You are here

Αντιδρούν στην καθυστέρηση συνταξιοδοτικού δημοσίων

25/01/2022 06:47

Την αντίδραση των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ, της ΠΑΣΥΔΥ και του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, προκαλεί η καθυστέρηση της εφαρμογής του νέου επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στον κρατικό τομέα.

Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε το Μάιο του 2021, ωστόσο το πλαίσιο δεν έχει τεθεί ακόμα ενώπιον της βουλής προς ψήφιση, καθώς μόλις χθες, οι εμπλεκόμενες οργανώσεις ενημερώθηκαν για την προώθηση του πλαισίου στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Στο πλαίσιο του συντονισμού των ενεργειών τους, οι εμπλεκόμενες οργανώσεις αποφάσισαν, όπως αναφέρθηκε στη StockWatch, να προχωρήσουν στη σύσταση συνομοσπονδίας συνδικαλιστικών οργανώσεων του κρατικού τομέα.

Όπως ανέφερε στη StockWatch, ο γγ της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, κατά τη χθεσινή σύσκεψη εξετάστηκε το θέμα της πορείας του συνταξιοδοτικού και έγινε συντονισμός, «για να προχωρήσουμε στη σύσταση συνομοσπονδίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων του κρατικού τομέα στην οποία θα συμμετέχουν η ΠΑΣΥΔΥ, η ΟΕΛΜΕΚ, η ΟΛΤΕΚ, η ΠΟΕΔ και ο σύνδεσμος αστυνομίας».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ματθαίου στην κοινή σύσκεψη των οργανώσεων τέθηκε επί τάπητος το θέμα της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς επίσης το θέμα της τροποποίησης της ΑΤΑ.

Διαβεβαιώσεις ΥΠΟΙΚ για προώθηση πλαισίου στη ΝΥ

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας ανέφερε ότι «εξετάσαμε πού βρίσκεται η κατάσταση, καθώς ενώ υπογράφηκαν οι συμφωνίες στις 20 Μαΐου 2021, υπάρχει καθυστέρηση».

«Από τις 20 Μαΐου 2021 όταν είχαν υπογραφεί οι σχετικές συμφωνίες μέχρι σήμερα, διαπιστώνουμε μετά λύπης μας ότι δεν έχει προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και ακολούθως στη Βουλή για να ψηφιστεί», τόνισε.  

«Έγινε συζήτηση και η διαβεβαίωση που έχουμε από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι ο Υπουργός υπέγραψε το νομοσχέδιο για να σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, ώστε να προωθηθεί στη βουλή για τελική ψήφιση», σημείωσε.

Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου ανέφερε στη StockWatch ότι η σύσκεψη έγινε «για να δούμε την εξέλιξη του θέματος».

«Η πληροφόρηση που λάβαμε είναι ότι το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία. Είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος και ως οργανώσεις το κρατικού τομέα είμαστε σε εγρήγορση και το παρακολουθούμε για να περάσει η νομοθεσία», είπε.

Σε αναμονή οι 18 χιλ. επηρεαζόμενοι

Η συμφωνία των οργανώσεων με το κράτος, για το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο, αφορά γύρω στους 18 χιλ. υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς και γενικά δημόσιους υπάλληλους που μονιμοποιήθηκαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2011.

Οι εκπαιδευτικοί, καθώς και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι που εισήλθαν στη δημόσια υπηρεσία μετά τον Οκτώβριο του 2011 δεν είχαν συνταξιοδοτική κάλυψη.

Με τη συμφωνία της 20ης Μαΐου του 2021, επήλθε λύση στο πρόβλημα, ενώ το πλαίσιο παρέχει λύση και στο ζήτημα που αφορά στη φορολόγηση του εφάπαξ, με αναδρομική ισχύ από την 1.1.2021, καθώς με βάση το νέο επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, το εφάπαξ των συντάξεων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα θα είναι πλέον αφορολόγητο.

Επισυνάπτεται το κείμενο της συμφωνίας της 20ης Μαΐου 2021.

Της Γεωργίας Χαννή