You are here

Διασταύρωσαν ξίφη για κενές θέσεις στο δημόσιο

04/07/2022 17:02

Θετικά προσεγγίζουν το νομοσχέδιο άρσης της απαγόρευσης πλήρωσης των κενών θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο τομέα, οι εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι  φορείς όπως το  ΥΠΟΙΚ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και η Νομική Υπηρεσία.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις παρά την ικανοποίηση τους για την κατάθεση του ν/σ επεσήμαναν ότι αυτό καθυστέρησε ήδη αρκετά για να συζητηθεί.

Εξέφρασαν την άποψη ότι ο ισχύον νόμος προκαλεί στρεβλώσεις στη δημόσια υπηρεσία με αποτέλεσμα να προκαλεί ζημιά στην οικονομία του τόπου.

7,38% αύξηση στη δημόσια υπηρεσία

Αύξηση παρά μείωση του αριθμού των  δημόσιων υπαλλήλων κατέγραψε η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), σε μελέτη της, σύμφωνα με την οποία καταγράφεται αύξηση των δημόσιων υπαλλήλων αντί μείωση, παρά το νόμο που ισχύει ακόμη βάσει των υποδείξεων της Τρόϊκας.

Η ΑΣΔΥΚ διατύπωσε τη θέση ότι είναι υπέρ του νομοσχεδίου άρσης, ωστόσο, όπως είπαν οι εκπρόσωποι της, δεν έχει έχει επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα των εκτάκτων που εργοδοτούνται στη δημόσια υπηρεσία.

Προβληματισμός για αριθμό θέσεων

Προβληματισμό εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, για το συνολικό αριθμό πληρωμένων θέσεων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, λόγω των πολλών θέσεων που υπάρχουν ήδη στο δημόσιο.

Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να δοθεί ο αριθμός των κενών θέσεων, ο αριθμός των εκτάκτων καθώς και ο αριθμός των θέσεων που έχουν πληρωθεί στον ΣΥΟΠ και στον ΟΚΥΠΥ μέχρι σήμερα.

Σκοπιμότητες βλέπει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, στην στο ν/σ για άρση της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων και διερωτήθηκε γιατί έχει κατατεθεί  λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ενώ θα μπορούσε αυτό να γίνει, όπως υποστήριξε, το 2019 όταν η οικονομική κατάσταση του τόπου ήταν καλύτερη.
 

Της Μαρίας Κυριακίδου