You are here

Απομακρύνεται ο κίνδυνος απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες

16/03/2004 15:17
Συμφωνία κοινωνικών εταίρων υπό τις ευλογίες Κεραυνού

Σε συμφωνία για την επίλυση διαφορών στις «ουσιώδεις υπηρεσίες», βάσει της οποίας απομακρύνεται σοβαρά το ενδεχόμενο της απεργίας, συνυπέγραψαν σήμερα το πρωί οι κοινωνικοί εταίροι.

Η συμφωνία για «τη Διαδικασία Επίλυσης Διαφορών σε Ουσιώδεις Υπηρεσίες» υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργού Εργασίας και των ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ. Όπως προνοεί, σε περίπτωση που προκύψει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τότε η διαφορά θα παραπέμπεται αυτόματα σε τριμελή Επιτροπή Διαιτησίας, την οποία θα διορίζει εντός 15 ημερών ο Υπουργός από προκαθορισμένο κατάλογο περίπου 30 ατόμων που θα καταρτίζεται από τα εμπλεκόμενα μέρη. Η Επιτροπή θα εκδίδει απόφαση εντός έξι εβδομάδων, η οποία όμως δεν θα είναι δεσμευτική για τους εταίρους. Σε περίπτωση που οι εταίροι αποφασίσουν να κατέλθουν σε απεργιακά μέτρα θα πρέπει να δώσουν γραπτή προειδοποίηση 25 μέρες προηγουμένως. Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι εφόσον υπάρξει απεργία, τότε εφαρμόζεται το «Ελάχιστο όριο Υπηρεσίας», σύμφωνα με το οποίο ορίζονται ειδικές επιτροπές στους χώρους εργασίας που «θα έχουν την ευθύνη αντιμετώπισης έκτακτων προβλημάτων που τυχόν θα προκύψουν».

Η συμφωνία καλύπτει τις ακόλουθες υπηρεσίες: η εξασφάλιση συνεχούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, υδατοπρομήθειας για σκοπούς ύδρευσης, λειτουργίας τηλεπικοινωνιών, η ασφαλής λειτουργία των αερομεταφορών και ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας, η λειτουργία των νοσοκομείων, των φυλακών, η επιδιόρθωση ή συντήρηση του εξοπλισμού και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και η ασφαλή λειτουργία της λιμενικής κίνησης.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κεραυνός με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ζητεί όπως η συμφωνία μεταφερθεί και στο καταστατικό της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού (ΜΕΠ), το οποίο ρυθμίζει τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών στο δημόσιο τομέα, «για την ομοιόμορφη ρύθμιση του θέματος στο δημόσιο, ημιδημόσιο και ιδιωτικό τομέα».