You are here

Αποφασισμένες για αυξήσεις μισθών οι συντεχνίες

10/10/2019 14:11

Με τον ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα να διακηρύσσει με τρόπο σαφή την πρόθεση της συντεχνίας να διεκδικήσει εντός του 2020 ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις, αύξηση σε παρεμφερή ωφελήματα, καθώς και επαναφορά της ΑΤΑ στα προ κρίσης επίπεδα, πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εργασίες του 15ο παγκύπριου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Εργατοϋπαλλήλων Κύπρου (ΟΒΙΕΚ – ΣΕΚ).
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην ομιλία του και ο ΓΓ της ΟΒΙΕΚ ΣΕΚ, Κωνσταντίνος Νεοφύτου, σύμφωνα με τον οποίο μεγάλη μερίδα εργοδοτών «χρησιμοποιούν» εργαζόμενους με εξευτελιστικούς μισθούς και ωφελήματα, ενώ η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, σημείωσε στον δικό της χαιρετισμό πως «τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των πολιτικών, των δράσεων και των έργων μας επιτρέπουν αισιοδοξία για το μέλλον».
 
«Δεν θα παραλείψω να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μας, με τον πιο έντονο τρόπο, γιατί μεγάλη μερίδα εργοδοτών, οι οποίοι αν και τα προβλήματά τους ξεπεράστηκαν, εξακολουθούν να καταστρατηγούν τις συλλογικές συμβάσεις, να μην επαναφέρουν δικαιώματα και να χρησιμοποιούν εργαζόμενους με εξευτελιστικούς μισθούς και ωφελήματα», υπογράμμισε ο ΓΓ της ΟΒΙΕΚ ΣΕΚ, σημειώνοντας ότι αρκετοί άλλοι «αθλούνται στην παρανομία της αδήλωτης εργασίας».
 
Ο κ. Νεοφύτου είπε πως εντός της επόμενης χρονιάς πρέπει να επανέλθουν μισθοί και ωφελήματα κι εκεί που επανήλθαν, η ΣΕΚ θα διεκδικήσει περαιτέρω αυξήσεις.
 
Όπως ανέφερε, ένας μεγάλος αριθμός συλλογικών συμβάσεων λήγει μέχρι το τέλος του 2019 και εντός του επόμενου διαστήματος η ΣΕΚ θα καθορίσει την πολιτική των αιτημάτων της ώστε να είναι έτοιμη για την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου στις αρχές του 2020, σημειώνοντας ότι οι μισθολογικές αυξήσεις και τα ωφελήματα θα πρέπει να είναι ψηλότερα σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.
 
«Οι συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα πρέπει να πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πλήρωσαν το πιο μεγάλο τίμημα την περίοδο της κρίσης, ενώ την ίδια ώρα ιδιωτικές επιχειρήσεις αύξαναν την κερδοφορία τους και τη ρευστότητά τους, όπως αποφάνθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε στην ομιλία του. «Αυτή την ώρα καλούμε τους εργοδότες, που οι επιχειρήσεις τους ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματά τους, να εκτιμήσουν τη στάση που τήρησαν οι συντεχνίες και οι εργαζόμενοι τον καιρό της μεγάλης κρίσης».
 
Την ίδια ώρα, ο ΓΓ της ΟΒΙΕΚ ΣΕΚ είπε πως με τη λήξη στο τέλος του 2020 της τριετούς συμφωνίας βάσει της οποία η ΑΤΑ καταβάλλεται μία φορά το χρόνο αντί δύο, κατά το ήμισυ, «η ΣΕΚ θα ζητήσει επαναξιολόγηση της κατάστασης και θα επιδιώξει η ΑΤΑ να παραχωρείται στο σύνολό της, γιατί ήδη έχουν εκλείψει οι λόγοι που την ήθελαν να παραχωρείται κουτσουρεμένη». Η ΑΤΑ, σημείωσε, πρέπει να αποκαθιστά πλήρως την αγοραστική αξία των μισθών από τη διάβρωση λόγω πληθωρισμού.
 
Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, το 2016 και το 2017 η ΟΒΙΕΚ ανανέωσε περίπου 40 εργοστασιακές συμβάσεις, με ικανοποιητικά αποτελέσματα και μισθολογικές αυξήσεις.
 
ΓΓ ΣΕΚ: Η πορεία της οικονομίας επιβάλλει παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων

«Η πορεία της οικονομίας στη βάση της συνεχούς ανάπτυξης που παρουσιάζει, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν λόγω εξωγενών παραγόντων, σε συνάρτηση και με τη μείωση της ανεργίας, όχι μόνο δικαιολογούν, αλλά και επιβάλλουν το 2020 να διεκδικήσουμε ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες να ανταποκρίνονται στα δεδομένα της οικονομίας, αλλά την ίδια στιγμή και ουσιαστική αύξηση στα παρεμφερή ωφελήματα, τόσο σε ό,τι αφορά τα ταμεία προνοίας, όσο και σε ό,τι αφορά τα ταμεία ευημερίας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας.
 
