You are here

Ανοίγουν κενές θέσεις και προαγωγές στο δημόσιο

23/05/2022 12:33

Τροπολογία για ολική κατάργηση του Νόμου που προνοεί την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων πρώτου διορισμού, πρώτου διορισμού και προαγωγής, καθώς και προαγωγής στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα καταθέσει ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συνέχισε σήμερα τη συζήτηση πρότασης νόμου για άρση της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων προαγωγής στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι εφόσον προωθείται η εξαίρεση από τις διαδικασίες αποπαγοποίησης των θέσεων  προαγωγής,  η συνέχιση της υφιστάμενης διαδικασίας όσον αφορά τις θέσεις πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού προαγωγής  είναι άνευ ουσιαστικού αντικειμένου.

Όπως εξήγησε,  η αναγκαιότητα διατήρησης των θέσεων πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού και προαγωγής μπορεί να εξετάζεται και να λαμβάνονται οι ανάλογες αποφάσεις μέσω του ετήσιου ή και συμπληρωματικού προϋπολογισμού του κράτους.    

Η διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) του υπουργείου Οικονομικών, Έλενα Οικονομίδου – Αζίνα, επανέλαβε ενώπιον της επιτροπής ότι το ΥΠΟΙΚ δεν συμφωνεί με την μεμονωμένη αντιμετώπιση του θέματος, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να περιλαμβάνει όλες τις θέσεις και όχι μόνο τις θέσεις προαγωγής.

Ανάφερε, πως σύντομα θα προωθηθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για πλήρη κατάργηση της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που θα αφορούν τόσο τις θέσεις προαγωγής, όσο και τις θέσεις πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού και προαγωγής.

Εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων δήλωσαν ότι δεν διαφωνούν ως προς το περιεχόμενο της πρότασης, τονίζοντας όμως ότι αναμένουν η κυβέρνηση να καταθέσει σύντομα νομοσχέδιο, στην βάσει της συμφωνίας που έκαναν στις 28 Απριλίου του 2022 με τον υπουργό Οικονομικών για πλήρη άρση των διαδικασιών αποπαγοποίησης θέσεων, όπως ίσχυε μέχρι το 2013 στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μάλιστα, εκπρόσωπος της ΣΕΚ ανάφερε ότι μετά από διάλογο με το υπουργείο Οικονομικών, αναμένουν σε δύο με τρεις εβδομάδες την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου που θα καταργεί το συγκεκριμένο Νόμο, που προνοεί την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της ΠΕΟ διαχώρισε τη θέση του και εξέφρασε τη διαφωνία του προς την πρόνοια της πρότασης νόμου, σημειώνοντας ότι δεν εξυπηρετεί το σκοπό τους για αποπαγοποίηση όλων των θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι «με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία φαίνεται ότι είναι αντιπαραγωγικός ο έλεγχος των θέσεων προαγωγής από την Επιτροπή Οικονομικών», προσθέτοντας ότι με την πρόταση νόμου «επιχειρούμε (ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ) να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση».

«Οι πλείστοι των ενδιαφερομένων συμφωνούν με αυτή την πρόταση νόμου», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «διάφορες απαιτήσεις για το μέλλον, διάφορες προθέσεις ή διάφορες επιθυμίες - εάν αυτές θα τύχουν χειρισμού – θα τύχουν χειρισμού από την εκτελεστική εξουσία και όχι από την Επιτροπή Οικονομικών».

Προβληματίζουν οι θέσεις πρώτου διορισμού στην Τ.Α.

Όσον αφορά το αίτημα για αποπαγοποίηση 1.415 θέσεων πρώτου διορισμού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που τέθηκε επίσης ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών για εξέταση, ζητήθηκε από βουλευτές, περαιτέρω ενημέρωση και ειδικά για θέσεις που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο λειτουργός του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού Κωνσταντίνος Μιχαήλ ξεκαθάρισε ότι το αίτημα κατατέθηκε σύμφωνα με τις πρόνοιες της υφιστάμενης νομοθεσίας και αφορά εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης 1.140 θέσεων στο δημόσιο τομέα και 275 θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (221 θέσεις σε Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και 54 θέσεις σε Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Όσον αφορά τις 1.140 θέσεις στη δημόσια υπηρεσία εξήγησε περαιτέρω ότι πρόκειται για 591 της δημόσιας υπηρεσίας, 304 θέσεις εκπαιδευτικών, 229 θέσεις στην αστυνομία και 16 στην πυροσβεστική υπηρεσία.

Απαντώντας σε ερώτηση του αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Χρύση Παντελίδη, εάν οι θέσεις στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης που ζητείται η αποπαγοποίηση επηρεάζονται από την πρόσφατη μεταρρύθμιση της Τ.Α., ο κ. Μιχαήλ είπε ότι ενημερώθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν όπως στην επόμενη συνεδρία κληθεί το υπουργείο Εσωτερικών για να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις επί του θέματος των 54 θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο βουλευτής εξάλλου του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες θέσεις «πρόταση σκοπιμοτήτων και ρουσφετιού» και ζήτησε όπως κληθεί εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών να δώσει εξηγήσεις.  

Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση νόμου για άρση της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων προαγωγής στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, Ονούφριος Κουλλάς και Σάβια Ορφανίδου και εκ μέρους ΔΗΚΟ Χριστιάνας Ερωτοκρίτου και Χρύση Παντελίδη.

Της Ελένης Χαραλάμπους