You are here

Δημόσιο: Πόσο κοστίζουν οι μισθοί σε Κύπρο, ευρωζώνη

10/08/2022 07:08

Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα έχουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων της Κύπρου ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, όπως διαφαίνεται από πρόσφατο δοκίμιο που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το δοκίμιο της ΕΚΤ, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων ως ποσοστό του ΑΕΠ φθάνουν το 13,4% για το 2020 από 11,9% το 2019 και 12,5% που είναι ο μέσος όρος για τα έτη 2013-2019.

Πέραν των μισθών, οι δημόσιοι υπάλληλοι απολαμβάνουν και άλλα οφελήματα (εφάπαξ και συντάξεις)

Στην ευρωζώνη, ο μέσος όρος των αποζημιώσεων για μισθούς ανήλθε στο 10,7% του ΑΕΠ το 2020 από 9,9% το 2019 και 10,1% τα έτη 2013-2019.

Στην πλειονότητα τους, οι μισθοί στην Ευρωζώνη καθορίζονται από συλλογικές συμβάσεις οι οποίες καλύπτουν το σύνολο ή κάποιους τομείς της δημόσιας υπηρεσίας, με την Κύπρο να διατηρεί τις συμβάσεις από δύο έως τρία έτη.

Πέραν των αμοιβών, η Κύπρος περιλαμβάνεται στις τέσσερις χώρες της ευρωζώνης με τις μεγαλύτερες δαπάνες για μισθούς ως ποσοστό του ΑΕΠ 

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΚΤ, ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου ανέφερε στη StockWatch ότι στην Κύπρο το μέγεθος της δημόσιας υπηρεσίας είναι μεγαλύτερο από το μέσο όρο της ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ. «Άρα είναι λογικό οι αποζημιώσεις σε υπαλλήλους να εμφανίζουν αυτά τα ποσοστά καθώς είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε ένα μέγεθος δημόσιας υπηρεσίας που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που επιτάσσουν οι οδηγίες της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον κ. Ματαθαίου, το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων , γύρω στο 40% αμείβεται με €1500-€2000 το μήνα, ποσό που δεν θεωρείται ψηλό συγκρινόμενο με αμοιβές δημοσίων υπηρεσιών σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο κ. Ματθαίου έφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πιο ακριβοπληρωμένοι, ωστόσο λόγω του μεγέθους της χώρας σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ κατατάσσεται σε χαμηλότερη θέση.

Σύμφωνα με στοιχεία από το γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας για τους μισθούς του δημοσίου, οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, βρίσκονται στις κλίμακες Α1, Α2, Α3 και Α4 με καθαρούς μισθούς που ξεκινάνε από €1000 και φτάνουν τα €1700.

Αντίθετα, οι πιο υψηλά αμειβόμενοι υπάλληλοι του δημοσίου βρίσκονται στις κλίμακες Α15 και Α16 με ετήσιες καθαρές απολαβές που ξεπερνούν τις €60 χιλ., ενώ στους πιο καλά αμειβόμενους δημόσιους λειτουργούς εμβάζεται κάθε μήνα στο λογαριασμό τους καθαρός μισθός €5 χιλ. περίπου.

Της Γεωργίας Χαννή