You are here

Δεν αντέχουν άλλο οι δημόσιοι υπάλληλοι

27/05/2002 17:15
Λόγω ζέστης... δεν θέλουν να εργάζονται απόγευμα

Όλου του κόσμου τα παράξενα... στην εναλία νήσον Κύπρο συμβαίνουν. Είναι πραγματικά αδύνατο να μεταδοθεί η είδηση για το αίτημα των Δημοσίων Υπαλλήλων να καταργηθεί το απόγευμα εργασίας της Πέμπτης, κατά το μήνα Ιούνιο, χωρίς σχολιασμό της δικαιολογίας που προβάλλουν.

Που είναι, τι νομίζετε; Η ζέστη. Ναι, μάλιστα η ζέστη... Η κυριολεκτικά αστεία δικαιολογία, που προβλήθηκε από τη Δημόσια Υπηρεσία αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, προκάλεσε την οργίλη αντίδραση των βουλευτών οι οποίοι χαρακτήρισαν πρόκληση προς τον κυπριακό λαό, το εν λόγω αίτημα και επέκριναν έντονα την κυβέρνηση η οποία το στηρίζει. Υπέδειξαν επίσης, ότι η καλοκαιρινή ζέστη στην Κύπρο... ισχύει για όλους τους εργαζόμενους και του ιδιωτικού τομέα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, αφού ανέφερε ότι οι μεγάλες διαφορές στην εργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επιτείνονται ακόμη περισσότερο, τονίζοντας ότι κακώς καταργήθηκε το απόγευμα στους Ημικρατικούς Οργανισμούς. Υπέδειξε παράλληλα, την αντίφαση της κυβερνητικής πολιτικής η οποία, ενώ ζητά 1500 νέες θέσεις εργασίας και αύξηση της παραγωγικότητας στο δημόσιο τομέα προχωρεί σε τέτοιες πολιτικές πρακτικές. Ο βουλευτής (ΑΚΕΛ) Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών να μελετήσει τις επιπτώσεις στην οικονομία από το χάσμα των συνθηκών λειτουργίας μεταξύ των δύο τομέων, προσθέτοντας ότι τα «νέα ήθη» που προωθεί το προκλητικό αίτημα των Δ.Υ. επιβεβαιώνει την «παράδοση» που θέλει όλους τους νέους εργαζόμενους να ζητούν δουλειά στη δημόσια υπηρεσία.

Η βουλευτής (ΔΗΣΥ) Μαρία Κυριακού ζήτησε αναδιοργάνωση όλου του ωραρίου της Δ.Υ. ώστε αυτό να συνάδει με τα ωράρια στην ΕΕ. «Δεν γίνεται να μας τηλεφωνούν και να μην μας βρίσκουν στα γραφεία μας» είπε χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο Οικονομικών, δια του εκπροσώπου του (δεν έχει σημασία το όνομα του...) ισχυρίσθηκε ότι το αίτημα του στηρίζεται στις κλιματολογικές συνθήκες. «Η ζέστη» είπε συγκεκριμένα, «είναι η ίδια τον Ιούνιο όπως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο» για να προσθέσει ότι σε όλη την Ευρώπη η δημόσια υπηρεσία δεν εργάζεται τα απογεύματα.

Σημειώνεται πως ήδη, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι δεν εργάζονται απογεύματα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ ο χρόνος που θα χαθεί θα προστεθεί τις Τρίτες όπου θα εργάζονται κατά μισή ώρα περισσότερο.

Και ενώ η τύχη του αιτήματος της Δ.Υ. παραμένει άγνωστη, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποίο θα είναι το επόμενο... αίτημα. Όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά μέλος της Bουλής των Αντιπροσώπων δεν θα πρέπει να αποκλείεται και το ενδεχόμενο υποβολή αιτήματος για κατάργηση εντελώς της πρωινής εργασίας, στα τέλη Ιουλίου με μέσα Αυγούστου, όπου οι θερμοκρασίες στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα υψηλές με χαρακτηριστικά καύσωνα.

Άλλος βουλευτής φανερά εξοργισμένος, απειλούσε στους διαδρόμους της Bουλής, ότι θα φέρει νομοσχέδιο με το οποίο θα προτείνει οι δημόσιοι υπάλληλοι, να εργάζονται τέσσερα απογεύματα την εβδομάδα.

Αυτό όμως, είναι αμφίβολο καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές...

Του Κυριάκου Κυριακίδη