You are here

Ελπίζουν στις εκλογές για συντάξεις 4 χιλ. δημοσίων

23/11/2020 06:49

Αλλάζουν ρότα οι συντεχνίες στο δημόσιο και επαναφέρουν στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση, την ένταξη των μονίμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί μετά τον Οκτώβριο του 2011, στο υφιστάμενο συνταξιοδοτικό σχέδιο, αντί του ταμείου προνοίας που εισηγείται το υπουργείο οικονομικών.

Ευελπιστούν ότι το πολιτικό σκηνικό και οι επερχόμενες εκλογές θα βοηθήσουν να διαφοροποιηθεί η στάση της κυβέρνησης και να ανακτήσουν άλλο ένα προνόμιο που χάθηκε το 2013, με το πρόγραμμα προσαρμογής.

Το υπουργείο οικονομικών επέδωσε πριν περίπου 10 μέρες εμπεριστατωμένη πρόταση για τη σύσταση ταμείου προνοίας στο οποίο προτείνει την ένταξη των περίπου 4 χιλ. υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι σήμερα, είναι εκτός συμπληρωματικού συνταξιοδοτικού σχεδίου.

H πρόταση, για τη σύσταση ταμείου προνοίας, την οποία αποκάλυψε η StockWatch, τέθηκε την περασμένη Πέμπτη προς αξιολόγηση, ενώπιον ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή των ηγεσιών της ΠΑΣΥΔΥ, των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και των συνδέσμων αστυνομίας και υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από στελέχη συντεχνιών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, αποφασίστηκε ομόφωνα όπως προταθεί στο υπουργείο οικονομικών η ένταξη όλων των μόνιμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων, στο συνταξιοδοτικό σχέδιο βήτα, το οποίο είχε συσταθεί τον Ιανουάριο του 2013 κατόπιν απαίτησης της τρόικας.

Είναι διάχυτη η άποψη των έξι συνδικαλιστικών οργανώσεων που είναι οργανωμένες στο δημόσιο, ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να εγγυηθεί το απόθεμα του ταμείου προνοίας, δεν μπορεί να θεωρείται αξιόπιστο και επομένως, όπως τόνισαν στη StockWatch ηγετικά στελέχη των συντεχνιών, δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό.

Οι συνδικαλιστές επικαλούνται την αρνητική εμπειρία που αποκτήθηκε από την τραπεζική κρίση του 2013, που είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, και το κούρεμα των ταμείων προνοίας.

Για την ΠΑΣΥΔΥ πάντως, αποτελεί κόκκινο πανί, η μη εγγύηση από το κράτος του οποιουδήποτε συνταξιοδοτικού σχεδίου.

Ειδήμονες στον ιδιωτικό τομέα, επί των συνταξιοδοτικών σχεδίων με δηλώσεις τους στη StockWatch, υπέδειξαν στην κυβέρνηση να μην αναλάβει το βάρος της εγγύησης του ταμείου προνοίας, διότι, κατά την άποψη τους, το κόστος μίας ενδεχόμενης λανθασμένης επενδυτικής πολιτικής, θα τεθεί στο τέλος της ημέρας στους ώμους του φορολογούμενου πολίτη.

Η πρόταση των έξι συνδικαλιστικών οργανώσεων του δημοσίου, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της ημέρας στο πλαίσιο κοινού ανακοινωθέντος.

Ο υπουργός οικονομικών Κ. Πετρίδης, έχει ορίσει συνάντηση με όλες τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα την ερχόμενη Πέμπτη, στην οποία θα συμμετέχουν και η ΣΕΚ και η ΠΕΟ.

Οι πληροφορίες της StockWatch φέρουν τη ΣΕΚ και την ΠΕΟ να παραμένουν στη γραμμή που προβλέπεται στη συμφωνία πλαίσιο του Μαΐου του 2018 για τη σταδιακή αποκατάσταση των μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και για ένταξη των περίπου 4 χιλ. μόνιμων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου, σε συμπληρωματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο, τύπου ταμείου προνοίας.

Στην ΑΗΚ και στη Cyta, οι υπάλληλοι έχουν ως συμπληρωματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο, ταμείο προνοίας, με συνεισφορά 6% ο εργοδοτούμενος και αντίστοιχο ποσοστό ο οργανισμός.

Επισημαίνεται ότι το υπουργικό συμβούλιο απέρριψε δύο φορές πρόταση της ΠΑΣΥΔΥ για ένταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί μετά τον Οκτώβριο του 2011, σε συμπληρωματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο.

Ο λόγος, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης, είναι γιατί, οι συνεισφορές των δύο μερών στο ταμείο προνοίας είναι προκαθορισμένες.  Στην προκειμένη περίπτωση ο εργοδοτούμενος θα καταβάλλει μηνιαίως 6% επί των ετήσιων απολαβών του και η κυβέρνηση θα συνεισφέρει το αντίστοιχο ποσοστό.

Το επιχείρημα του υπουργείου οικονομικών είναι ότι το κράτος, ως εργοδότης, μέσα από τις προκαθορισμένες συνεισφορές, θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το κόστος που θα αναλογεί στα κρατικά ταμεία σε αντίθεση με το συνταξιοδοτικό σχέδιο βήτα, του οποίου το «άγνωστο» κόστος, μετατοπίζεται πάντα στις επόμενες γενιές.

Σημειώνεται ότι πριν εισέλθει η χώρα σε μνημονιακό πρόγραμμα, δηλαδή μέχρι το 2012, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είχαν συνεισφορά στο συνταξιοδοτικό σχέδιο που ίσχυε, σε αντίθεση με το σχέδιο βήτα, στο οποίο η συνεισφορά των εργοδοτουμένων είναι 5% επί των ετήσιων απολαβών τους.

Το σχέδιο βήτα προβλέπει όπως η σύνταξη και το εφάπαξ υπολογίζονται πάνω στο μέσο όρο της επαγγελματικής καριέρας των υπαλλήλων και όχι πάνω στον τελευταίο μισθό, όπως ίσχυε στο πρώτο συνταξιοδοτικό σχέδιο.

Επίσης, από τον Ιανουάριο του 2013, το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων φορολογείται πλέον, σε αντίθεση με το πρώτο συνταξιοδοτικό σχέδιο.

Του Λεύκου Χρίστου