You are here

Ελπίδες για αποφυγή της απεργίας (1)

09/01/2005 11:34
Να αποτραπεί η 24ωρη απεργία στους Ημικρατικούς Οργανισμούς. Με αυτό τον κοινό στόχο πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί και συνεχίζονται σήμερα συναντήσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μεταξύ διυπουργικής επιτροπής από τους υπουργούς οικονομικών και εργασίας και των γενικών γραμματέων της ΣΕΚ και ΠΕΟ Δημήτρη Κιττένη και Πάμπη Κυρίτση αντίστοιχα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η χθεσινή συνάντηση κράτησε τρεις ώρες και φαίνεται ότι κυβέρνηση και συντεχνίες βρήκαν τη χρυσή τομή. Στη συνάντηση σκιαγραφήθηκαν οι τρεις άξονες μιας πιθανής συμφωνίας.

Πρώτον, ο απεγκλωβισμός του συνδικαλιστικού κινήματος στους ημικρατικούς οργανισμούς από τη συμφωνία κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ.

Δεύτερον, η διαφοροποίηση της χρονικής διάρκειας της ισχύουσα σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί πρόταση των Κιττένη και Κυρίτση να ανανεωθεί η συλλογική σύμβαση στους ημικρατικούς οργανισμούς για δύο αντί για τρία και να αποδεχθούν μισθολογικές αυξήσεις ύψους 2% όπως συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ.

Τρίτον, ο διαχωρισμός από τη συμφωνία ημικρατικών και κυβέρνησης του θέματος για το όριο της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης από το 60ον στο 63ο έτος της ηλικίας, με βάση την πρακτική που είχε υιοθετηθεί στην περίπτωση της Κεντρικής Τράπεζας.

Μετά την θεαματική αυτή εξέλιξη συνήλθε το μεσημέρι, εκτάκτως, η διευρυμένη γενική γραμματεία της ΟΗΟ ΣΕΚ υπό την προεδρία του Δημήτρη Κιττένη. Στις 3.30 το απόγευμα σήμερα έχει προγραμματιστεί να συνέλθει η διευρυμένη Γραμματεία της ΟΗΟ - ΣΕΚ για να ενημερώσει τα μέλη της για την απάντηση της κυβέρνησης και να λάβει τις τελικές της αποφάσεις.

Μετά τη συνάντηση ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ επιβεβαίωσε ότι γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για άρση της εργατικής κρίσης στους ημικρατικούς.

Πάντως, ο υπουργός οικονομικών Μάκης Κεραυνός είχε το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος επέστρεψε χθες το απόγευμα από ιδιωτική επίσκεψη στο Λονδίνο.
Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ δήλωσε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έστω και στις επτά η ώρα της Δευτέρας που ξεκινούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργανισμούς, είναι έτοιμο να αναστείλει τα μέτρα εάν η φόρμουλα που βρέθηκε στη συνάντηση με τους δύο υπουργούς γίνει και επίσημα αποδεχτεί από την κυβέρνηση. Ο κ. Κιττένης είπε ακόμη ότι οι απεργίες είναι καλά να αποτρέπονται πριν εκδηλωθούν.

Του Λεύκου Χρίστου