You are here

Ανοίγει ο δρόμος για πρόωρη χωρίς πέναλτι ιδιωτικών υπαλλήλων

24/02/2020 07:31

Ανοίγει ο δρόμος για να τεθεί επί τάπητος η ρύθμιση του πέναλτι 12% του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που επιβάλλεται στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που επιθυμούν να αφυπηρετήσουν πρόωρα, δηλώνουν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων, που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δημιουργεί εργαζόμενους δυο ταχυτήτων.

Την Παρασκευή η ολομέλεια της βουλής ενέκρινε το πακέτο των τριών νομοσχεδίων που συνθέτουν το συνταξιοδοτικό σχέδιο των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω του οποίου παραχωρείται το κίνητρο σε όσους αποχωρήσουν να μην υφίστανται αναλογιστική μείωση στα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα για υπηρεσία από την 1η Ιανουαρίου 2013 και εντεύθεν.

Δικαιούχοι είναι 4088 υπάλληλοι οι οποίοι είτε υπολείπονται πέντε έτη από την υποχρεωτική συνταξιοδότηση τους, είτε έχουν συμπληρώσει συνολικά 400 μήνες συντάξιμης υπηρεσίας μέχρι και την 31/8/2020. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει εντός 45 ημερών από την ισχύ της νομοθεσίας να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους.

Την ερχόμενη Παρασκευή αντιπροσωπεία της ΣΕΚ ανηφορίζει στο προεδρικό για να καταθέσει ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρωμένη πρόταση για δίκαιη διευθέτηση του θέματος δήλωσε στη StockWatch, ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας.

«Θεωρούμε ότι η ψήφιση από τη βουλή την Παρασκευή του κρατικού νομοσχεδίου που προνοεί ότι όσοι κρατικοί υπάλληλοι επιθυμούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις να αφυπηρετήσουν πρόωρα χωρίς να υφίστανται την αναλογιστική μείωση στα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα, ανοίγει το δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση και για το πέναλτι των ταμείων των κοινωνικών ασφαλίσεων».

Πρόσθεσε ότι «εδώ και πάρα πολύ καιρό εκφράζαμε τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διευθέτηση επί του θέματος που αφορά την αναλογιστική επιβάρυνση του 12% για το ΤΚΑ».

Δεδομένων αυτών των εξελίξεων, σημείωσε ότι «η ΣΕΚ βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσης της πρότασης της που αφορά τη ρύθμιση που πρέπει να γίνει στο ΤΚΑ ώστε να μην υπάρχει διάκριση μεταξύ των εργαζομένων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού την οποία θα θέσουμε ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη Παρασκευή».

Σημείωσε ότι «πάμε με συγκεκριμένες εισηγήσεις οι οποίες μπορεί να υιοθετηθούν και να δώσουν πρακτική διάσταση ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να μη δημιουργούνται δύο ταχυτήτων εργαζόμενοι και δικαιούχοι συνταξιοδοτικού, ενώ την ίδια στιγμή να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ΤΚΑ».

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, μέσα από την πρόταση τους θα παρέχεται η δυνατότητα χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση να γίνεται απάλειψη του πέναλτι του 12%.

Λαμβανομένου υπόψη ότι έχει αυξηθεί η απασχόληση με αποτέλεσμα να εισρεύσουν περισσότερα χρήματα στο ΤΚΑ καθιστώντας το βιώσιμο, θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί η προσπάθεια να περιοριστεί το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα ταμεία. Θα πρέπει την ίδια ώρα να δούμε πως αυξάνεται και η εισπραξιμότητα του ΤΚΑ για να μπορεί να περιοριστεί η επιβάρυνση προς τους δικαιούχους.

Η κυβέρνηση τιμωρεί τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπτης Κυρίτσης, σε δηλώσεις του επέκρινε την κυβέρνηση ότι «βόλεψε τους δικούς της εργαζόμενους απαλείφοντας την αναλογιστική μείωση από τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα τους, ενώ όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους που θα πάρουν σύνταξη από το ΤΚΑ, συνεχίζει να τους τιμωρεί».

«Κατά συνέπεια», υπέδειξε ότι «είναι μια ακόμη επιβεβαίωση ότι αυτό που επιβλήθηκε το 2013 από την τρόικα, η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης και το πέναλτι του 12%, είναι ισοπεδωτικά και αντικοινωνικά μέτρα γι’ αυτό θα πρέπει να επανεξεταστούν».

Ο κ. Κυρίτσης, είπε ότι «αναμένουμε ότι θα ανοίξει σύντομα η συζήτηση από το υπουργείο εργασίας γενικότερα για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αφού η αναλογιστική μελέτη για το ΤΚΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο όπως έχουμε ενημερωθεί. Εμείς ως ΠΕΟ κατά τη διάρκεια της συζήτηση ένα από τα ζητήματα που θέσαμε έντονα είναι το θέμα της επανεξέτασης του πέναλτι του 12%», είπε.

Της Ηρώς Ευθυμίου