You are here

Άλμα στους μισθούς πριν την πανδημία

21/10/2020 06:42

Τη μεγαλύτερη αύξηση της δεκαετίας κατέγραψαν το 2019 οι μισθοί στην Κύπρο, όπως διαφαίνεται από στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που δείχνουν τη βελτίωση που υπήρξε στα εισοδήματα των κυπρίων πριν ξεσπάσει η πανδημική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2019 οι απολαβές αυξήθηκαν κατά 2,1% σε ονομαστικούς όρους και κατά 1,8% σε πραγματικούς όρους.

Η αύξηση είναι η μεγαλύτερη από το 2009.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία που παρουσιάζει η StockWatch, οι μισθοί στην Κύπρο συνήθως αυξάνονται κάθε έτος.

Τη δεκαετία του 2000 οι μισθοί αυξάνονταν με ταχύτερους ρυθμούς από ότι αργότερα.

Από το 2013 μέχρι και το 2016, οι μισθοί μειώθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης ενώ από το 2015 επανήλθαν σε αυξητική πορεία.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της XM Μιχάλης Φλωρεντιάδης αναφέρει στη StockWatch ότι τα στοιχεία δείχνουν την κάποια στασιμότητα των απολαβών λόγω της οικονομικής κρίσης του 2013, ιδιαίτερα σε πραγματικούς όρους.

«Ένα ευρύτερο θέμα είναι ότι η αγορά εργασίας στην Κύπρο είναι δύο ταχυτήτων - χωρίζεται δηλαδή σε τομείς όπου οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν μεγαλύτερη προστασία, ωφελήματα και αυξήσεις και σε τομείς που δεν υπάρχουν αντίστοιχα προνόμια», επισημαίνει.

Τονίζει ότι η κατάσταση για ορισμένους εργαζόμενους είναι μάλλον αρκετά χειρότερη από αυτήν που περιγράφει ο μέσος όρος του πίνακα.

Επισημαίνει ότι οι χαμηλές αυξήσεις των απολαβών σχετίζονται περισσότερο με τη χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας και στο ότι η Κύπρος χρειάζεται ακόμη περισσότερες προσπάθειες για να καταστεί ανεπτυγμένη οικονομία στην οποία το εργατικό δυναμικό έχει υψηλές δεξιότητες και κατάρτιση και απασχολείται σε δυναμικούς κλάδους που αναπτύσσονται και παρουσιάζουν υψηλή προστιθέμενη αξία.

Της Γεωργίας Χαννή