You are here

Έντονη αντίδραση ΟΕΒ - ΚΕΒΕ για συμφωνία στους ημικρατικούς (1)

10/01/2008 12:54
Την έντονη αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου προκάλεσε η συνομολόγηση συμφωνίας μεταξύ συντεχνιών και Υπουργείου Οικονομικών για την ανανέωση των συμβάσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς, αλλά και την παραχώρηση αυξήσεων στο δημόσιο τομέα. Με ανακοίνωση, η ΟΕΒ εκφράζει την έντονη απαρέσκεια της για την αιφνίδια, όπως τη χαρακτηρίζει, υπαναχώρηση της κυβέρνησης και την αποδοχή των «αδικαιολόγητα ψηλών συνδικαλιστικών αιτημάτων στους ημικρατικούς οργανισμούς». Το ΚΕΒΕ, με ανακοίνωσή του, εκφράζει «τη διαχρονική απογοήτευσή του από όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας 30ετίας, οι οποίες δίνουν αδικαιολόγητες αυξήσεις στην πιο προνομιούχα κατηγορία εργαζομένων για καθαρά προεκλογικές σκοπιμότητες».

«Αυτή η «γενναιοδωρία» θα κοστίσει στον κύπριο φορολογούμενο δεκάδες εκατομμύρια λίρες και θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των αναπτυξιακών δαπανών ή τη συγκράτηση των κοινωνικών παροχών στο μέλλον», τονίζει το ΚΕΒΕ.

«Με διακηρυγμένη, φραστικά τουλάχιστον, τη βούληση της κυβέρνησης για «νοικοκύρεμα» των δημόσιων οικονομικών, ξαφνικά, σε μια χρονική συγκυρία εντελώς απρόσφορη για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, έχουν δοθεί αυξήσεις πολλαπλάσιες της παραγωγικότητας. Οι απαράδεκτα ψηλές αυξήσεις δόθηκαν στην κατά τεκμήριο ψηλότερα αμειβόμενη τάξη εργαζομένων χωρίς καμία δικαιολογία ή οικονομική βάση. Οι αυξήσεις που παραχωρήθηκαν, μαζί με τις κλίμακες μισθοδοσίας και την ΑΤΑ, συμποσούνται σε περίπου 7% ανά έτος, ενώ η παραγωγικότητα είναι λιγότερη του 1,5%», υπογραμμίζει σε έντονο ύφος η Ομοσπονδία.

«Οι αυξήσεις που δίνονται αυτή τη στιγμή είναι άκαιρες και αψυχολόγητες, τώρα που η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση υπερθέρμανσης με ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πλήρη απασχόληση. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι αυξήσεις θα συμβάλλουν στην αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία σήμερα. Η ΑΤΑ που θα δοθεί αυτό το μήνα έχει φθάσει το 2,56%, επίπεδα πρωτόγνωρα για τον τόπο την τελευταία 12ετία. Ο συνδυασμός όλων αυτών θα πλήξει ακόμα περισσότερο τη διαβρωμένη ανταγωνιστικότητά μας», αναφέρει το Επιμελητήριο.

Η ΟΕΒ προειδοποιεί ότι η συμφωνία θα έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα επί του κρατικού μισθολογίου, αφού η συμφωνία καλύπτει και τους δημόσιους υπαλλήλους. «Αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις και επί του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος αδυνατώντας να ανταγωνιστεί τους μισθούς και τα ωφελήματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα χάνει συνεχώς στελεχιακό και εργατικό δυναμικό», σημειώνει.

«Η μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα του τόπου δεν αντέχει αυτή τη δοκιμασία», επισημαίνει το ΚΕΒΕ, το οποίο απευθύνει έκκληση προς όλους για αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο μόνος τρόπος ριζικής αντιμετώπισης αυτού του καρκινώματος είναι η θεσμοθετημένη απαγόρευση οποιωνδήποτε αυξήσεων προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές. Διαφορετικά νοιώθουμε ότι είμαστε κάθε πέντε χρόνια στο ίδιο έργο θεατές.

Γ.Χ.