You are here

Αντιδράσεις για αύξηση αμοιβών μελών Ερευνητικής

18/01/2021 16:36

Πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διαφοροποιήσει την αμοιβή των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις.

Με βάση την σχετική απόφαση, τον περασμένο Νοέμβριο, το Υπουργικό Συμβούλιο διαφοροποίησε την αμοιβή του προέδρου και των μελών της Επιτροπής των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με την απόφαση, έκαστος των προέδρου και μελών της επιτροπής, είτε είναι ιδιώτης ή εν ενεργεία κρατικός υπάλληλος/αξιωματούχος, θα αποζημιώνεται με ποσό ύψους 10 χιλ. για όλη τη διάρκεια κάθε τρίμηνης περιόδου έρευνας. Σε περίπτωση που η έρευνα αφορά ένα επιπρόσθετο μήνα πέραν της κάθε τριμηνίας, η αποζημίωσή τους θα ανέρχεται στις €3.500 και για δύο επιπρόσθετους μήνες, η αποζημίωσή τους θα ανέρχεται στα €7 χιλ.

Το ΔΗΚΟ κάνει λόγο για παράνομη αύξηση της μισθοδοσίας των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής, «ενώ ο νόμος προνοεί ότι αρμόδιος για κάτι τέτοιο είναι ο Γενικός Εισαγγελέας», όπως σημειώνει ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος. Σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση ΔΗΣΥ ενώ βρίσκεται υπό διερεύνηση προσφέρει ‘δώρα’ στους ερευνητές της».

Ο γραμματέας του κόμματος Άθως Αντωνιάδης αναφέρεται σε μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα. «Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ να τριπλασιάσει τη μισθοδοσία των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής δύο μήνες μετά το διορισμό τους, για τη διερεύνηση του σκανδάλου των πολιτογραφήσεων, είναι παράνομη και εγείρει μείζον ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης» αναφέρει σε δήλωσή του. «Είναι και γι’ αυτό το λόγο που εμείς επιμένουμε στην ανάγκη ελέγχου όλων των φακέλων των πολιτογραφήσεων, από την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, η οποία δεν έχει ούτε σύγκρουση συμφέροντος ούτε παρεμβάσεις και διαθέτει και το προσωπικό», καταλήγει ο κ. Αντωνιάδης. 
 
Ερωτήματα για την αξιοπιστία της Ερευνητικής Επιτροπής για τα «χρυσά διαβατήρια» μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για την αύξηση της αντιμισθίας, θέτει και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

 Σε σχετική ανακοίνωση, γίνεται επίκληση δημόσιας τοποθέτησης του νομικού Κρις Τριανταφυλλίδης, σύμφωνα με τον οποίο, η Επιτροπή -για σκοπούς αμεροληψίας- διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα και η αμοιβή της Ερευνητικής Επιτροπής καθορίζεται από τον ίδιο και τονίζεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί άμεσα για τους σκοπούς της ενέργειάς της αυτής.

Μ.Χ.