You are here

Επιβεβαιώνεται η πτωτική πορεία ανεργίας

02/09/2021 15:08

Επιβεβαιώνεται η πτωτική πορεία της ανεργίας και της αύξησης της απασχόλησης στην Κύπρο, αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με αφορμή τα στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν την ανεργία στην Κύπρο να υποχωρεί στο 5,2% τον περασμένο Ιούλιο, που είναι το χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2009.

Σύμφωνα με την Eurostat, η ανεργία τον περασμένο μήνα σημείωσε μείωση 2,7 μονάδων σε σχέση με πριν ένα χρόνο, όταν η ανεργία ήταν στο 7,9%, ενώ ο μέσος όρος στην ανεργία της Ευρωζώνης ήταν στο 7,6%.

«Τα πιο πάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την πτωτική πορεία της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης στην Κύπρο», αναφέρει το Υπουργείο, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΓΤΠ.

Παράλληλα, το Υπουργείο αναφέρει πως στις 30/8/2021 δημοσιεύτηκε η ετήσια Έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας για τους δείκτες κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού για το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τα καθαρά εισοδήματα των νοικοκυριών αυξήθηκαν, συνεχίζοντας μια αδιάκοπη πορεία αύξησης με 14,7% συνολική αύξηση από το 2015 μέχρι το 2020 στα καθαρά εισοδήματα των νοικοκυριών, ενώ το ποσοστό κινδύνου φτώχειας μειώθηκε, συνεχίζοντας μια πορεία μείωσης από το 2015 μέχρι και το 2020 με συνολική μείωση της τάξης του 11,7% (1,9 ποσοστιαίες μονάδες ή από 16,2% σε 14,3%).

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού μειώθηκε, συνεχίζοντας μια πορεία μείωσης από το 2015 μέχρι και το 2020 με συνολική μείωση της τάξης του 26,3% (7,6 ποσοστιαίες μονάδες ή από 28,9% σε 21,3%).

«Επιβεβαιώνεται δηλαδή από το σύνολο των στοιχείων που δημοσιεύονται ότι η χώρα συνεχίζει στο δρόμο της ανάκαμψης και της βελτίωσης των κοινωνικών συνθηκών για τα νοικοκυριά, τους εργαζόμενους και τον κάθε πολίτη και ότι οι πρωτοβουλίες και τα ενεργά μέτρα πολιτικής απασχόλησης που έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει η Κυβέρνηση είναι προς την ορθή κατεύθυνση», αναφέρει το Υπουργείο το οποίο καταλήγοντας σημειώνει πως «οι προσπάθειες συνεχίζονται με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς εργασίας και τη περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής του κάθε πολίτη και ειδικά των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».

Επιτυχία πολιτικών κυβέρνησης

Σχολιάζονας τα ίδια στατιστικά στοιχεία, ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρει σε γραπτή του δηλωση ότι η μείωση των ανέργων από 35.000 σε 23.000 αντιστοιχεί σε μείωση 34,3%, που είναι η μεγαλύτερη πτώση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τριπλάσια από το μέσο όρο πτώσης της ανεργίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν 9,4%.
Παράλληλα, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων χρόνων, έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007.

Επισημαίνει ότι τα επίσημα στατιστικά καταδεικνύουν την επιτυχία των πολιτικών της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κάποιος την οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Η Κυβέρνηση, καταλήγει, θα συνεχίσει να ασκεί οικονομική πολιτική με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων των πολιτών και τους καλούμε όλους να είναι συμμέτοχοι στην όλη προσπάθεια.