You are here

Ενστάσεις πριν τη διαβούλευση για νόμο τηλεργασίας

07/12/2021 11:00

Δύσκολο εγχείρημα φαίνεται ότι θα είναι η νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, καθώς οι κοινωνικοί εταίροι θέτουν τις δικές τους παραμέτρους και ζητούν όπως τεθεί το θέμα στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την αγορά εργασίας.

Εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις συμφωνούν ότι η τηλεργασία θα πρέπει να εφαρμόζεται μετά από συνεννόηση εργοδότη και εργαζόμενου σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, στη βάση συγκεκριμένων προνοιών ασφάλειας και εμπιστευτικότητας.

Να μην υπάρχει υποχρεωτική πρόνοια

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι εάν υιοθετηθεί και ρυθμιστεί νομοθετικά η έννοια της τηλεργασίας, «δεν θέλουμε να υπάρχει πρόνοια για υποχρεωτική τηλεργασία οποιουδήποτε ποσοστού των εργαζομένων».

Το ΚΕΒΕ, είπε, είναι ανοικτό να συζητήσει με την υπουργό Εργασίας τη νομική ρύθμιση του θέματος της τηλεργασίας στο πλαίσιο ενός γενικού πλαισίου το οποίο να παρέχει την ευελιξία στις επιχειρήσεις μετά από συνεννόηση με το προσωπικό να εφαρμόζουν το μέτρο της τηλεργασίας. Το ΚΕΒΕ απέστειλε χθες σχετική επιστολή στην υπουργό Εργασίας.

Ο κ. Τσιακκής, εξήγησε ότι η ΕΕ προωθεί την τηλεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που θα συμβάλει στην ενθάρρυνση και ανάπτυξη της τηλεργασίας, κατά τρόπο που να συμβαδίζει με την ευελιξία και την εργασιακή ασφάλεια.

«Η συμφωνία θεσπίζει τις γενικές αρχές του οικειοθελούς χαρακτήρα της τηλεργασίας και έχει ως αντικείμενο την καθιέρωση ενός γενικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα εφαρμοστεί από τις οργανώσεις μέλη των μερών που υπογράφουν τη συμφωνία, σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις ειδικές πρακτικές των κοινωνικών εταίρων σε εθνικό επίπεδο», επεσήμανε.

Εθελούσια τηλεργασία χωρίς εξαιρέσεις

Η διευθύντρια εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής πολιτικής της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου, δήλωσε στη StockWatch, πως οτιδήποτε περιληφθεί στο νομοσχέδιο θα πρέπει να διατηρεί τη φιλοσοφία της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την τηλεργασία, η οποία συνομολογήθηκε μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Εταίρων το 2002.

Διευκρίνισε ότι η υπουργός Εργασίας, ως βάση συζήτησης, απέστειλε τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα, στην οποία σε μεγάλο βαθμό διατηρούνται όσα είναι συμφωνημένα από το 2002. Στη βάση αυτή διατηρείται ο εθελοντικός χαρακτήρας, «εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις με τις οποίες διαφωνούμε διότι θεωρούμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση», σημείωσε η κ. Παναγιώτου.

«Ο εργαζόμενος που θα επιλέξει την τηλεργασία θα πρέπει να έχει μια ελάχιστη προστασία σε συγκεκριμένα θέματα όπως τα θέματα ασφάλειας και υγείας, εμπιστευτικότητας, αλλά και στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δύο πλευρών», είπε.

«Κοινή επιλογή» η τηλεργασία

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, σε δηλώσεις στη StockWatch, υποστήριξε ότι «η τηλεργασία δεν μπορεί να εφαρμοσθεί μονομερώς από τον εργοδότη, ούτε όμως και από τον εργαζόμενο».

Πρόσθεσε ότι θα εφαρμόζεται ως «κοινή επιλογή», από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, στη βάση του νομοθετικού πλαισίου που θα ετοιμαστεί μέσα από τη διαβούλευση με την αρμόδια Υπουργό.

Επεσήμανε ότι σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν διάφοροι παράμετροι που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η ασφάλεια και ο απαιτούμενος εξοπλισμός που θα πρέπει να παρέχει ένας εργοδότης στον εργαζόμενο.

Διευκρίνισε ότι στο προσχέδιο εργασίας που απέστειλε η υπουργός Εργασίας προκειμένου να διαμορφώσουν τις απόψεις τους τα εμπλεκόμενα μέρη πριν τη διαβούλευση, δεν καταγράφεται συγκεκριμένο ποσοστό, αλλά ούτε γίνεται αναφορά σε αναγκαστική εφαρμογή του μέτρου της τηλεργασίας.

Ο κ. Μάτσας, εξέφρασε απορία για το ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες όπως είπε, στο πλαίσιο της πανδημίας ήταν οι πρώτες που ζητούσαν τη ρύθμιση της τηλεργασίας, προβάλλουν ενστάσεις τώρα που προωθείται το νομικό πλαίσιο τηλεργασίας.

«Ελεύθερη επιλογή» για εργαζόμενους

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σε δηλώσεις στη StockWatch, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε μια νομοθεσία λάστιχο».

Επεσήμανε ότι ελέω της υγειονομικής κρίσης χρησιμοποιήθηκε αρκετά εκτεταμένα η τηλεργασία. «Συνεπώς εμείς ανησυχούμε διότι χρησιμοποιείται η υγειονομική κρίση ως ένας μηχανισμός περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας», είπε.

«Για τον λόγο αυτό», τόνισε, «τη συζήτηση για νομοθετική ρύθμιση την εντάσσουμε στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης που πρέπει να γίνει, για να ληφθούν μέτρα από πλευράς της πολιτείας, για επαναρύθμιση της εργασίας και εισαγωγή προνοιών που καθιστούν υποχρεωτικούς βασικούς όρους των συλλογικών συμβάσεων και ελάχιστους όρους απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους».

Πρόσθεσε ότι «χωρίς αυτό το πλαίσιο ελλοχεύει ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί η τηλεργασία ως ακόμη ένας μηχανισμός για φθηνή εργασία, χωρίς πλαίσιο και δικαιώματα», υποστηρίζοντας ότι «η πρόσβαση στην τηλεργασία, θα πρέπει να αποτελεί ελεύθερη επιλογή για τους εργαζόμενους και να ρυθμίζεται μέσα από συγκεκριμένο πλαίσιο».

Σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα και η οποία απεστάλη στα εμπλεκόμενα μέρη από την υπουργό Εργασίας ως τροφή σκέψης, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «η ελληνική συμφωνία αντικατοπτρίζει τα δεδομένα της Ελλάδας» και εισηγήθηκε τη σύσταση τριμελούς επιτροπής η οποία θα εξετάσει ενδελεχώς το θέμα της τηλεργασίας για τα δεδομένα της Κύπρου.

Της Ηρώς Ευθυμίου