You are here

Εκλογές χωρίς μισθούς στην ΠΑΣΥΔΥ

16/09/2020 06:50

Οι 398 σύνεδροι της ΠΑΣΥΔΥ καλούνται σήμερα να αναδείξουν τον νέο γενικό γραμματέα της οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων, σε μια δύσκολη συγκυρία, που τα ελλειμματικά, λόγω πανδημίας, δημοσιονομικά του κράτους αναγκάζουν την κυβέρνηση να κάνει σκέψεις για περικοπές μισθών και ωφελημάτων.

Οι κίνδυνοι για τους μισθούς και τα ωφελήματα των δημοσίων υπαλλήλων έμειναν στο περιθώριο των εκλογικών διεργασιών, που αναλώθηκαν σε δευτερεύοντα ζητήματα αλλά και στη δικαστική διεκδίκηση των προηγούμενων περικοπών.

Άλλωστε, παρά τα μεγαλύτερα ελλείμματα των τελευταίων δεκαετιών, η κυβέρνηση δεν έχει θέσει επίσημα μέχρι στιγμής θέμα περικοπής μισθών.

Η εκλογική διαδικασία που σημαδεύτηκε περισσότερο με κτυπήματα κάτω από τη μέση και με παρεμβάσεις μέσω διαδικτύου και ανακοινώσεων, του κλάδου συνταξιούχων της ΠΑΣΥΔΥ, ανεξάρτητου αξιωματούχου του κράτους ακόμη και ενός δημάρχου.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά τις τελευταίες μέρες με αφορμή ανάρτηση μέλους της οικογένειας υποψηφίου που ένιωσε την ανάγκη να τον στηρίξει δημόσια μετά από κατηγορίες που διατύπωσε εναντίον του ο κλάδος συνταξιούχων της ΠΑΣΥΔΥ.

Κοινό χαρακτηριστικό των υποψηφίων για τη θέση του ΓΓ είναι ότι και οι τρείς, είναι άνω των 60 ετών.

Τη θέση του γενικού γραμματέα της συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων, διεκδικούν οι Γλαύκος Χατζηπέτρου, Ανδρέας Λουκά και ο Στράτης Ματθαίου.

Ο κ. Χατζηπέτρου που είναι σήμερα 75 χρόνων, βρίσκεται στο πηδάλιο της ΠΑΣΥΔΥ από το 1996.

Προέρχεται από τη νομική υπηρεσία καθώς διετέλεσε επί σειρά ετών εισαγγελέας.

Η συνεχής εκλογή του στο αξίωμα του ΓΓ για 20 συναπτά έτη, αποτελεί εχέγγυο καταξίωσης για τον ίδιο και θεωρεί ότι η επανεκλογή του σε μία κρίσιμη περίοδο για τα κεκτημένα των δημοσίων υπαλλήλων είναι αναγκαία, προτάσσοντας σε πρόσφατο τηλεμήνυμα του ότι ο βασικός λόγος της υποψηφιότητας του είναι «η σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των σοβαρότατων προβλημάτων που ταλανίζουν το δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο».

Μιλώντας χθες από το βήμα του 57ου ετήσιου συνεδρίου των αντιπροσώπων της ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Χατζηπέτρου προσπάθησε εύσχημα να δώσει τα μηνύματα του στους συνέδρους, επισημαίνοντας ότι η δημόσια υπηρεσία παραμελήθηκε και αφέθηκε στο περιθώριο.

Άσκησε κριτική στον εργοδότη των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι το κράτος, χαρακτηρίζοντας ως ισοπεδωτικές τις πολιτικές παγοποίησης των προαγωγών και των προσλήψεων που εφαρμόζονται, κάνοντας λόγο για «υποστελεχωμένη δημόσια υπηρεσία».

Σημείωσε ότι η ΠΑΣΥΔΥ προτίθεται να προσφύγει στο ΕΔΑΔ μετά την απόφαση του εφετείου να απορρίψει την απόφαση του πρωτοδικείου που έκρινε ότι οι αποκοπές μισθών και απολαβών στο δημόσιο ήταν αντισυνταγματικές.

Απέναντι στον Γλ. Χατζηπέτρου για τη διεκδίκηση της θέση του ΓΓ, θα τεθεί ο εκ των βασικών και σημαντικών συνεργατών του τα τελευταία 26 χρόνια, ο Ανδρέας Λουκά, έμμισθος πρώτος μόνιμος γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, με υπηρεσία 35 ετών.

