You are here

Επαναξιολόγηση διαδικασίας πρόσληψης αστυνομικών

05/11/2021 16:33

Η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκαν παράνομες οι προσλήψεις 100 αστυνομικών και πυροσβεστών, εξετάστηκε την Τετάρτη σε σύσκεψη, στη Νομική Υπηρεσία, στην παρουσία της ηγεσίας της Αστυνομίας, με το Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη να δηλώνει ακολούθως πως η απόφαση δεν θα εφεσιβληθεί. Εξήγησε πως επαναξιολογείται η διαδικασία από το σημείο που δημιουργήθηκε το πρόβλημα και μετά. «Όλοι θα ακολουθήσουν τη σωστή διαδικασία», είπε ο κ. Σαββίδης, σημειώνοντας πως «μπορεί να μην προσληφθούν οι ίδιοι».
 
Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου είπε ότι από την απόφαση του Δικαστηρίου ενδέχεται να επηρεάζονται δύο μετέπειτα διαδικασίες. Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να προωθηθεί στη Βουλή θέμα τροποποίησης του νόμου και των κανονισμών, με αναδρομική ισχύ.
 
Μιλώντας μετά τη σύσκεψη, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι η απόφαση «είναι μια λυπηρή εξέλιξη, με την έννοια ότι πολύς κόσμος επηρεάζεται από την απόφαση αυτή. Από την άλλη όμως δεν παύει από το να είναι μια απόφαση Δικαστηρίου και ως τέτοια θα πρέπει να τύχει και θα τύχει του δέοντος σεβασμού».
 
Έχουμε αποφασίσει, συνέχισε, ότι δεν θα εφεσιβληθεί η απόφαση αυτή. Αντίθετα, είπε, αναλύσαμε το σκεπτικό της απόφασης και αποφασίσαμε ότι στο κομμάτι εκείνο που η διαδικασία της πρόσληψης των επηρεαζόμενων αστυνομικών και πυροσβεστών δεν θίγηκε η ορθότητά του από το Δικαστήριο, δεν θα επηρεαστεί η διαδικασία εκείνη απλά θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση της διαδικασίας από το σημείο που δημιουργήθηκε το πρόβλημα και μετά.
 
«Έχουμε εξετάσει σε μεγάλη λεπτομέρεια και τον νόμο και τους κανονισμούς και την προκήρυξη των θέσεων και έχουμε καταλήξει στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και ελπίζουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα – εναπόκειται στην Αστυνομία βεβαίως και στα όργανά της να προβεί στις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με το τί καταλήξαμε – θα προχωρήσει η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο σύντομα», ανέφερε.
 
Στόχος σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα είναι «να μπορέσει να συνεχίσει η διαδικασία από εκεί που έμεινε, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επαναπρόσληψη εκείνων που πρέπει να επαναπροσληφθούν, για να μην δημιουργηθεί αυτό το κενό και η δυσκολία που δημιουργείται από το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής».
 
Όσον αφορά άλλες μεταγενέστερες διαδικασίες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αστυνομία, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «αναπόφευκτα εμπεριέχουν στοιχεία τα οποία έχουν ληφθεί υπόψη και έχουν τύχει κριτικής αντιμετώπισης από το Διοικητικό Δικαστήριο».
 
Σε αυτές τις περιπτώσεις είπε ότι θα γίνει το ίδιο που αποφασίστηκε στην περίπτωση των προσλήψεων που έπεσαν με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.
 
Ανέφερε ακόμη ότι για να βοηθηθούν μελλοντικές διαδικασίες, στη σύσκεψη κατέληξαν στην απόφαση να προωθηθεί άμεσα τροποποίηση με αναδρομική ισχύ του νόμου και των κανονισμών «έτσι ώστε να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε κάποια πράγματα, κάποιες διαδικασίες, οι οποίες εντοπίσαμε ότι δημιουργούν πρόβλημα με βάση την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου».
 
Ερωτηθείς που εντοπίζονται τα λάθη, ο κ. Σαββίδης είπε ότι στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές στο τι πήγε λάθος. Ένα από αυτά, εξήγησε, είναι το θέμα των ψυχομετρικών εξετάσεων και το ότι ανατέθηκαν κατά παράβαση του νόμου σε ξένο οργανισμό, αντί να διεξαχθούν από την επιτροπή που έπρεπε να γίνουν. Αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα, όπως στο ότι κάποιο από τα μέλη συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη ή ότι κάποιες διαδικασίες ήταν πρωθύστερες, καθώς η δικαστής του Διοικητικού Δικαστηρίου είπε ότι οι αθλητικές εξετάσεις έπρεπε να είχαν συμπληρωθεί πριν από τις ψυχομετρικές.
 
