You are here

ΑΤΑ: Ξεκινά η σύγκρουση, 20 Οκτωβρίου στο ΕΣΣ

30/09/2022 07:27

Ασκήσεις επί χάρτου γίνονται από τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε σχέση με την επιχειρηματολογία που θα αναπτύξουν κυρίως για την ΑΤΑ, ενόψει της σύσκεψης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ) που πρόκειται να γίνει στις 20 Οκτωβρίου.

Το ΕΣΣ θα συνέλθει με ανοικτή ατζέντα, στη βάση των εισηγήσεων που απέστειλαν ηλεκτρονικά οι δύο κοινωνικοί εταίροι, για να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στον ΥΠΕΡΓ, Κυριάκο Κούσιο.

Στην προμετωπίδα των θεμάτων που είναι βέβαιο ότι θα τεθούν στο τραπέζι του ΕΣΣ, είναι κυρίως τα φλέγοντα εργασιακά θέματα, όπως είναι η ΑΤΑ, η ωριαία απόδοση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, το συνταξιοδοτικό, η επέκταση και κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων, η ρύθμιση της τηλεργασίας και η αναθεώρηση της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες.

Με βάση το πρόγραμμα που έχει καθορίσει ο ΥΠΕΡΓ, στις 7 Οκτωβρίου, στις δύο το μεσημέρι, θα δει τις ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ και νωρίς το βράδυ της ίδιας μέρας θα έχει συνάντηση με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.

Καυτά θέματα: ΑΤΑ, ωριαία απόδοση ΕΚΜ, συμβάσεις

Με εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις στο επίμαχο θέμα της ΑΤΑ, θα προσέλθουν στο ΕΣΣ οι εργοδότες και οι συντεχνίες.

Oι μεν εργοδοτικές οργανώσεις θα απαιτήσουν κατάργηση του ωφελήματος της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, κάτω και από την πίεση των μελών τους καθώς, σε όλα τα αρμόδια όργανα της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ επικρατεί η θέση ότι ο θεσμός είναι αναχρονιστικός και ότι πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Εξουσιοδότησαν τις ηγεσίες τους να διεκδικήσουν κατάργηση της ΑΤΑ, ειδικότερα σήμερα που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τη διετή πανδημική κρίση και τώρα από τις επιπτώσεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η πρόταση των εργοδοτών, θα είναι η απόδοση των μισθών να γίνεται στη βάση της ικανότητας και της παραγωγικότητας του κάθε υπαλλήλου.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις όχι μόνο απορρίπτουν εκ προοιμίου την αξίωση των εργοδοτών, αντίθετα, θα απαιτήσουν πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, ώστε να αποκαθίσταται η αγοραστική δύναμη των μισθών από τη διάβρωση του πληθωρισμού.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, θεωρεί ότι η πλήρης απόδοση της ΑΤΑ θα αυξήσει την κατανάλωση και θα στηρίξει την πραγματική οικονομία και θα καλέσει εργοδότες και κυβέρνηση να σεβαστούν τη συμφωνία που έγινε για την ΑΤΑ με επίκεντρο τη φιλοσοφία της, η οποία άπτεται της διασφάλισης της αγοραστικής δύναμης των μισθών.

Σημειώνεται ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αποδέχθηκαν το 2017, μείωση της απόδοσης της ΑΤΑ κατά 50% και καταβολής της μία φορά το χρόνο για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις οι οποίες ταλανίζονταν από τον ισχυρό απόηχο των επιπτώσεων που άφησε στο πέρασμα της η οικονομική και τραπεζική κρίση του 2013, των κουρεμάτων, του μνημονίου και του κλεισίματος, σε μεγάλο βαθμό, της στρόφιγγας της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

Η συμφωνία αυτή για την ΑΤΑ είχε λήξει το Δεκέμβριο του 2020.

Παρατάθηκε η ισχύς της για ένα ακόμη χρόνο, μέχρι το Δεκέμβριο του 2021, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλούσε η υγειονομική κρίση στην οικονομία.

Κατά μία μερίδα των εργοδοτών, η καταβολή της ΑΤΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2017, θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ και σε κατοπινό στάδιο να αποτελέσει ξεχωριστό αντικείμενο διαπραγμάτευσης κάτω από τις νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν.

Η ΣΕΚ θα προσέλθει στο ΕΣΣ κρατώντας υπό μάλης και τη μεγάλη έρευνα κοινής γνώμης που έκανε εκ μέρους της το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Κύπρο είναι το ύψος των μισθών.

Το 83%  των εργαζομένων που ρωτήθηκαν, θεωρούν ότι οι μισθοί τους είναι χαμηλοί και ότι σε συνδυασμό με την έξαρση του πληθωρισμού και της ακρίβειας, «θέτουν το πορτοφόλι τους υπό διωγμό».

Στο τραπέζι του ΕΣΣ, θα τεθεί και η συζήτηση για το επίμαχο θέμα της ωριαίας ή όχι απόδοσης του Εθνικού Κατώτατου Μισθού με κύριο άξονα τη διασφάλιση του πλαισίου εφαρμογής του ΕΚΜ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους συνδικαλιστικά ανοργάνωτους χώρους εργασίας.

Θα ζητηθεί από τις συντεχνίες, ενεργοποίηση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων, για να αποτρέπονται προσπάθειες εκμετάλλευσης των εργαζομένων που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

Η αξιοποίηση του μηχανισμού αναθεώρησης του ΕΚΜ, λαμβάνοντας υπόψη τη βασική παράμετρο που αφορά στο κόστος ζωής, όπως επίσης και τη σύσταση της ΕΕ για επαρκή κατώτατο μισθό που θα λαμβάνει υπόψη το όριο της φτώχειας, θα είναι επίσης ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν.

Οι συντεχνίες αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη, επέκταση και εδραίωση των συλλογικών συμβάσεων, ως βασική προϋπόθεση και συνιστώσα προώθησης επαρκών, αξιοπρεπών και ποιοτικών μισθολογικών και άλλων ωφελημάτων, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Του Λεύκου Χρίστου