You are here

Αντιδρούν σε νέα πολιτική για προσωπικό τρίτων χωρών

24/01/2023 06:56

Τις πρώτες αντιδράσεις στις πληροφορίες που φέρουν το υπουργείο Εργασίας να επεξεργάζεται πρόταση για επίλυση του ζητήματος εισαγωγής προσωπικού από τρίτες χώρες, εκφράζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Κούσιο, το ΥΠΕΡΓ εξακολουθεί να βρίσκεται στο στάδιο ετοιμασίας της νέας πολιτικής η οποία θα δίνει οριστικές λύσεις στο χρόνιο πρόβλημα του προσωπικού από τρίτες χώρες, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τις εργοδοτικές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για το θέμα.

Σχολιάζοντας αναφορές εκπροσώπων των εργοδοτών, με βάση τις οποίες αναμένεται σύντομα η υποβολή πρότασης εκ μέρους του, ο κ. Κούσιος δήλωσε στη StockWatch ότι, «θα ετοιμάσω την τελική πολιτική πρόταση της νέας στρατηγικής και θα την αποστείλω για διαβούλευση προς τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Σε ερώτηση σχετικά με την ενημέρωση της οποίας έτυχαν οι εργοδοτικές οργανώσεις σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό πριν δύο εβδομάδες, ο κ. Κούσιος είπε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχω διαβουλευθεί με καμία οργάνωση, απλά τους ενημέρωσα ότι επεξεργάζομαι νέα συνολική πολιτική» και πρόσθεσε ότι «ακόμη δεν είναι έτοιμο το τελικό κείμενο».

Αιτία σύγκρουσης το άνοιγμα της αγοράς 

Ως «αιτία πολέμου» αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων σε εργαζόμενους τρίτων χωρών, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, σε δηλώσεις στη StockWatch, παρέπεμψε στη δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα της ΑΤΑ, λέγοντας ότι «ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι μεταβατική και δεν χειρίζεται οποιαδήποτε προβλήματα λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές».

Διερωτήθηκε εάν ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος «θα μας καλέσει να συζητήσουμε μια πρόταση η οποία θα δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την πολιτική που επεξεργάζεται ο υπουργός και εάν θα μας στείλει κάποιες προτάσεις».

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ανέφερε στη StockWatch ότι «αναμένουμε να μας καλέσει όλους για να συζητήσουμε στη βάση των προτάσεων που έχουμε υποβάλει με βασικό κριτήριο να υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας και δεύτερο, αποδεδειγμένα να υπάρχουν ανάγκες, διότι εάν ανοίξει σε όλα τα επαγγέλματα για εμάς θα είναι αιτία σύγκρουσης».

Ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξήγησε ότι «το θέμα της απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες τέθηκε στο εργατικό συμβουλευτικό σώμα πριν τρία χρόνια και ουσιαστικά δεν έγινε κοινωνικός διάλογος, απλά καταρτίστηκε μια τεχνική επιτροπή για να ασχοληθεί με το θέμα, αλλά συνήλθε μόλις μια φορά».

Σημείωσε ότι «το υπουργείο Εργασίας απέσυρε τις προηγούμενες θέσεις μας για να υποβάλει καινούργιες. Στο μεταξύ προέκυψε το θέμα με τις αυξημένες ανάγκες των εργοδοτών, όπως έλεγαν, και μέχρι στιγμής δεν έγινε ουσιαστικός διάλογος».

«Εμείς όμως θεωρούμε ότι θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρα κριτήρια και να λειτουργεί η τεχνική επιτροπή και οι όποιες άδειες να δίνονται στη βάση τεκμηριωμένων αναγκών», τόνισε.

Ο κ. Αναστασίου, διαμήνυσε επίσης, ότι «θα είναι αιτία πολέμου αν ισχύουν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για αύξηση του ποσοστού εργαζομένων τρίτων χωρών και άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων».

Άνοιγμα επαγγελμάτων και απλοποίηση διαδικασιών

Ο διευθυντής του τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του ΚΕΒΕ Αιμίλιος Μιχαήλ, σε δηλώσεις στη StockWatch, επανέλαβε ότι σε συνάντηση με τον υπουργό έτυχαν ενημέρωσης σε σχέση με τις γενικές γραμμές στις οποίες θα κινείται η νέα πολιτική πρόταση, με αύξηση του ορίου του μόνιμου προσωπικού και εισαγωγή προσωπικού από τρίτες χώρες σε όλους τους τομείς της οικονομίας αναλόγως των ελλείψεων.

Επεσήμανε ότι, με βάση τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση, η πρόταση θα προβλέπει ότι οι συμβάσεις των ξένων εργαζομένων θα είναι αντίστοιχες με τις συλλογικές συμβάσεις που διέπουν τους εργαζομένους από την εγχώρια αγορά και ότι «θα απλοποιηθεί και η διαδικασία για ταχύτερη εισαγωγή ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες».

Της Ηρώς Ευθυμίου