You are here

Εργοδότες - εργαζόμενοι συμφωνούν να... συζητήσουν

23/04/2002 20:56
Υπέρ της έναρξης Κοινωνικού διαλόγου, με εκ των προτέρων συμφωνημένα και επιλεγμένα θέματα, τάσσονται ομόφωνα οι συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, με στόχο την προσαρμογή στη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε από την de facto εισαγωγή νομοθεσιών που επηρεάζουν το εργασιακό περιβάλλον.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αντρέας Μουσιούττας, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του, με δική του πρωτοβουλία., κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ενδεχόμενη αυτή έναρξη του Κοινωνικού Διαλόγου. Όπως τόνισε ο υπουργός στο διάλογο, τα θέματα τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης θα πρέπει να προεπιλέγονται από όλους και να συμφωνούνται έτσι ώστε να μην αποτελούν αντικείμενο διαπληκτισμών και διαφορετικών τοποθετήσεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων, τονίστηκε ότι ομόφωνη ήταν η θέση όλων των κοινωνικών εταίρων ότι το υφιστάμενο σύστημα όχι μόνο δεν καταργείται, όχι μόνο δεν αντικαθίσταται αλλά θα πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να ενισχυθεί.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφερόμενος στο ιστορικό, είπε ότι οι εργασιακές σχέσεις στην Κύπρο καθορίζονται μέχρι σήμερα με βάση συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις που στη συνέχεια υπογράφονται. Σήμερα, με την εναρμονισιακή μας αυτή προσπάθεια που κάνουμε έχουμε εισαγάγει αριθμό από νομοθεσίες, που επηρεάζουν, που επικαλύπτουν τους τρόπους ρύθμισης των σχέσεων αυτών με νομοθεσία. Έτσι, συμπλήρωσε, παρέστη ανάγκη να συζητήσουμε αυτό το θέμα της ενδεχομένης προσαρμογής των υφιστάμενων θεσμών με το νέο περιβάλλον που δημιουργείται.

Παράλληλα, ανέφερε πως όλοι οι Κοινωνικοί Εταίροι ανεξαίρετα υπογράμμισαν ότι σήμερα υπάρχει Κοινωνικός Διάλογος στην Κύπρο για τον οποίο είμαστε υπερήφανοι και αποτελεί τη βάση του εργασιακού μας συστήματος, προσθέτοντας ότι το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα θα μπορούσε να αναλάβει αυτόν το ρόλο της διεξαγωγής του διαλόγου.

Τέλος, ο Αντρέας Μουσιούττας είπε ότι εισήχθη μια σειρά εναρμονιστικών νομοθεσιών οι οποίες θα πρέπει εφαρμοζόμενες να μην επηρεάσουν ή να μην θίξουν με οποιοδήποτε τρόπο το παλιό καθεστώς το οποίο θα πρέπει προστατευθεί και να προσαρμοσθεί.