You are here

Διαφωνίες για άνοιγμα 2000 θέσεων στο δημόσιο

31/05/2023 07:00

Έντονη ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό θέσεων πρώτου διορισμού στο δημόσιο τομέα που προτίθεται να αποδεσμεύσει η Βουλή μετά από αίτημα της κυβέρνησης, εκφράζει ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης.

Με επιστολή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία εξετάζει το σχετικό αίτημα για αποπαγοποίηση 1851 θέσεων πρώτου διορισμού στο Δημόσιο Τομέα και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, κάνει λόγο για επεκτατική πολιτική στο κρατικό μισθολόγιο, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ο όγκος της αύξησης είναι τέτοιος, που καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η δικαιολόγηση τους.

Υπογραμμίζει ότι η δέουσα και ορθόδοξη προσέγγιση θα προϋπόθετε υποβολή συγκεκριμένης και τεκμηριωμένης αναφοράς από τα τμήματα, διευθύνσεις και υπουργεία που ζητούν αποπαγοποίηση θέσεων, σε σχέση µε τις δράσεις, πράξεις και σχεδιασμούς τους για βελτίωση της παραγωγικότητας.

Ο κ. Περσιάνης τονίζει ότι μια τέτοια επεξήγηση πρέπει, βάσει της ορθολογιστικής διαχείρισης δημόσιων πόρων, να προηγηθεί της μαζικής nλήρωσnς θέσεων.

Σημειώνει ότι πολλές από τις θέσεις που περιλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς είναι προϊόν συνήθους τακτικής για «να µην χαθεί η θέση» και δεν αντικατοπτρίζουν πραγματικές ανάγκες, καθώς όπως επισημαίνει πρόκειται για εξαιρετικά διαδεδομένη πρακτική.

Για τον λόγο αυτό, προσθέτει, και η δικαιολογία πως οι θέσεις περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως βάσιμή.

Αναφέρει ότι χαιρετίζει τις όποιες προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών για συγκράτηση του συνολικού αριθμού των θέσεων, σε σχέση µε την εξαιρετικά διευρυμένη αρχική λίστα, βάσει της οποίας σε αρκετές περιπτώσεις είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί η ύπαρξη πραγματικών αναγκών.

Επισημαίνει συγκεκριμένα, ότι οι θέσεις εργασίας στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρίζουν σοβαρής ανάλυσης, αλλά και σοβαρών επεξηγήσεων, καθώς όπως τονίζει είναι µάλλον παράδοξο μερικούς μήνες πριν την υλοποίηση της μεταρρύθμισης των τοπικών αρχών, µε την οποία θα συγκρατηθούν οι συνολικές ανάγκες και από την οποία προκύπτουν συνέργειες και συνεργασίες, να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας.

Ο κ. Περσιάνης αναφέρει ακόμα ότι στην εκτίμηση των δαπανών των θέσεων πως δεν περιλαμβάνονται τα παρεμφερή κόστη. Σημειώνει επίσης ότι η εκτίμηση της μέσης μακροπρόθεσμης δαπάνης προκύπτει μόνο από ένα απλό πολλαπλασιασμό της μέσης ετήσιας δαπάνης και του αριθμού θέσεων εργασίας, τονίζοντας πως έτσι, είναι σαφές πως δεν λαμβάνεται υπόψη μια σειρά από επιπλέον δαπάνες που θα προκύψουν από αυξήσεις, προσαυξήσεις, προαγωγές, κλίμακες, ΑΤΑ κτλ.

Ο κ. Περσιάνης υπογραμμίζει περαιτέρω ότι η εν λόγω δαπάνη, η οποία εκτιμάται στα €55 εκατ., κρίνεται ως υπερβολικά συντηρητική.

Επιπλέον, αναφέρει ότι στην εκτίμηση κόστους δεν περιλαμβάνεται το λειτουργικό κόστος που προκύπτει από την αύξηση των θέσεων εργασίας και ζητά να εξετασθεί η πλήρης επίπτωση στα δημόσια οικονομικά, από την πρόσληψη του μεγάλου αριθμού υπαλλήλων.

Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το κρατικό μισθολόγιο έχει ήδη προγραμματισμένη αύξηση που ανέρχεται στο 46% για την περίοδο 2019-2025, επιλέγεται σήμερα η οδός της επέκτασης, η οποία δεν μπορεί να κριθεί ούτε ως σοφή, ούτε ως συμφέρουσα για τον πολίτη, ούτε συμβατή µε τα δημοσιονομικά συμφέροντα.

Σημειώνει ότι η «κίνηση αυτή, δε, γίνεται χωρίς να διαφαίνεται ολοκληρωμένη ή σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης της παραγωγικότητας προτού επιλεγεί η πολιτικά χρήσιμη αλλά οικονομικά επιζήμια οδός».

Τέλος αναφέρει ότι θεωρούν πως η όποια επεκτατική πολιτική ως προς το κρατικό μισθολόγιο θα πρέπει να ακολουθηθεί μόνο αφότου πρώτα ολοκληρωθούν σοβαρές και επιθετικές προσπάθειες για βελτίωση της παραγωγικότητας.

Της Ελένης Χαραλάμπους