You are here

Αρχίζει να εισπράττει το ταμείο του νέου συνταξιοδοτικού

26/01/2023 09:46

Εγκύκλιο με τις κατευθυντήριες γραμμές για τους εργοδότες και εργαζόμενους της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, που εντάσσονται στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο, για την καταβολή των εισφορών τους στο ειδικό Ταμείο, εξέδωσε η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας Ρέα Γεωργίου.

Σημειώνεται ότι με βάση πρόνοια του νόμου που θεσπίστηκε στα τέλη του 2022, το ποσοστό χρηματοδότησης του Ειδικού Ταμείου αρχίζει να καταβάλλεται μηνιαία από τον εργοδότη και κάθε μέλος του Σχεδίου από τον Ιανουάριο του 2023 και μετά.

Προστίθεται ότι υποχρεωτικά θα πρέπει να καταβάλλεται ταυτόχρονα τόσο η συνεισφορά του υπαλλήλου όσο και του εργοδότη, η οποία και θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του Ειδικού Ταμείου στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Επισημαίνεται ότι αποκλειστική ευθύνη για τα πρόσωπα που εντάσσονται στο νέο Συνταξιοδοτικό Σχέδιο, καθώς και για τον υπολογισμό, την ορθότητα του μισθολογίου και του ποσού που καταβάλλεται στο Ειδικό Ταμείο, έχει η οντότητα που εργοδοτεί το κάθε μέλος.

Όσο αφορά τους υπαλλήλους οι οποίοι πληρώνονται από το κρατικό μισθολόγιο, αναφέρεται ότι το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας θα ρυθμίσει τις διαδικασίες κεντρικά, ούτως ώστε να μην χρειαστεί οποιαδήποτε ενέργεια από τα Υπουργεία, Υπηρεσίες κλπ.

Για τους υπαλλήλους που πληρώνονται από Οργανισμούς του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρει ότι οι εισφορές θα καταβάλλονται από τις αρμόδιες αρχές στον λογαριασμό του Ταμείου στην Κεντρική Τράπεζα.

Τονίζεται ότι στο νόμο προβλέπονται χρηματικές ποινές στις οντότητες, οι οποίες καθυστερούν να καταθέσουν τα οφειλόμενα τους στο Ταμείο, εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Η κ. Γεωργίου, ζητά επίσης όσες από τις οντότητες του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν εργοδοτούν στο παρόν στάδιο οποιοδήποτε μέλος του Ειδικού Ταμείου, να ενημερώσουν σχετικά, το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας.

Αναδρομική είσπραξη εισφορών

Σε ότι αφορά πρόνοια του νόμου που σχετίζεται με την καταβολή αναδρομικών εισφορών, από την ημερομηνία διορισμού των επηρεαζόμενων υπαλλήλων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, αναφέρει ότι το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας θα εκδώσει νεότερες οδηγίες για τον τρόπο καταβολής τους.

Αναφορικά με τα μέλη του Ειδικού Ταμείου που θα αφυπηρετήσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σημειώνεται ότι το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας προτίθεται να εκδώσει επίσης νεότερες οδηγίες για τον χειρισμό των περιπτώσεων αυτών.

Επισυνάπτεται η εγκύκλιος.

Της Ελένης Χαραλάμπους