Σημείωσε ακόμα ότι το 2020 θα πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος για την επαναφορά της ΑΤΑ στα προ κρίσης επίπεδα. «Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή, έχοντας ουσιαστικά ξεπεράσει πολλά από τα προβλήματα των προηγούμενων χρόνων, είμαστε σε θέση να συζητήσουμε την επαναφορά αυτής της πρόνοιας», είπε, παραπέμποντας ακολούθως σε πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία αναδεικνύει το γεγονός ότι η επαναφορά μισθών έχει επενεργήσει θετικά στην αύξηση της κατανάλωσης και στη βελτίωση της οικονομίας.
 
Υπ. Εργασίας: Ευοίωνα τα δεδομένα στην αγορά εργασίας και στις εργασιακές σχέσεις

«Τα δεδομένα στην αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις τα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαφορετικά και πολύ πιο ευοίωνα από ό,τι στο παρελθόν», σημείωσε σε δικό της χαιρετισμό η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, προσθέτοντας πως «τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των πολιτικών, των δράσεων και των έργων μας επιτρέπουν αισιοδοξία για το μέλλον».
 
Η κα. Αιμιλιανίδου τόνισε ότι το Υπουργείο έχει θέσει σε προτεραιότητα την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας αξιοποιώντας το σημαντικότερο εργαλείο, που δεν είναι άλλο από την τριμερή συνεργασία και τον κοινωνικό διάλογο μέσα από τον οποίο γίνεται εφικτό διαχρονικά να βρίσκονται λύσεις στα όποια προβλήματα παρουσιάζονται. «Στόχος μας είναι η εφαρμογή μιας υπεύθυνης πολιτικής στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, τοποθετώντας τον κοινωνικό διάλογο στο επίκεντρο των διαδικασιών μας με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων και τη λήψη συναινετικών αποφάσεων», είπε.
 
Η Υπουργός ανέφερε ότι αρκετές συλλογικές συμβάσεις επιχειρήσεων και κλάδων που ανήκουν στην ΟΒΙΕΚ έχουν ήδη ανανεωθεί, όπως για παράδειγμα η συλλογική σύμβαση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων Οχημάτων, του Παγκύπριου Συνδέσμου Εργοδοτών Τυπογράφων, των Αναψυκτικών και Ποτών, ενώ σημείωσε ως «ιδιαίτερα σημαντική» την πρόσφατη επίτευξη συνολικής συμφωνίας και την ανανέωση της συλλογική σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά δικαιώματα των εργαζομένων κατοχυρώνονται νομικά και ευχόμενη σύντομα να υπάρξει θετική κατάληξη για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
 
Ταυτόχρονα, η Ζέτα Αιμιλιανίδου υπογράμμισε ότι η Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης διενεργεί ετησίως πέραν των 6.000 στοχευμένων επιθεωρήσεων για την αδήλωτη εργασία αλλά και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
 
«Δεν καταργεί τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων» ο εθνικός κατώτατος μισθός

Στον χαιρετισμό της, η Υπουργός στάθηκε και στο θέμα του εθνικού κατώτατου μισθού, κάνοντας λόγο για ένα «από τα σημαντικότερα μέτρα» που προωθεί το Υπουργείο, με στόχο την πλήρη αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων πολιτικών στον τομέα αυτό.
 
«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπή μισθό και να εξασφαλίσουμε ίση μεταχείριση μεταξύ των επιχειρήσεων», είπε η Υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι για το εν λόγω θέμα ετοιμάζονται σχετικές μελέτες από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες αναμένεται να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του χρόνου και ακολούθως θα αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος έτσι ώστε να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για την εφαρμογή του.
 
Τόνισε παράλληλα πως «ο εθνικός κατώτατος μισθός σε καμία περίπτωση καταργεί τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων».
 
Για το ίδιο θέμα, ο ΓΓ της ΣΕΚ διατύπωσε τη θέση ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για να αρχίσει ένας στοχευμένος διάλογος και πρόσθεσε πως οι μελέτες που αναμένονται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσουν το πλαίσιο και το απαιτούμενο υπόβαθρο για να υπάρξει κατάληξη σε όσο το δυνατό πιο σωστές αποφάσεις που θα καλύπτουν το σύνολο των εργαζομένων, παραπέμποντας και σε πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων.
 
Με την πρόσφατη συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία αλλά και με την καταρχήν συμφωνία για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, σημείωσε ο κ. Μάτσας, «έχουν τεθεί οι βασικές προϋποθέσεις για να κτίσουμε τα επόμενα βήματα σε σχέση με τον κατώτατο μισθό» και κάλεσε τους ξενοδόχους να είναι συνεπείς προς τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και να την αποδεχτούν.