You are here

Εργολάβοι με επίδομα ανεργίας

19/02/2004 11:08
Έπαιρναν επίδομα ανεργίας, αλλά ταυτόχρονα ήταν και εργοδότες...με υπαλλήλους και αναλάμβαναν εργολαβίες. Ο αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος. Πεντακόσια περίπου άτομα.

Όπως αποκαλύπτει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός, 500 άτομα διεγράφησαν τους τελευταίους δύο μήνες από τον κατάλογο ανέργων, αφού διαπιστώθηκε ότι ενώ έπαιρναν επίδομα ανεργίας, ταυτόχρονα εργάζονταν ή είχαν και υπαλλήλους και αναλάμβαναν εργολαβίες.

Ο κ. Κεραυνός τόνισε παράλληλα, πως από καιρό έχει διαπιστωθεί ότι η αγορά εργασίας δεν λειτουργούσε κατά τρόπο ορθολογικό: δηλαδή ενώ παρουσιαζόταν αυξημένη ανεργία, κάποιοι εργοδότες ζητούσαν άδεια απασχόλησης ξένων εργατών. Διευκρίνισε επίσης, ότι τα 500 περίπου άτομα προέρχονται από τον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας, εστιατορίων και κέντρων αναψυχής.

Είπε, επίσης, πως δεν μπορούν να δίνονται άδειες απασχόλησης ξένων εργατών εκεί όπου υπάρχει ανεργία και μάλιστα αυξημένη ανεργία, ώστε να παρουσιάζεται το φαινόμενο Κύπριοι να είναι εγγραμμένοι ως άνεργοι και να παίρνουν επιδόματα ανεργίας και να αρνούνται να εργάζονται.

Πρόσθεσε ότι όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου του έχουν κινητοποιηθεί σε σημείο που σημαντικός αριθμός Κυπρίων ανέργων παρουσιάστηκε σε Κύπριους εργοδότες και έχουν γίνει προσλήψεις με αποτέλεσμα να μειωθεί στον ελάχιστον βαθμό η παραχώρηση άδειας εργοδότησης αλλοδαπών.

Του Κυριάκου Κυριακίδη