You are here

Διαβεβαιώσεις κυβέρνησης για διάλογο ΑΗΚ, συντεχνιών

03/06/2019 14:42

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου διαβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί διάλογος για τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και των συντεχνιών.

«Ο διάλογος θα διεξαχθεί όπως προβλέπεται από τη συμφωνία του 2004», είπε ο κ. Προδρόμου μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, στην οποία συζητήθηκε και το θέμα της απεργίας σε ουσιώδεις υπηρεσίες, στην παρουσία των υπουργών οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη.

Υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πρόσφατα συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για αυτό το θέμα και υπάρχει συναντίληψη ότι με τη συμφωνία που υπάρχει από το 2004, εφόσον αυτή τηρείται, όσον αφορά τη ρύθμιση των απεργιών σε οργανισμούς που παρέχουν ουσιώδεις υπηρεσίες, «θα μπορούμε να βρούμε μια ικανοποιητική λύση».

«Η συγκεκριμένη περίπτωση που εξετάστηκε τις προηγούμενες μέρες για αυτά που συμβαίνουν σε ημικρατικούς οργανισμούς και συγκεκριμένα στην ΑΗΚ και η συναντίληψη που φαίνεται να υπάρχει για τη ρύθμιση της συμφωνίας του 2004 μπορεί να δώσει απαντήσεις», πρόσθεσε.

 «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιφυλάχθηκε να δούμε τη συμφωνία αυτή να λειτουργεί. Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία αυτή σε εποχές που ήταν άλλη η κυβέρνηση είχε επιτευχθεί προκειμένου να μη γίνει νομοθετική ρύθμιση», πρόσθεσε.

Μόνιμο αίτημα η ρύθμιση απεργιών

Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του ΚΕΒΕ Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη και του πρόεδρου της ΟΕΒ Γεώργιου Πέτρου, οι οποίοι τόνισαν ότι είναι μόνιμο αίτημα τους προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ρύθμιση των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «κανείς δεν μπορεί να κρατεί σε ομηρία την οικονομία εκμεταλλευόμενος τη θέση την οποία κατέχει ως εργαζόμενος».

Ο κ. Αγκαστινιώτης έστειλε επίσης το μήνυμα ότι «ποτέ δεν θα επιτρέψουμε κάποιος να κρατεί σε ομηρία την οικονομία της Κύπρου, είτε ονομάζεται εργάτης των λιμανιών, είτε εργάζεται στην ΑΗΚ ή οποιοδήποτε άλλο οργανισμό».

Σημείωσε ακολούθως ότι «θα πρέπει να τηρείται ο κώδικας βιομηχανικής κατάρτισης ώστε να αποφεύγονται οι απεργίες και η ομηρία της οικονομίας σε χέρια των ολίγων».

Ο πρόεδρος της ΟΕΒ Γεώργιος Πέτρου αφού εξέφρασε ικανοποίηση από την παρέμβαση του προέδρου Αναστασιάδη η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί η απεργία στην ΑΗΚ, τόνισε ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. 

«Δεν μπορεί μικρές ομάδες οι οποίες κρατούν στα χέρια τους την οικονομία να αποφασίζουν και όποτε και όταν θέλουν να νεκρώνει η οικονομία», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η διαφορά που προέκυψε μεταξύ των συντεχνιών της ΑΗΚ και του ΔΣ αφορά, μεταξύ άλλων, τον τερματισμό των αποκοπών στους μισθούς του προσωπικού, μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθεσία για μείωση των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων και τη διατήρηση του Ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, στο οποίο η ΑΗΚ ως εργοδότης συνεισφέρει 5,9% επί των μισθών των εργαζομένων, παράλληλα με τη συνεισφορά του εργοδότη, σε πρώτη φάση, ύψους 1,85% για το ΓεΣΥ.

Της Ηρώς Ευθυμίου