You are here

Διυπουργική συνάντηση στο ΔΗΚΟ για ημικρατικούς

13/01/2005 16:40

· Εναλλακτικά σενάρια επεξεργάζονται οι συντεχνίες


Ασκήσεις επί χάρτου πραγματοποιούν τις τελευταίες ώρες κυβέρνηση και συντεχνίες προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω όξυνση της εργασιακής κρίσης στους ημικρατικούς. Οι δύο πλευρές, σε μια παράλληλη διαδικασία, ξαναμετρούν τα «κουκιά» τους και τραβούν νέες «κόκκινες γραμμές», προετοιμαζόμενες για τον τελικό γύρο διαβουλεύσεων, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, είναι θέμα ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος διυπουργική συνάντηση με την ηγεσία του κόμματος με θέμα την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων των υπαλλήλων στους ημικρατικούς. Στη σύσκεψη παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο Υπουργός Εργασίας Χρίστος Ταλιαδώρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους και ο πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος Νίκος Πιττοκοπίτης. Ανταλλάχθηκαν απόψεις και εισηγήσεις για τους τρόπους απεγκλωβισμού από το αδιέξοδο σε συνάρτηση πάντα με το Πρόγραμμα Σύγκλισης και τα δημόσια οικονομικά.

Κινητικότητα καταγράφηκε και στην αντίπερα όχθη. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζονται νέα σενάρια για αποφυγή του αδιεξόδου. Δεν αποκλείεται η πρόταση της 4ετούς σύμβασης, αντί της τριετούς. Σκέψεις γίνονται και για τις δύο άλλες προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι το περασμένο Σάββατο και οι οποίες απορρίφθηκαν. Προς το παρόν όμως δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε κατάληξη σε κάποια πρόταση. «Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ακόμα», ανέφερε ενημερωμένη πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντεχνίες το προηγούμενο Σάββατο, όπως δήλωσε και ο Γ.Γ. της ΟΗΟ – ΣΕΚ Νίκος Τάμπας σε χθεσινή συνέντευξή του στη StockWatch, υπέβαλλαν τις ακόλουθες δύο προτάσεις:

· να δοθούν παρεμφερή ωφελήματα μέσα από τα αιτήματα με κόστος 0,75% από την 1.1.2004, να δοθεί γενική αύξηση ύψους 0,5% από 1.1.2005 και η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης από το 60ο έτος στο 63ο να παραπεμφθεί σε κοινωνικό διάλογο,
· ικανοποίηση παρεμφερών και γενικών αυξήσεων 0,75% εκατέρωθεν από 1.1.2005 και την πρόνοια για την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης κατά ίδιο τρόπο.

Γ.Α.