«Θα ξεκινήσουμε από το σημείο που δεν υπάρχει πρόβλημα, που είναι οι γραπτές εξετάσεις και οι αθλητικές εξετάσεις. Δεδομένου ότι το ψυχομετρικό κρίθηκε εντελώς λανθασμένο φεύγει από τη μέση» σημείωσε. Είπε επίσης ότι κάποιες αθλητικές εξετάσεις που έγιναν μεταγενέστερα του ψυχομετρικού δεν θα ισχύουν πλέον, καθώς θα πρέπει να γίνει η νέα ψυχομετρική διαδικασία.
 
Αναφέρθηκε και σε κάποιες άλλες παρατηρήσεις, όπως ότι κάποιοι δεν συμμετείχαν σε κάποιες εξετάσεις διότι τις είχαν κάνει στο παρελθόν. «Θα διορθωθεί με τη νέα διαδικασία που θα γίνει» είπε, για να προσθέσει ότι «όλοι θα ακολουθήσουν τη σωστή διαδικασία».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «η νέα διαδικασία θα ακολουθηθεί με εκείνον τον αριθμό των υποψηφίων που υπήρχαν ως επιτυχόντες υποψήφιοι στο στάδιο από το οποίο θα συνεχίσουμε». «Μπορεί να προσληφθούν, οι ίδιοι μπορεί να μην προσληφθούν οι ίδιοι. Σίγουρα κάποιοι εκ των προσληφθέντων αυτή τη φορά θα είναι και στην επόμενη φορά αλλά κάποιοι πιθανόν να μην είναι» είπε.
 
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου είπε ότι θα προβούν σε άμεση επανεξέταση της επηρεαζόμενης προκήρυξης και μετέπειτα διαδικασίας, που άρχισε το 2019 και συνεχίστηκε το 2020.
 
Το ανησυχητικό, συνέχισε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, είναι ότι «και άλλες δύο μετέπειτα διαδικασίες ενδεχομένως να επηρεάζονται, στη βάση του ότι η Επιτροπή των Ψυχομετρικών έχει αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία την διεξαγωγή τους και την μετέπειτα επόπτευσή τους», πράγμα που από το Δικαστήριο θεωρήθηκε ότι είναι κάτι που δεν συμπεριλαμβάνεται στις σχετικές διατάξεις.
 
Είναι για αυτές τις δύο διαδικασίες και για τις μετέπειτα που, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να προωθηθεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετική τροποποίηση, ούτως ώστε να δίνεται η ευκαιρία στα τέσσερα μέλη των ψυχομετρικών εξετάσεων, υπό την εποπτεία τους να διεξάγονται αυτά τα ψυχομετρικά εργαλεία, τα οποία «δεν είναι απλά, ούτε και η ίδια η επιτροπή δεν μπορεί να διεξάγει», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου.
 
Όσον αφορά τις άλλες δύο διαδικασίες, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι για τη μια έγιναν προσλήψεις τον Απρίλιο και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία 350 επιτυχόντων που πρόσφατα απέτυχαν. Με την απόφαση αυτή δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο χωρίς να δούμε το ενδεχόμενο τροποποίησης της νομοθεσία, κατέληξε.
 
Υπόθεση Αζέρου
 
Εξάλλου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας ρωτήθηκε για την υπόθεση του Αζέρου και των υπολοίπων συλληφθέντων, λέγοντας ότι καταχωρείται στο δικαστήριο «εφόσον υπάρχουν αδικήματα συνωμοσίας». Σε ερώτηση αν η απόφαση του δικαστηρίου για τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα επηρεάζει τη συγκεκριμένη υπόθεση, είπε ότι «δεν είναι σωστό να μπούμε στη βάση της συλλεγείσας μαρτυρίας». Ανέφερε ωστόσο ότι «υπάρχει και άλλη μαρτυρία που οδηγεί την Αστυνομία και κατ’ επέκταση τη Νομική Υπηρεσία στην ποινική δίωξη των υπόπτων».