Εκ της θέσεως του ο κ. Λουκά που είναι 62 χρόνων, ήταν και παραμένει σύμβουλος – τεχνοκράτης, του εκάστοτε γενικού γραμματέα της οργάνωσης με τεράστιες εμπειρίες στα εργασιακά θέματα της συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Συμμετείχε αδιαλείπτως στη διαπραγματευτική ομάδα της ΠΑΣΥΔΥ και κυρίως στα κορυφαία ζητήματα που απασχόλησαν τις τελευταίες τρείς δεκαετίες τους δημόσιους υπαλλήλους.

Όπως σημειώνει ο ίδιος σε μήνυμα του στο συνέδριο σε σχέση με τη συνδικαλιστική του δράση, κατά την πολύχρονη παρουσία του στην ΠΑΣΥΔΥ ασχολήθηκε και έχει ενεργό και ουσιαστική δράση, ως επικεφαλής επιτροπών με όλα σχεδόν τα βασικά και επί μέρους θέματα που απασχολούν την οργάνωση.

«Προσβλέπω στη στήριξη σας για να αναδείξουμε την ΠΑΣΥΔΥ ως την καταξιωμένη συνδικαλιστική έπαλξη προάσπισης των συμφερόντων μας, ικανή να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στο θεμελιακό ρόλο που της προορίζεται», επισημαίνει στο μήνυμα του προς τους συνέδρους ο κ. Λουκά.

Ο Στράτης Ματθαίου που είναι στα όρια αφυπηρέτησης,  64 χρόνων, είναι αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ και ανώτερος λειτουργός στο γενικό λογιστήριο της Δημοκρατίας. Είναι πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής αλλαγών και απαιτήσεων (ΚΕΑΑ). Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της οικοδομικής συνεργατισμού ταμιευτηρίου Λευκωσίας.

Ο κ. Ματθαίου υποχρεώθηκε τις τελευταίες μέρες να απαντήσει σε διάφορες φήμες που διέρρευσαν, είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα εναντίον του.

Ο κλάδος συνταξιούχων της ΠΑΣΥΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση ασκώντας δριμεία κριτική κατά του κ. Ματθαίου.

Ο κλάδος, που επικαλέστηκε το άρθρο 41 του καταστατικού της οργάνωσης, τον κατηγόρησε «για αντικαταστατικές μεθόδους για να υποκλέψει», όπως ισχυρίστηκε, «την ψήφο των συνταξιούχων συνέδρων».

Την ίδια ώρα ομάδα συνέδρων της ΠΑΣΥΔΥ με ανακοίνωση της υποστήριξε ότι ο κ. Ματθαίου δεν διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα για να ηγηθεί της ΠΑΣΥΔΥ και ότι η υποψηφιότητα του στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, κάτι το οποίο ο κ. Ματθαίου διέψευσε κατηγορηματικά, τονίζοντας πως ο ίδιος είναι υπερκομματικός. Άλλωστε, το ΑΚΕΛ, όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν έκαναν μέχρι αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε επίσημη παρέμβαση στις αρχαιρεσίες της ΠΑΣΥΔΥ.

Πάντως, η διαμάχη Ματθαίου με τον κλάδο συνταξιούχων και ομάδας συνέδρων της ΠΑΣΥΔΥ κινητοποίησε το διαδίκτυο με επώνυμες και ανώνυμες παρεμβάσεις.

Το μήνυμα συμπαράστασης που απέστειλε συγγενικό πρόσωπο του κ. Ματθαίου εκθειάζοντας τη συνδικαλιστική και επαγγελματική του δράση, μέσω του facebook, άναψε φωτιές.

Κάποιοι τάχθηκαν υπέρ των αναφορών της κ. Ματθαίου και άλλοι αντέδρασαν αρνητικά.

Αίσθηση προκάλεσαν οι υποστηρικτικές προς τον κ. Ματθαίου τοποθετήσεις του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος.

Σημειώνεται ότι και οι τρείς υποψήφιοι για τη θέση του γγ της ΠΑΣΥΔΥ, προβάλλουν την αποφασιστικότητα τους να διεκδικήσουν πλήρη αποκατάσταση μισθών και επιδομάτων στο δημόσιο σε μια περίοδο που τα δημόσια οικονομικά, βρίσκονται σε δεινή θέση, λόγω της πανδημικής κρίσης.

Το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει διαταραχθεί και ούτε προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση, με βάση δηλώσεις του υπουργείου οικονομικών, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και εκδηλώνονται αντιδράσεις από αρκετούς φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Του Λεύκου Χρίστου