You are here

Ανασυντάσσουν θέσεις για κατώτατο εργοδότες και συντεχνίες

21/04/2022 07:27

Υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που έχουν ενώπιον τους σε σχέση με τις παραμέτρους που θα διέπουν τη ρύθμιση του εθνικού κατώτατου μισθού, οι κοινωνικοί εταίροι ετοιμάζονται να αναπροσαρμόσουν και να συγκεκριμενοποιήσουν τις θέσεις τους, πριν συνεχιστεί η συζήτηση για οριστικοποίηση του πλαισίου που θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο μήνα.

Η εν λόγω εργασία, έχει να κάνει κυρίως με τρία βασικά σημεία της ρύθμισης του εθνικού κατώτατου μισθού, τα οποία αφορούν τον τρόπο υπολογισμού και αναθεώρησής του.

Έχοντας πλέον ξεκάθαρη εικόνα για τις κυβερνητικές προθέσεις, εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, διαμηνύουν ότι προτίθενται να επαναπροσδιορίσουν τις θέσεις και εισηγήσεις τους, προκειμένου σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα, να εξεταστεί ποιες από αυτές μπορούν να αποτελέσουν μέρος του προωθούμενου πλαισίου.

Ταυτόχρονα, θέτουν τις παραμέτρους που θεωρούν ως σημαντικές στον καθορισμό του πλαισίου.

Κατά τη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, την περασμένη Δευτέρα, κλείδωσε ως ορόσημο για τη θέσπιση του κατώτατου μισθού το τέλος Μαΐου, για καθορισμό του ποσού και παραχώρηση περιθωρίου μετάβασης στην εφαρμογή του μετέπειτα, πριν το τέλος του έτους.

Αναπροσαρμογή θέσεων σε τρία σημεία

Ο γγ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, δήλωσε χθες ότι σύμφωνα με την σχετική πρόταση, ως βάση υπολογισμού του εθνικού κατώτατου μισθού θα λαμβάνεται ο εθνικός διάμεσος μισθός. Ως εκ τούτου, σημείωσε, θα πρέπει να συμφωνηθεί ποια θα είναι η φόρμουλα υπολογισμού του διάμεσου μισθού και τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του.

Δεύτερον, ανέφερε ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός θα καθορίζεται ως ποσοστό του εθνικού διάμεσου μισθού, σημείο το οποίο επίσης, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί, ώστε να οριστεί ποιο θα είναι αυτό το ποσοστό, όπως είπε.

Τρίτον, τόνισε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι πρόνοιες αναπροσαρμογής του εθνικού κατώτατου μισθού, το τι θα περιλαμβάνει ο εν λόγω μηχανισμός, η συχνότητα με την οποία θα αναπροσαρμόζεται ο εθνικός κατώτατος μισθός και άλλα σχετικά ζητήματα.

Σε αυτά τα τρία ζητήματα, ανέφερε, θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή εισηγήσεων για τον εθνικό κατώτατο μισθό, η οποία αναμένεται να καταλήξει σε πιο συγκεκριμένες θέσεις.

Ο κ. Τσιακκής σημείωσε ότι «οδηγούμαστε προς το τέλος» καθώς η συζήτηση έχει μπει στη λογική των παραμέτρων και των χαρακτηριστικών του πλαισίου και έχουν δοθεί λεπτομέρειες ώστε οι εμπλεκόμενοι να επεξεργαστούν τις προτάσεις τους.

Τόνισε παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει κατάληξη σε ένα εθνικό κατώτατο μισθό αξιοπρεπή για τον κόσμο, που να τον αντέχουν και οι επιχειρήσεις.

Θέτουν τις παραμέτρους

Την ανάγκη όπως διασφαλιστεί ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός θα λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένες παραμέτρους στον καθορισμό του ποσού και του πλαισίου λειτουργίας του μηχανισμού αναπροσαρμογής, τονίζουν οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, υπογραμμίζοντας ότι το πλαίσιο ρύθμισης του εθνικού κατώτατου μισθού δεν θα πρέπει να συγκρούεται με τις συλλογικές συμβάσεις, όπου αυτές εφαρμόζονται.

Ο γγ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας τόνισε πως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η εικόνα της οικονομίας, τα δεδομένα της αγοράς εργασίας και στοιχεία που αφορούν στην παραγωγικότητα. Ανέφερε επίσης, ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ρητή πρόνοια στην τελική συμφωνία, ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός δεν θα ανταγωνίζεται τις ρυθμίσεις που διέπονται από συλλογικές συμβάσεις.

Από την πλευρά της, η γγ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, υποστήριξε ότι στα κριτήρια καθορισμού του εθνικού κατώτατου μισθού θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη θέματα πληθωρισμού και παραγωγικότητας, ενώ η ΑΤΑ όπως είπε, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην αναπροσαρμογή του, καθώς δεν την απολαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Υπογράμμισε παράλληλα, ότι η συζήτηση θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο εντός του οποίου να ρυθμιστεί ότι στις περιπτώσεις όπου ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται μέσω συλλογικών συμβάσεων, εκείνη η ρύθμιση θα υπερτερεί.

Αισιόδοξοι για την κατάληξη

Ο κ. Μάτσας ανέφερε πως μετά από ένα μεγάλο διάστημα διαβουλεύσεων το θέμα βρίσκεται σε ορίζοντα κατάληξης.

Σημείο αναφοράς όπως είπε, αποτελεί το ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός θα λειτουργεί υποστηρικτικά για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και θα συνδέεται με την παραγωγικότητα, την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού, την άρση ή μείωση του χάσματος αμοιβών ανάμεσα στα δύο φύλα, τη μείωση της υποδηλωμένης εργασίας και τη βελτίωση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των εργαζομένων.

«Στη βάση αυτών, θεωρείται ότι η θετική προσέγγιση πρέπει να είναι κοινή», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η απόφαση ανήκει στην αρμόδια Υπουργό.

Η κ. Χαραλάμπους, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει σύντομα κατάληξη της συζήτησης, που θα συνεχιστεί σε νέα συνάντηση μετά τις γιορτές για την κατάθεση σκέψεων και θέσεων από τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Έχουμε ενώπιον μας ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο και μπορούμε και εμείς να δούμε πως συγκεκριμενοποιούμε τις θέσεις που έχουμε εκφράσει για αυτό το ζήτημα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τώρα υπάρχει «πιο καλή αντίληψη για το πως προσεγγίζει το ζήτημα το υπουργείο Εργασίας».

Της Μαρίας Χαμπή