You are here

Επί τάπητος συνταξιοδοτικό και πλήρωση κενών θέσεων

02/09/2021 15:05

Το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό και την ανάγκη πλήρωσης κενών θέσεων, συζήτησαν μεταξύ άλλων ΥΠΟΙΚ και ΠΑΣΥΔΥ.

Αναφορικά με την πορεία της ετοιμασίας του Νομοσχεδίου για το Συνταξιοδοτικό, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί, ώστε να προωθηθεί το συντομότερο δυνατό για ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής, ενημερώθηκε η ΠΑΣΥΔΥ από τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε όπως κατατεθεί τροποποίηση του σχετικού Νόμου, ώστε για όσες θέσεις έχουν συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό να μην απαιτείται πλέον διαδικασία αποπαγοποίησης, αλλά να προωθούνται αμέσως για πλήρωση. Επίσης, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η έναρξη διαλόγου για τη σταδιακή αποκατάσταση των επιδομάτων και της υπερωριακής αποζημίωσης στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την 1.1.2013.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΣΥΔΥ, σε συνάντηση την Τετάρτη με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γιώργο Παντελή η Κεντρική Γραμματεία της Οργάνωσής με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Στράτη Ματθαίου, έθεσε «τον έντονο προβληματισμό της αναφορικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην πλήρωση κενών θέσεων Πρώτου Διορισμού, Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής ή Προαγωγής εξαιτίας της γραφειοκρατικής και εξαιρετικά χρονοβόρας διαδικασίας που απαιτείται για αποπαγοποίηση των θέσεων σύμφωνα με τον οικείο Νόμο, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας και στην αποτελεσματικότητά της».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ΠΑΣΥΔΥ, τέθηκε και το ζήτημα της αποκατάστασης των επιδομάτων και της υπερωριακής αποζημίωσης στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την 1.1.2013, θέμα που απασχολεί έντονα πολλούς από τους Κλάδους της ΠΑΣΥΔΥ και συμφωνήθηκε η έναρξη εντατικού διαλόγου για τη σταδιακή τους αποκατάσταση στο πλαίσιο συμφωνίας, με βάση το ίδιο σκεπτικό της συμφωνίας για σταδιακή άρση των αποκοπών από τους μισθούς.

Επίσης, αναφέρεται ότι τη συνάντηση απασχόλησε επίσης και το θέμα της μονιμοποίησης των Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου, για το οποίο η επίσημη πλευρά εξέφρασε εκ νέου τη στήριξη και την προθυμία της να συνεργαστεί με την Οργάνωση για επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό και παράλληλα ο Υπουργός ενημερώθηκε από την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και τα επόμενα βήματα για συνέχιση της προσπάθειας που καταβάλλεται από μέρους της Οργάνωσης.

Παράλληλα επανατονίστηκε η πάγια θέση της ΠΑΣΥΔΥ ότι οι μόνιμες ανάγκες θα πρέπει να καλύπτονται με μόνιμες θέσεις.

Αναφορικά με τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, οι δύο πλευρές, όπως αναφέρει η ΠΑΣΥΔΥ, «εξέφρασαν την ομογνωμία τους ως προς το ότι η Δημόσια Υπηρεσία επιβάλλεται να εκσυγχρονιστεί, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί όσο το δυνατό καλύτερα και πιο αποτελεσματικά στις σύγχρονες απαιτήσεις και στην ποιοτική και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών».

Προστίθεται ότι η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ εξέφρασε τη στήριξή της στις προσπάθειες που καταβάλλονται για εκσυγχρονισμό του συστήματος αξιολόγησης στη Δημόσια Υπηρεσία, την ενίσχυση της κινητικότητας των υπαλλήλων μεταξύ των Υπουργείων/Υπηρεσιών/Τμημάτων, την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Υπηρεσίας και την ανάπτυξη των e-skills των Δημόσιων Λειτουργών, για τα οποία σχετικές πρόνοιες έχουν περιληφθεί και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Σε σχέση με τις επιμέρους πτυχές αναφορικά με τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, συμφωνήθηκε όπως ακολουθήσει διαβούλευση ανάμεσα στην Οργάνωση και στην επίσημη πλευρά για ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση εισηγήσεων», αναφέρεται.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΑΣΥΔΥ, «αναφορά έγινε επίσης και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τομέας της Δημόσιας Υγείας, τα οποία εντείνονται με την πανδημία και τονίστηκε από μέρους της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ η ανάγκη όπως καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από μέρους του ΟΚΥπΥ, ώστε να επιλυθούν το συντομότερο τα εσωτερικά προβλήματα που ταλανίζουν τον Οργανισμό, τα οποίαν πλήττουν την ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ και αποδυναμώνουν τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Επίσης, αναφέρεται ότι ο Γενικός Γραμματέας μετέφερε την έντονη ανησυχία της ΠΑΣΥΔΥ ως προς το θέμα και ενημέρωσε τον Υπουργό για τις ενέργειες της οργάνωσης και για τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί την ερχόμενη Πέμπτη με όλες τις Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον Τομέα της Υγείας, ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ, για συζήτηση του θέματος και για προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων.

«Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση και από τις δύο πλευρές για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας και τη διαβεβαίωση για τροχοδρόμηση της επίλυσης των θεμάτων που συζητήθηκαν», προστίθεται.