You are here

Αποφασίζουν για πρόωρη αφυπηρέτηση 4 χιλ. δημοσίων

21/02/2020 06:49

Στην ψήφιση του νομοσχεδίου με το οποίο θα ανοίξει παράθυρο πρόωρης αποχώρησης δημοσίων υπαλλήλων χωρίς την επιβολή του αναλογιστικού πέναλτι στη σύνταξη και στο εφάπαξ, αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η βουλή.

Τα κόμματα είχαν κληθεί να υποβάλουν προτεινόμενες τροπολογίες μέχρι την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, ωστόσο μέχρι χθες δεν είχε υποβληθεί καμία, γεγονός που ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη για την στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα κατά τη ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι, σε βάθος χρόνου, θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος από την πρόωρη αφυπηρέτηση υπαλλήλων, κάτι που αμφισβήτησε με σημείωμα της η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων.  Οι ενστάσεις των εργοδοτών αλλά και οι εισηγήσεις κομμάτων για μεταφορά του ίδιου δικαιώματος και στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα δεν φαίνεται να αλλάζουν τους σχεδιασμούς.

Τα τελικά κείμενα έχουν αναθεωρηθεί ώστε καταστεί ευκολότερη η εξέταση και έγκρισή τους, με σκοπό να εξοικονομηθεί χρόνος για την αξιοποίηση μέρους των προτεινόμενων ρυθμίσεων από τους επηρεαζόμενους υπαλλήλους, περιλαμβάνοντας στο παρόν στάδιο μόνο τις πρόνοιες εκείνες που αφορούν στην παροχή κινήτρων πρόωρης αφυπηρέτησης και στη σύνταξη χήρας και τέκνου.

Στο νομοσχέδιο υιοθετήθηκαν αλλαγές που πρότεινε το τμήμα δημόσιας διοίκησης και προσωπικού σε σχέση με την οικειοθελή πρόωρη αφυπηρέτηση μελών της αστυνομίας που έχουν εις πίστη τους άδεια ανάπαυσης.

Το υπουργείο οικονομικών απέσυρε νομοσχέδιο αναφορικά με το θέμα των πειθαρχικών ποινών, ώστε να παρασχεθεί χρόνος για διεξαγωγή διαβούλευσης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Το νομοσχέδιο για την πρόωρη αφυπηρέτηση απευθύνεται σε συντάξιμους υπαλλήλους της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι είτε υπολείπονται πέντε (5) έτη από τη συμπλήρωση της ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης είτε θα έχουν συμπληρώσει συνολικά τετρακόσιους (400) μήνες συντάξιμης υπηρεσίας μέχρι και την 31η Αυγούστου 2020.

Το σύνολο των εν δυνάμει υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια για πρόωρη αφυπηρέτηση είναι 4.088 από τους οποίους 1.175 είναι εκπαιδευτικοί και 2.913 είναι υπάλληλοι του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σε όσους επιλέξουν να επωφεληθούν του εν λόγω μέτρου δεν θα επιβληθεί αναλογιστική μείωση στη σύνταξη και στο εφάπαξ ποσό που τους καταβάλλεται για υπηρεσία από την 1η Ιανουαρίου 2013 και εντεύθεν, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν αίτηση για οικειοθελή πρόωρη αφυπηρέτηση εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του προτεινόμενου νόμου. 

Το πέναλτι υπολογίζεται κοντά στο 12% της σύνταξης.

Το νομοσχέδιο αφορά στην σύνταξη που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι από το κράτος ως εργοδότη, δηλαδή την επαγγελματική σύνταξη ή τον λεγόμενο δεύτερο πυλώνα και όχι το εθνικό σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.

Μ.Χ.