You are here

Επανέρχονται δριμύτεροι οι δημόσιοι υπάλληλοι

17/07/2019 07:01

Επανέρχονται δριμύτεροι οι δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικώντας αυτή τη φορά, όχι μόνο τους μισθούς που απολάμβαναν προ της κρίσης, αλλά και την επαναφορά του σχεδίου σύνταξης, βάσει του οποίου εισφορές βάζει μόνο το κράτος.

Το αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται ενώ εκκρεμεί δικαστική απόφαση για πλήρη και άμεση αποκατάσταση των μισθών τους και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η απόφαση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τους μισθούς σταδιακά μέχρι το 2023.

Οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται από τα τεχνοκρατικά επιτελεία του υπουργείου οικονομικών φέρουν το υπουργικό συμβούλιο να μην αποδέχεται το αίτημα των συντεχνιών του δημοσίου, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, δεσμεύτηκε χθες μετά τη συνάντηση των ηγεσιών της ΠΑΣΥΔΥ και των εκπαιδευτικών οργανώσεων ότι θα μεταφέρει το σχετικό τους αίτημα στο υπουργικό συμβούλιο.

Τεχνοκράτες που επεξεργάζονται και έχουν πλήρη γνώση των δημοσιονομικών δεδομένων, ανέφεραν στη StockWatch ότι τυχόν επαναφορά του σχεδίου σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων, θα είναι ένα επικίνδυνο πισωγύρισμα, κατά τον ισχυρισμό τους, το οποίο θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κρατικό μισθολόγιο.

Οι διαχρονικές υποδείξεις και επισημάνσεις των Βρυξελλών και διεθνών οίκων αξιολόγησης είναι η ανάγκη συγκράτησης και μείωσης του εργατικού κόστους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τον Δεκέμβριο του 2012, η βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία, μνημονιακό νομοσχέδιο με βάση το οποίο άλλαζε ο τρόπος υπολογισμού των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο.

Οι διεθνείς πιστωτές λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν τα δημόσια οικονομικά, εισηγήθηκαν και έγινε αποδεκτό, από την κυβέρνηση και τη βουλή, όπως στο σχέδιο σύνταξης συνεισφέρουν με 3% επί των μηνιαίων αποδοχών τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Σημειώνεται ότι έκτοτε το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί με βάση τη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων κατατίθεται στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε όπως οι νεοεισερχόμενοι από το 2011 και μετά στο δημόσιο τομέα, δεν θα εντάσσονται πλέον στο σχέδιο σύνταξης.

Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου οι νεοεισερχόμενοι στο δημόσιο, αλλά και οι αορίστου χρόνου υπάλληλοι, έχουν πλέον ως συνταξιοδοτικό σχέδιο το ταμείο προνοίας.

Η επιχειρηματολογία που τέθηκε τότε από τους διεθνείς πιστωτές και την οποία υιοθέτησαν κυβέρνηση και βουλή, είναι ότι το ταμείο προνοίας, που ισχύει επί σειρά ετών στους ημικρατικούς οργανισμούς, είναι πιο συμμετοχικό, πιο διαχειρίσιμο από πλευράς μεσοπρόθεσμης και μακροοικονομικής διάρκειας.

Επιπρόσθετα, τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ, επισημαίνουν ότι το ταμείο προνοίας σε αντίθεση με το ισχύον μέχρι το 2012 σχέδιο σύνταξης στο δημόσιο, δεν επιβαρύνει τις επόμενες γενιές καθώς, οι υποχρεώσεις των επηρεαζόμενων υπαλλήλων και του εργοδότη έναντι τους τελειώνει με την αφυπηρέτηση τους.

Επιπρόσθετα υποστηρίζουν ότι το ταμείο προνοίας αίρει και τις διακρίσεις που υπήρχαν μεταξύ εργαζομένων του δημοσίου τόσο με τους ημικρατικούς, όσο και με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, η εν λόγω επιχειρηματολογία, όπως ανέφεραν τεχνοκράτες του υπουργείο οικονομικών, δεν θα είναι αρκετή για μία ενδεχόμενη απόρριψη του αιτήματος των συνδικαλιστικών οργανώσεων του δημοσίου καθώς εκκρεμεί στην ολομέλεια του εφετείου η ομόφωνη απόφαση του τριμελούς διοικητικού δικαστηρίου τον Νοέμβριο του 2018 με βάση την οποία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικοί οι νόμοι για τη μείωση των απολαβών και συντάξεων των υπαλλήλων και αξιωματούχων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το τριμελές διοικητικό δικαστήριο αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία ότι οι εν λόγω νόμοι αντίκειται του άρθρου 23 του Συντάγματος που αφορά στο δικαίωμα ιδιοκτησίας και ο μισθός και η σύνταξη ενός υπαλλήλου αποτελεί περιουσιακό στοιχείο. 

Σημειώνεται ότι το κόστος για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για το 2019 αυξήθηκε γύρω στο 5% λόγω της συμφωνίας πλαίσιο που προβλέπει σταδιακή αποκατάσταση των μισθών μέχρι το 2023 και επαναφορά της ΑΤΑ με βάση συμφωνημένη φόρμουλα μεταξύ κυβέρνησης και συντεχνιών.

Το προϋπολογιζόμενο κόστος παραχώρησης συντάξεων και φιλοδωρημάτων σε συνταξιούχους και αφυπηρετήσαντες του δημοσίου για το 2019, βάσει του τρέχοντος προϋπολογισμού, ανέρχεται σε περίπου €0,6 δισ.

Του Λεύκου Χρίστου