You are here

Εκτοξεύτηκε η μακροχρόνια ανεργία

22/07/2021 08:11

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει η μακροχρόνια ανεργία στην Κύπρο αποτυπώνοντας τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας, παρά τα μέτρα στήριξης που εφάρμοσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Στατιστική Υπηρεσία, τον Ιούνιο του 2021, 11.503 άτομα ήταν στην ανεργία για διάστημα άνω των 12 μηνών, έναντι 4.241 τον Ιούνιο του 2020, παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο 171,2%.

Αντίθετα μείωση 55,9% παρουσίασε ο αριθμός των ανέργων για διάστημα έξι μέχρι 12 μηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το σύνολο των ανέργων τέλος Ιουνίου παρουσιάζει μείωση 14,3% σε σχέση με πέρσι.

Μακριά η μείωση ανεργίας

Σχολιάζοντας στη StockWatch τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τρ. Κύπρου Ιωάννης Τιρκίδης, δήλωσε ότι η οικονομική πραγματικότητα είναι σημαντικά βελτιωμένη φέτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Αυτό αντανακλά και στην αγορά εργασίας και η μείωση του αριθμού των ανέργων δεν αποτελεί έκπληξη», ανέφερε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τιρκίδη, κοιτάζοντας μπροστά, αυτό δεν σημαίνει ότι το ποσοστό ανεργίας για το έτος θα μειωθεί σημαντικά.

«Πέρσι είχαμε σημαντική μείωση τόσο των απασχολουμένων όσο και του εργατικού δυναμικού, δηλαδή αυτών που θα ήθελαν να απασχοληθούν με τους υφιστάμενους όρους απασχόλησης τότε και τώρα. Όσο θα αυξάνεται η απασχόληση, θα αυξάνεται επίσης, ο αριθμός του εργατικού δυναμικού πέραν του κανονικού, δεδομένης της περσινής μείωσης και το ποσοστό ανεργίας θα παραμένει περίπου σταθερό σε ετήσια βάση», εξήγησε.

«Μείωση του ποσοστού ανεργίας θα δούμε το 2022-23 και μετά, αφότου σταθεροποιηθεί το μέγεθος του εργατικού δυναμικού σε κανονικά επίπεδα και τάσεις», τονίζει.

Η αβεβαιότητα δυσχεραίνει την κατάσταση

Ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης σημειώνει ότι παρουσιάζεται κάποια βελτίωση, ωστόσο επικρατεί και αρκετή αβεβαιότητα.

«Πρώτα από όλα, η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται ότι θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί αρκετές χώρες στο εγγύς μέλλον, παρά τη σημαντική πρόοδο των εμβολιαστικών προγραμμάτων», αναφέρει.

Προσθέτει ότι η πανδημία έχει πλήξει τον κλάδο των υπηρεσιών δυσανάλογα, όπως την εστίαση, τον τουρισμό και τα ταξιδιωτικά, τομείς που απασχολούν μεγάλους αριθμούς εργαζομένων.

«Μια άλλη δυσάρεστη επίπτωση είναι ότι - όπως δείχνουν και τα στοιχεία - ο αριθμός των μακροπρόθεσμα ανέργων έχει αυξηθεί, κάτι που αναμενόταν δυστυχώς, αφού η μακρόχρονη απουσία από την αγορά εργασίας πολλές φορές δυσχεραίνει την επιστροφή σε αυτήν», υπογραμμίζει.

Επισημαίνει πως «κάτι που έχει παρατηρηθεί σε αρκετές οικονομίες με πληγές από την πανδημία, είναι ότι οι εργαζόμενοι είναι διστακτικοί στο να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας για διάφορους λόγους, όπως τα βοηθήματα που μπορεί να λαμβάνουν από τις αρχές, ή λόγω ανησυχίας για την εύθραυστη υγειονομική κατάσταση».

«Έτσι και οι εργοδότες μπορεί να δυσκολεύονται να πληρώσουν κενές θέσεις εργασίας που έχουν, αλλά είναι παράλληλα διστακτικοί στο να ‘δελεάσουν’ τους εργαζόμενους με υψηλότερους μισθούς, αφού οι επιχειρηματικές συνθήκες δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο», καταλήγει.

Της Γεωργίας Χαννή