You are here

Ες αύριον τα σπουδαία στις τράπεζες

29/07/2002 17:12
Συλλογική σύμβαση: Ρευστή η κατάσταση

10ήμερη προειδοποίηση πριν από τα απεργιακά μέτρα


Εξαιρετικά ρευστή και απρόβλεπτη παρουσιάζεται η κατάσταση, ως προς την επίτευξη συμφωνίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των τραπεζικών υπαλλήλων. Όπως πληροφορείται η Stockwatch, συνεχίστηκαν και σήμερα οι παρασκηνιακές επαφές μεταξύ της μεσολαβητού του υπουργείου Εργασίας με τις δύο πλευρές, ενώ ΕΤΥΚ και Κυπριακός Εργοδοτικός Σύνδεσμος Τραπεζών «κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους» ως προς το αποτέλεσμα των σημερινών διαβουλεύσεων, τηρώντας επιφυλακτική στάση ενόψει της αυριανής απόφασης της Μεσολαβητού Μαρίνας Ιωάννου.

Ο διευθυντής του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών (ΚΕΣΤ) Χρίστος Ταλιαδώρος, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες προερχόμενες από την ΕΤΥΚ σύμφωνα με τις οποίες η διαφορά με ευθύνη του ΚΕΣΤ οδηγείται σε αδιέξοδο, με βέβαιες πλέον τις απεργιακές κινητοποιήσεις, δήλωσε στην «SW» ότι η βελτιωμένη πρόταση - «πακέτο» του Συνδέσμου που υποβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή είναι «μια καλή πρόταση».

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΕΤΥΚ, Λοϊζος Χατζηκωστής, ανέφερε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά» μέχρι αύριο το πρωί, προτού ανακοινωθεί η απόφαση της μεσολαβητού του υπουργείου Εργασίας, αποφεύγοντας και αυτός με τη σειρά του να υπεισέλθει στα σημεία της διαφοράς που εξακολουθούν να χωρίζουν τις δύο πλευρές.

Απίθανο πάντως, θεωρεί ο διευθυντής του ΚΕΣΤ Χρίστος Ταλιαδώρος το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων εντός της εβδομάδας – στην απευκταία περίπτωση μη συμφωνίας – αφού σύμφωνα με τον Κώδικα Βιομηχανικών σχέσεων με την κήρυξη αδιεξόδου από το μεσολαβητή θα πρέπει να δοθεί 10ήμερη προειδοποίηση για τη λήψη απεργιακών μέτρων.

Όπως πάντως, πληροφορείται η «SW» τα σημεία «αιχμής» που ενδιαφέρουν τη κάθε πλευρά ξεχωριστά και στα οποία γίνεται το «μεγάλο παζάρι» αφορούν: Για τις Τράπεζες α) Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ταμείων των τραπεζών προς το κοινό, κατά μία ώρα, δηλαδή από τις 08.30 π.μ. – 01.30 μ.μ. αντί από τις 08.30 π.μ. – 12.30μ.μ. όπως σήμερα. Δίνονται μάλιστα διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να ζητηθεί επέκταση του ωραρίου των υπαλλήλων στα ταμεία, ούτε και τα κεκτημένα τους. β) Η δυνατότητα απασχόλησης (νεοπροσληφθέντος μόνιμου) προσωπικού πάνω σε μερική βάση, κυρίως για τις ώρες αιχμής. Δίνονται διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί κανείς καθ’ οιονδήποτε τρόπο από τους νυν υπαλλήλους.
Για την ΕΤΥΚ, δύο είναι κατά κύριο λόγο, τα αιτήματα που «καίνε» τους τραπεζοϋπαλλήλους: α) Η παραχώρηση επιπλέον στεγαστικών δανείων - τα οποία ως γνωστόν έχουν επιτόκιο 2,89% και β) παροχή ελαφρύνσεων στην εξόφληση των επενδυτικών δανείων, τα οποία το προσωπικό συνήψε με τις τράπεζες, στα πλαίσια της παραχώρησης δανείων γι αγορά τραπεζικών μετοχών.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν... «ες αύριον τα σπουδαία», ωστόσο και πάλιν, τίποτα δεν αποκλείει οι διαβουλεύσεις να πάρουν μια νέα παράταση αφού η μεσολαβητής του υπουργείου Εργασίας εργάζεται σκληρά για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, θέλοντας να εξαντλήσει κάθε περιθώριο που υπάρχει.

Του Κυριάκου Κυριακίδη