτεραιότητες του τμήματος είναι η κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο θα ρυθμίζεται η υφιστάμενη παραγνώριση πείρας του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με το δημόσιο τομέα κατά την προκήρυξη θέσεων. Τέλος της εβδομάδας, ανέφερε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, θα κατατεθεί κατεπείγον το νομοσχέδιο στη Γενική Εισαγγελία για το σκοπό αυτό.

Όσον αφορά τη διάζευξη προσόντων (να ζητούνται λόγου χάρη απόφοιτοι Λυκείου, απόφοιτοι ΑΤΙ και παν/μίου για την ίδια θέση), η κ. Ζαμπαρλούκου είπε ότι «μελετάται πώς θα εκλείψει το φαινόμενο αυτό» ώστε «να προκύπτουν θέσεις για διαφορετικού επιπέδου προσόντα». Σημείωσε πάντως πως γίνεται διαχωρισμός κλιμάκων μεταξύ επιστημονικών και επαγγελματικών προσόντων. Για το θέμα της γλώσσας, τόνισε ότι για τις θέσεις προαγωγής οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να παρακάθονται σε εξετάσεις για να λάβουν σχετικό πιστοποιητικό.

«Πολλές ασάφειες»

Ο εισηγητής του θέματος κ. Νικολάου (ΔΗΣΥ) τόνισε ότι «οι ασάφειες που προβλέπονται σε διάφορα σχέδια υπηρεσίας μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα». Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου οι ασάφειες αυτές είναι μεταξύ άλλων οι ακόλουθες: γενική διατύπωση των καθηκόντων και μη συσχετισμός τους με τα απαιτούμενα προσόντα, πολλές φορές ακαθόριστη χρονική διάρκεια του απαιτούμενου προσόντος της πείρας, αναφορά σε εκπαίδευση και μετεκπαίδευση χωρίς να προσδιορίζεται η χρονική διάρκεια και το επίπεδό τους κ.α. ο βουλευτής του Συναγερμού επεσήμανε ότι «επιβάλλεται η ενιαία αντιμετώπιση των προβλημάτων σε όλα τα σχέδια υπηρεσίας και όχι η σπασμωδική αναφορά». Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άγις Αγαπίου διερωτήθηκε κατά πόσον τίθεται «θέμα άνισης μεταχείρισης» επειδή κάποια «σχέδια υπηρεσίας τροποποιήθηκαν και άλλα όχι». Η εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι η αλλαγή των σχεδίων είναι μια συνεχής και επίπονη διαδικασία.

Νέο σύστημα αξιολόγησης

Το δεύτερο θέμα, το οποίο εξετάστηκε ακροθιγώς στην Επιτροπή, ήταν το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, πάλι με εισήγηση του κ. Νικολάου. Ο βουλευτής στην εισαγωγική του ομιλία ανέφερε ότι «επιβάλλεται η εγκατάλειψη του σημερινού ισοπεδωτικού συστήματος αξιολόγησης» και τόνισε ότι «η καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση των αναγκαίων θεσμικών αλλαγών με την αξιοποίηση της σχετικής μελέτης που παραδόθηκε στην κυβέρνηση από τον Απρίλιο του 2003 ενθαρρύνει τις εξωγενείς (κομματικές ή άλλες) παρεμβάσεις». Χαρακτηριστικά, τόνισε «το 99% των δημοσίων υπαλλήλων αξιολογείται στο επίπεδο "εξαίρετος"» και πρόσθεσε πως «παραμένουν ως μόνα κριτήρια τα προσόντα και η αρχαιότητα, με αποτέλεσμα μια προαγωγή να κρίνεται από μερικά λεπτά προφορικής συνέντευξης».

Απαντώντας ο εκπρόσωπος του Τμήματος Δημοσίας Διοίκησης και Προσωπικού, κ. Ανδρέας Μυλωνάς, παραδέχθηκε ότι το υφιστάμενο σύστημα βρίσκεται σε «αχρησία». Είπε ότι αυτό το θέμα «είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια υπηρεσία» και πρόσθεσε ότι «έγνοια μας είναι να κάνουμε ένα σύστημα που θα πετύχει». Όπως ανέφερε ο κ. Μυλώνας, στα σκαριά βρίσκεται ένα νέο σύστημα αξιολόγησης το οποίο, όπως είπε, θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με την συνδικαλιστική πλευρά.

Η επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση των δύο θεμάτων σε νέα συνεδρία κατά την οποία θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους η Νομική Υπηρεσία, η ΠΑΣΥΔΥ, αλλά και τα ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Του Γιώργου Αγαπίου