You are here

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τηλεργασία

08/06/2023 19:11

Στην έγκριση του νομοσχέδιου για την ρύθμιση της τηλεργασίας προχώρησε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αξιοποίηση της τεχνολογίας, η οποία θα προσφέρει τη δυνατότητα για μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία.

Αναμένει, ανέφερε ο κ. Παναγιώτου, πως μέσα από τον προγραμματισμό της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας θα μπορεί να συζητηθεί το συντομότερο ώστε να οδηγηθεί στην Ολομέλεια και να ρυθμιστεί το περιβάλλον της εργασίας σε σχέση με αυτό το ζήτημα.

Σε ερώτηση εάν η διαδικασία στην Βουλή θα ολοκληρωθεί πριν κλείσει, ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε πως εάν ξεκινήσει η συζήτηση πριν την καλοκαιρινή περίοδο «αυτό θα είναι πολύ θετικό. Και αν υπάρξει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η συζήτηση μέχρι τότε, αυτό θα είναι ιδανικό».

Διαφορετικά η συζήτηση θα συνεχισθεί το φθινόπωρο και «είμαι σίγουρος ότι μέσα από τον διάλογο που θα αναπτυχθεί θα μπορέσουμε να έχουμε κατάληξη, η οποία να οδηγήσει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια και να μπορέσει να υιοθετηθεί».

Όπως δημοσίευσε σήμερα η StockWatch, o σχετικός νόμος θα αφορά, στο παρόν στάδιο, μόνο τη ρύθμιση της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Σε σχέση με το δημόσιο τομέα, το θέμα της τηλεργασίας θα τύχει περαιτέρω διαβουλεύσεων μεταξύ της ΠΑΣΥΔΥ και του ΥΠΕΡΓ.

Κυρίαρχα στοιχεία στην προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας, είναι η πρόβλεψη ασφαλιστικών δικλείδων, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τις επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Φαίνεται να διασφαλίζονται επαρκώς οι όροι απασχόλησης όπως αυτοί προβλέπονται από τις συμβάσεις εργασίας και τη διαφύλαξη των εκατέρωθεν δεδομένων, είτε αυτά είναι προσωπικά, είτε αφορούν στην επηρεαζόμενη επιχείρηση ή υπηρεσία ή οργανισμό.

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο του επικείμενου νόμου σε σχέση με την τηλεργασία, εξετάστηκε από τεχνική επιτροπή η οποία είχε συσταθεί με τη σύμφωνο γνώμη, όλων των κοινωνικών εταίρων, στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ) περί τα τέλη του 2021.  

Πρότυπο του επικείμενου νομοσχεδίου, αποτελεί κατά βάση, ο σχετικός νόμος που εφαρμόζεται από το 2021 στην Ελλάδα και ο οποίος διέπεται σύμφωνα με τις αρχές του θεσμικού πλαισίου το οποίο οι κοινωνικοί εταίροι, σε επίπεδο ΕΕ, είχαν συμφωνήσει το 2002.

Το εν λόγω πλαίσιο έτυχε επικύρωσης από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα και τις ευρωπαϊκές εργοδοτικές οργανώσεις.

Το επίμαχο σημείο, στο προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο, ήταν εξ υπαρχής και παραμένει η αποσύνδεση και είναι εδώ που ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να βρει τη χρυσή τομή.