You are here

Επαναφέρουν ρύθμιση απεργιών οι εργοδότες

28/07/2021 15:22

Σε πιο έντονες προσπάθειες για ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, διαμηνύει ότι θα προχωρήσει εντός του 2021, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της για το 2020.  

Τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος υποστηρίζει και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι κάθετες στο ότι το θέμα έχει ρυθμιστεί και δεν τίθεται προς συζήτηση.

Μειώθηκαν οι απεργίες το 2020

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση της ΟΕΒ για το 2020, οι απεργίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν στο σύνολο 21. Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ο αριθμός απεργιών για ήταν αισθητά μειωμένος κατά 28% το 2020, εφόσον το 2019, πραγματοποιήθηκαν 29 απεργίες.

Οι απεργίες του 2020, όπως σημειώνεται, επηρέασαν ένα μικρό μόνο κλάσμα των εργαζομένων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με μείωση της τάξης του 94%. Συγκεκριμένα, από τις απεργίες του 2019 επηρεάστηκαν 42.052 εργαζόμενοι, ενώ από τις απεργίες του 2020, επηρεάστηκαν 2.482.

Οι απολεσθείσες εργατοημέρες μειώθηκαν κατά 94%, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΟΕΒ σύμφωνα με τα οποία, το 2019 χάθηκαν λόγω απεργιών 74.969 εργατοημέρες και το 2020 χάθηκαν 4.685.

Σε εκκρεμότητα η ρύθμιση λέει η ΟΕΒ

Στην ετήσια έκθεση της ΟΕΒ, αναφέρεται πως παρά το ότι δεν υπήρξαν απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες το 2020, παραμένει σε εκκρεμότητα η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου που να τις ρυθμίζει.

Υπενθυμίζεται παράλληλα, πως η ΟΕΒ κατέθεσε από το 2015 πρόταση για νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

«Η πρόταση είναι ολοκληρωμένη και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται την κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην απεργία, αλλά την προσφυγή σε αυτό μόνο όταν ο διάλογος αποτύχει», σημειώνεται.

Προστίθεται ότι η ΟΕΒ «θα εντείνει κατά το 2021 τις προσπάθειές της σε σχέση με τη ρύθμιση αυτού του ζητήματος που αφήνει την οικονομία και τις ουσιώδεις υπηρεσίες της χώρας εκτεθειμένες στην συνδικαλιστική αυθαιρεσία».

Η ΟΕΒ υποστηρίζει πως σε εκκρεμότητα παραμένει και η συνέχιση της συζήτησης για τον εκσυγχρονισμό της Στρατηγικής για την απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες και των κριτηρίων για παραχώρηση των σχετικών αδειών απασχόλησης, θέμα το οποίο ιεραρχείται ψηλά στις προτεραιότητες της Ομοσπονδίας.

Υπέρ νομοθετικής ρύθμισης το ΚΕΒΕ

Μιλώντας στη StockWatch, ο γγ του ΚΕΒΕ υποστήριξε ότι το θέμα των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά. Υπήρξαν όπως είπε, πολλές φορές φαινόμενα οργανισμών που προχώρησαν σε απεργία καθηλώνοντας την οικονομία και ταλαιπωρώντας πολίτες και επιχειρήσεις για διεκδίκηση ωφελημάτων.

Η νομοθετική ρύθμιση, επεσήμανε, δεν σημαίνει κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία. «Απλά όταν προκύπτει μια εργατική διαφορά θα πρέπει να υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία, πριν την απεργία, ώστε να μην παραλύει το κράτος», είπε.

Εξήγησε πως μέσω ενός τέτοιου πλαισίου, η απεργία «θα είναι παράνομη αν δεν ακολουθηθεί η διαδικασία που θα ρυθμιστεί με νόμο».

Υπέδειξε πως, εάν δεν υπάρχει κατάληξη σε συμφωνία μέσω μιας διαδικασίας διαιτησίας, τότε θα πρέπει σε περίπτωση απεργίας, να διασφαλίζεται η διατήρηση ενός ελάχιστου αριθμού προσωπικού ασφαλείας, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία, η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών.

Σχολιάζοντας το υπάρχον πλαίσιο μέσω του οποίου ρυθμίζονται τα θέματα των απεργιών, τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων, ο κ. Τσιακκής παρατήρησε ότι «δεν ακολουθείται πάντα», σημειώνοντας ότι μόνο για την πολιτική αεροπορία, υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Κάθετες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις

Το θέμα έχει ρυθμιστεί και δεν είναι ανοικτό προς συζήτηση, υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο γγ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, ανέφερε ότι οι προσπάθειες για νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος «θα πέσουν στο κενό όπως πάντα». «Δεν υπάρχει θέμα προς συζήτηση, οι εργοδοτικές οργανώσεις το έθεσαν κατ’ επανάληψη και έχουν πάρει ξεκάθαρη απάντηση δια στόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας», τόνισε.

Ο κ. Μάτσας σημείωσε ότι το θέμα αν και είναι κλειστό, προκύπτει κατά διαστήματα «εσκεμμένα», όπως είπε. Σημείωσε πως αυτή τη φορά «ενδέχεται να επαναφέρεται, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η κατάληξη θεμάτων που βρίσκονται ανοικτά ενώπιον του εργατικού συμβουλευτικού σώματος, στα οποία δεν συμφωνούν, αλλά αυτά τα θέματα έχουν πάρει την πορεία τους».

Τόνισε παράλληλα, ότι η μεγάλη πρόκληση για το επόμενο διάστημα για τους κοινωνικούς εταίρους «είναι να πετύχουμε την υλοποίηση στόχων για την δημιουργία συνθηκών ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας προς όφελος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων».

«Ας επικεντρωθούμε στα μεγάλα ζητήματα, όπως η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και η κατάληξη στα ζητήματα που είναι ενώπιον του εργατικού συμβουλευτικού σώματος. Οτιδήποτε άλλο τίθεται εκ του πονηρού και χωρίς υπόβαθρο υλοποίησης και τεκμηρίωση, δεν χρήζει σχολίου», είπε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, μόνο όπου κρίνεται σκόπιμο να τύχει αξιοποίησης το ύστατο όπλο των εργαζομένων, με απόλυτη φειδώ, όπως είπε.

Ο γγ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, δήλωσε στη StockWatch ότι «για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η ρύθμιση του θέματος έγινε μέσω συμφωνίας από το 2002, με επέκταση του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων.

«Το θέμα έχει ρυθμιστεί. Εμείς ερμηνεύουμε την αναφορά σε ρύθμιση, ως ποινικοποίηση της απεργίας, αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται. Εμείς δεν θα συνηγορήσουμε σε οποιαδήποτε μορφή ποινικοποίησης της απεργίας», τόνισε.

Της Μαρίας Χαμπή