You are here

Έκκληση ΠτΔ για αναστολή μέτρων για την ΑΤΑ

19/01/2023 12:26

Έκκληση προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να αναστείλουν τα μέτρα που προγραμματίζουν, μετά το αδιέξοδο στο θέμα της ΑΤΑ, απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας την εισήγηση όπως το θέμα συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, μετά τιε εκλογές.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο επίσκεψης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι απαιτείται υπεύθυνη στάση από όλους και διερωτήθηκε σε τί θα εξυπηρετήσει η παναπεργία σε αυτή την περίοδο «μεταβατικής κυβερνήσεως», «ποιόν θα πιέσουν», ανέφερε.

«Απευθύνω έκκληση προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να αναστείλουν τα μέτρα», είπε.

Σημείωσε ότι οι απόψεις που υπάρχουν μεταξύ των εμπλεκομένων είναι «τέτοιες διιστάμενες που χρειάζεται πραγματική βούληση από όλους για να γίνει προσπάθεια ρύθμισης του θέματος, κάτι που ήδη προσπάθησε ο υπουργός Εργασίας».

«Πέραν τούτου, δεν μπορούμε να παρέμβουμε με τρόπο που να αρνείται δικαιώματα», είπε.

Ο ΠτΔ, εισηγήθηκε παράλληλα, αν οι εργοδότες αποδέχονται συνέχιση της μεταβατικής συμφωνίας το 2023 και οι συντεχνίες αποδέχονται σταδιακή επάνοδο στα πλήρη δικαιώματα με βάση την ΑΤΑ, «τότε γιατί δεν αφήνουν το θέμα σε μεταγενέστερο χρόνο, ώστε η παρούσα κυβέρνηση να μην δεσμεύσει την επόμενη», όπως είπε.

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ κοινωνικών εταίρων

Στο μεταξύ οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ συνδικαλιστών και εργοδοτών ανεβαίνουν όσο πλησιάζει η τρίωρη στάση εργασίας της 26ης Ιανουαρίου, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τα περιθώρια διαλόγου.

Οι εργοδότες απευθύνουν προειδοποίηση ότι έχουν τα μέσα να αμυνθούν έναντι των μέτρων, αναλόγως των εξελίξεων, ενώ συνδικαλιστές εκτιμούν ότι τα περιθώρια συνέχισης του διαλόγου περιορίζονται, λόγω της στάσης της εργοδοτικής πλευράς και των θέσεων που προτάσσει.

Η επιμονή της εργοδοτικής πλευράς ότι αντικείμενο του διαλόγου είναι να συζητηθούν άλλα συστήματα, δείχνει πως δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου, ανέφερε η γγ της ΠΕΟ Σωτηρούλλα Χαραλάμπους στον Αντ1.

Πρόσθεσε ότι κατά τις συζητήσεις με τον ΥΠΕΡΓ, διαφάνηκε πως οι εργοδότες αναγνωρίζουν πως η θέση που καταθέτουν, δεν είναι μέρος της παρούσας διαδικασίας, που αφορούσε μόνο ένα πράγμα, συζήτηση για απόδοση της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της.

Η κ. Χαραλάμπους κάλεσε τον ΥΠΕΡΓ να πάρει θέση , ως προς το αν αυτή η διαδικασία, εντάσσεται στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων,

Από την πλευρά του, ο γδ της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε ότι ο ΥΠΕΡΓ αναγνώρισε την «θεαματική μετατόπιση» στις θέσεις της εργοδοτικής πλευράς.

«Αν υπογράφουμε μεταβατική συμφωνία, με οδικό χάρτη και η οποιαδήποτε πλευρά τα θεωρεί αυτά ως μη γινόμενα, τις εργασιακές σχέσεις και την καλή πίστη με την οποία κάνουμε συμφωνίες, την ανατινάζουν», είπε η κ. Χαραλάμπους.

Ο κ. Αντωνίου δήλωσε ότι τόσο η στάση εργασίας που έπεται και οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες θα παρακολουθούνται με ενδιαφέρον. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ΟΕΒ θα συνεδριάσει ώστε να λάβει αποφάσεις για τον τρόπο αντίδρασής της σε κάθε πιθανό σενάριο.

Εξέφρασε την ελπίδα, να επικρατήσει το σενάριο με βάση το οποίο θα δοθεί χρόνος για διάλογο επί της ουσίας, στο πλαίσιο ορθολογισμού και βέλτιστων πρακτικών.

Αναφέρθηκε και στο δεύτερο σενάριο, να συνεχιστεί η κλιμάκωση των μέτρων, λέγοντας πως αν γίνει αυτό «σας διαβεβαιώνω ότι το σύστημα αναγνωρίζει και στην εργοδοτική πλευρά μέσα αμύνης, όχι επίθεσης», προσθέτοντας ότι «θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους».

«Έχουμε τα εργαλεία άμυνας, δεν θα μείνουμε σε περίπτωση που εκτραχυνθούν τα πράγματα, να τρώμε ξύλο και να λέμε ευχαριστώ», είπε.

«Προχωρούμε με τα μέτρα μας και ελπίζουμε να ξαναδιαβάσουν τη συμφωνία και να μην κάνουν ερμηνείες που δεν υπάρχουν σε αυτή», είπε η κ. Χαραλάμπους, αναφέροντας ότι θα ληφθούν μέτρα, αν δεν εφαρμοστεί το ότι μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνία, ισχύει η υφιστάμενη.

Της Μαρίας Χαμπή