You are here

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Επ' αόριστον απεργία στην Κύπρου από την ΕΤΥΚ

13/12/2002 15:28
Σε επ’ αόριστον απεργία προχωρεί η ΕΤΥΚ την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη «μέχρις ότου λυθεί το πρόβλημα» στο τμήμα μηχανογράφησης της Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Stockwatch.

Αμετακίνητη από τις θέσεις της και αποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί στα άκρα είναι η ηγεσία της ΕΤΥΚ, παρά τις εκκλήσεις οργανωμένων φορέων (ΚΕΒΕ, ΕΒΕΛ, ΣΤΕΚ) και παρά τη θέση του υπουργείου Εργασίας ότι τα απεργιακά μέτρα που έλαβε στο τμήμα πιστωτικών καρτών JCC είναι παράνομα.

Εν τω μεταξύ με ανακοίνωσή του ο Εργοδοτικός Σύνδεσμος Τραπεζών καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο τις ενέργειες της ΕΤΥΚ και προειδοποιεί ότι εάν η ΕΤΥΚ προχωρήσει σε κλιμάκωση των μέτρων ο σύνδεσμος «δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη λήψη όλων των νόμιμων μέτρων για την προστασία των συναλλαγών, των συμφερόντων του κοινού και των μελών του».

Ο πρόεδρος και ΓΓ της ΕΤΥΚ Λοΐζος Χατζηκωστής, που κλήθηκε από τη Stockwatch να σχολιάσει τις πληροφορίες περί επ’ αόριστον απεργίας δεν τις διέψευσε. Ο κ. Χατζηκωστής τόνισε ότι για την ΕΤΥΚ αποτελεί «θέμα τάξης», παρά το γεγονός, όπως πρόσθεσε, ότι το πρόβλημα στο τμήμα μηχανογράφησης της Τράπεζας Κύπρου δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό και μεγάλο. Ωστόσο, σημείωσε ότι η ΕΤΥΚ έχει ήδη εξουσιοδοτηθεί από το προσωπικό του τμήματος μηχανογράφησης της Τράπεζας Κύπρου να προχωρήσει σε απεργιακά μέτρα.

Κληθείς να εξηγήσει τους λόγους γιατί η ΕΤΥΚ προχωρεί σε τόσο δραστικά μέτρα που προκαλούν ιδιαίτερη αναστάτωση στην κυπριακή αγορά και έχουν οδηγήσει την αναστολή της αποδοχής πιστωτικών καρτών από απόψε τα μεσάνυχτα σε όλες τις τράπεζες, ο κ. Χατζηκωστής τόνισε ότι παρά τα όσα λέγει το υπουργείο Εργασίας και ο ΚΕΣΤ, η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα για πληρωμή των ημερομισθίων που έχασε το προσωπικό της λόγω των απεργιακών μέτρων.

Στη συνέχεια σχολιάζοντας το γεγονός ότι η ΕΤΥΚ μένει εκτεθειμένη στην κοινή γνώμη μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ότι τα απεργιακά μέτρα είναι παράνομα – κατά παράβαση του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων – ο κ. Χατζηκωστής ήταν κατηγορηματικός ότι υπήρξαν συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών για επίλυση της διαφοράς αλλά, όπως είπε, υπήρξε υπαναχώρηση της Τράπεζας Κύπρου από τα συμφωνηθέντα.

Ο κ. Χατζηκωστής πρόσθεσε μάλιστα πως όταν το περασμένο καλοκαίρι ο Σύνδεσμος Τραπεζών παραβίαζε τον κώδικα κατά παραδοχή του υπουργείου Εργασίας, ο υπουργός Ανδρέας Μουσιούττας ουδέποτε τους κατηγόρησε και ουδέποτε τους κατήγγειλε δημοσίως, όπως κάνει τώρα σε τακτική βάση κατά της ΕΤΥΚ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη