You are here

ΑΤΑ: Χιλιάδες εργαζόμενοι σε παναπεργία

26/01/2023 07:22

Σε εξέλιξη βρίσκεται η παναπεργία που κήρυξε σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας για προάσπιση του θεσμού της ΑΤΑ.

Από τις 12 το μεσημέρι που ξεκίνησε η τρίωρη στάση εργασίας άρχισαν να καταφθάνουν στο Υπουργείο Οικονομικών κύματα εργαζομένων από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και από τον ιδιωτικό τομέα.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι ηγεσίες όλων των συντεχνιών που συμμετέχουν στην παναπεργία, της ΣΕΚ της ΠΕΟ, της ΠΑΣΥΔΥ, της ΔΕΟΚ, της ΠΟΕΔ, της ΟΕΛΜΕΚ, της ΟΛΤΕΚ, της ΠΑΣΥΚΙ, της ΣΑΚ, της ΣΥΠΥΚ, της ΑΣΔΥΚ, της ΠΟΑΣΟ και της ΕΣΚ. Απούσα είναι η ΕΤΥΚ που εκπροσωπεί τους τραπεζικούς υπαλλήλους.

Οι απεργοί μετά τη συγκέντρωση στο ΥΠΟΙΚ θα πορευτούν προς το ΥΠΕΡΓ. Εκεί οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα επιδώσουν ψήφισμα στον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Κούσιο.

Στο πλαίσιο της τρίωρης παναπεργίας, έγιναν διευθετήσεις όπως στις ουσιώδεις υπηρεσίες παραμείνει προσωπικό ασφαλείας, κάτι που θα εφαρμοστεί, τόσο στα κρατικά, όσο και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Οι συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της παναπεργίας, πραγματοποιούνται σε ειρηνικό κλίμα και με την διακριτική παρουσία της αστυνομίας.

Η παναπεργία, θα μπορούσε να αποτραπεί έστω και στη δωδεκάτη και να αποφευχθεί η αχρείαστη ταλαιπωρία των πολιτών και το αχρείαστο κόστος για την οικονομία και να μην αφεθεί να το «διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος θεώρησε ότι θα ήταν «άδικο να δεσμεύσει την οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση».

Ωστόσο, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επίσπευσε χωρίς επαρκή κοινωνικό διάλογο, την υποβολή πρότασης προς τους εργοδότες και τις συντεχνίες, για εφαρμογή της νέας στρατηγικής και πολιτικής σε ότι αφορά την απασχόληση εργατών από τρίτες χώρες, προκαλώντας νέο μέτωπο σύγκρουσης μεταξύ των δύο κοινωνικών εταίρων, 10 μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Πέραν από την παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας από τη σημερινή τρίωρη παναπεργία, επηρεάζονται και τα διεθνή αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου

Βαρόμετρο για το συνδικαλιστικό κίνημα

«Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι πλην της ΑΤΑ, ακόμη δύο μείζονα εργασιακά ζητήματα αφέθηκαν να τα διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση», παρατηρεί ο Ανδρέας Μάτσας, ΓΓ της ΣΕΚ, αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό και στην τηλεργασία, θέματα τα οποία, όπως υπενθύμισε, ήταν στην ατζέντα του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ) από τον Ιούνιο του 2020, με χρονοδιάγραμμα επίλυσης τους μέχρι τέλους του 2022.

Οι κύριες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ και ΔΕΟΚ, δεν περιορίζονται σήμερα στο να στείλουν μήνυμα ενότητας των εργαζομένων για προάσπιση κεκτημένων, όπως είναι η ΑΤΑ, που αποτελεί δοκιμασμένο μηχανισμό διατήρησης της αγοραστικής δύναμης των μισθών.

Για το συνδικαλιστικό κίνημα και την ηγεσία του, η σημερινή παναπεργία, έχει βαθύτερη έννοια αφού, όπως επισημαίνεται, θα αποτελέσει βαρόμετρο για την προάσπιση στο μέλλον, αν χρειαστεί, ουσιωδών κεκτημένων ωφελημάτων, τα οποία είναι υπό αμφισβήτηση, από εργοδοτικής πλευράς.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας από πλευράς εργοδοτών και ανοχής της εκτελεστικής εξουσίας», δηλώνει η Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ΓΓ της ΠΕΟ.

«Το μήνυμα σήμερα για την ΑΤΑ θα πρέπει να είναι ηχηρό μέσω της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων», παρατήρησε, τονίζοντας τη σημασία που θα έχει για την εργατική τάξη και τα κατοχυρωμένα από τις συλλογικές συμβάσεις δικαιώματα της, τα οποία κατακτήθηκαν, όπως σημείωσε, μέσα από πολύχρονους συνδικαλιστικούς αγώνες», τόνισε η ΓΓ της ΠΕΟ.

Η ΠΑΣΥΔΥ, με χθεσινή εγκύκλιο της καθιστά σαφές ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα αποδεχθούν κατάργηση της ΑΤΑ, ούτε και απορρύθμιση των εργασιακών θεσμίων.

«Θα πρέπει να γίνει αντιληπτή η αποφασιστικότητα του εργατικού κινήματος για προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών του», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο.

Του Λεύκου Χρίστου