You are here

Εθνικός κατώτατος μισθός €940 από Ιανουάριο 2023

31/08/2022 07:30

Ο κύβος ερρίφθη για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό (ΕΚΜ). Μετά από 14 μήνες εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δύο κοινωνικών εταίρων, εργοδοτών και συντεχνιών, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να θεσπίσει τον ΕΚΜ στα €940.

Προσχέδιο του σχετικού διατάγματος, στο οποίο οι τελευταίες πινελιές έγιναν χθες βράδυ από τον ΥΠΕΡΓ, στη βάση των θέσεων, αντιθέσεων και συγκλίσεων των κοινωνικών εταίρων, θα δοθεί στις ηγεσίες των εργοδοτών και συντεχνιών το πρωί στις 8:30, με την έναρξη της συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, το ύψος του ΕΚΜ αναμένεται να καθοριστεί μεταξύ €935 και €950 μετά από συνεχή 6μηνη απασχόληση των δικαιούχων στον ίδιο εργοδότη.

Το σημείο εκκίνησης του ΕΚΜ, φαίνεται να έχει καθοριστεί μεταξύ €885 και €890.

Μέχρι σήμερα, ο κατώτατος ξεκινούσε με €870 και κατόπιν έξι μηνών απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, αυξανόταν στα €924.

Η τελευταία αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, είχε γίνει το 2012.

Η σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΣ, δεν πρόκειται να αναλωθεί σε συζήτηση εκ νέου επί της ουσίας του σημαντικού αυτού κοινωνικού ωφελήματος καθώς, κατά την κυβέρνηση, ο κοινωνικός διάλογος εξαντλήθηκε και οι συνθήκες εξαγγελίας της θέσπισης του ωρίμασαν, όσο ποτέ άλλοτε.

Άλλωστε, η δημόσια δέσμευση του ΥΠΕΡΓ είναι ότι μέχρι τις 31 Αυγούστου, ανεξάρτητα από το εύρος των συγκλίσεων, το διάταγμα θα εκδοθεί.

«Ακόμη και με κάθετες διαφωνίες μεταξύ των δύο κοινωνικών εταίρων, ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός θα θεσπιστεί σαφώς πριν να εκπνεύσει η θητεία της σημερινής διακυβέρνησης», είχε δηλώσει στη StockWatch o K. Koύσιος, μόλις είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΡΓ.

Οι πληροφορίες σε ότι αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, φέρουν τον ΥΠΕΡΓ να περιορίζεται σε επεξηγήσεις επί του νομοτεχνικού μέρους του διατάγματος.

Ίσως είναι και αυτός ο λόγος που οι κοινωνικοί εταίροι θα συνοδεύονται σήμερα, εάν το επιθυμούν, από τους νομικούς τους συμβούλους.

Στη συνεδρίαση, θα παρίσταται και εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας.

Συγκλίσεις: Στην εφαρμογή και μηχανισμός παρακολούθησης 

Παρά τις διιστάμενες απόψεις που εμφανίζονται σε θέματα ουσίας, οι εργοδότες και οι συντεχνίες κατάφεραν να πετύχουν και συγκλήσεις.

Δύο σημαντικές συγκλίσεις, αφορούν στην εφαρμογή του ΕΚΜ και στη σύσταση μηχανισμού παρακολούθησης και αναθεώρησης του ΕΚΜ.

Φαίνεται όλοι να συμφωνούν πως για λόγους προσαρμογής των προϋπολογισμών των επιχειρήσεων ή βιομηχανιών και επειδή η οικονομία ταλανίζεται από τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, ο ΕΚΜ θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2023.

Σύγκληση υπήρξε, και στο μηχανισμό παρακολούθησης και αναθεώρησης, η σύνθεση του οποίου θα αποτελείται από εννέα μέλη.

Η πρώτη αξιολόγηση και ενδεχομένως αναπροσαρμογή του ΕΚΜ, θα γίνει εντός 12 μηνών από το χρόνο εφαρμογής του.

Στη συνέχεια, η αναπροσαρμογή του θα γίνεται ανά δύο έτη στη βάση και των συνθηκών του κόστους ζωής.

Δεν πρόκειται να υιοθετηθεί τιμαριθμοποίηση του ΕΚΜ

Σε ότι αφορά τις εξαιρέσεις, δεν αλλάζει κάτι θεαματικά καθώς μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών υπήρξε εξ υπαρχής μία συν αντίληψη.

Εκτός διατάγματος και πεδίου εφαρμογής, τίθενται οι γνωστές τρείς κατηγορίες, που είναι οι εργαζόμενοι στη ναυτιλία, στον τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας και οι οικιακές βοηθοί.

Πέραν των τριών αυτών εξαιρέσεων, γίνεται προσθήκη και για τους εργαζόμενους κάτω των 18 ετών, των οποίων η μισθοδοσία θα είναι κάτω από τον ΕΚΜ.

Εκτός συνεδρίασης τα κινητά τηλέφωνα 

Για καθαρά λόγους προστασίας της διαδικασίας, οι ηγεσίες όλων των κοινωνικών εταίρων δεν θα μεταφέρουν κινητά τηλέφωνα εντός της συνεδρίασης, για να αποφευχθεί τυχόν φωτογράφηση και διοχέτευση υλικού εκτός αίθουσας, πριν το Υπουργικό Συμβούλιο λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Ενδεχομένως να αποφευχθούν και δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικό Σώματος, ακριβώς για τους ίδιους λόγους τάξης, ώστε να γίνει σεβαστή η διαδικασία της έγκρισης του διατάγματος από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατόπιν να γίνουν οποιαδήποτε δημόσια σχόλια και δηλώσεις.

Παρακάμφθηκαν οι μεθοδολογίες

Οι επίμαχες μεθοδολογίες και έρευνες σε σχέση με το ποσοστό καθορισμού του ΕΚΜ, δηλαδή αυτές της εγχώριας στατιστικής υπηρεσίας και οι αντίστοιχες έρευνες εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών (Survey on Income and Living Conditions) του ΕU-SILC, μάλλον παρακάμπτονται και ως εκ τούτου, δεν θα αποτελέσουν μέρος του διατάγματος.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch από άτομα που έχουν γνώση του αντικειμένου, ανέφεραν ότι με βάση ενδελεχή τεχνοκρατική μελέτη που έγινε τις τελευταίες βδομάδες, φαίνεται ότι και οι δύο έρευνες μπάζουν νερά.

Σημειώνεται ότι οι επίμαχες έρευνες, αποτελούσαν μόνιμη τριβή αντιπαράθεσης μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών εντός και εκτός του ΕΣΣ.

Σε ότι αφορά το άλλο κομβικό σημείο, που είναι ο καθορισμός του ΕΚΜ στη βάση του εβδομαδιαίου ωραρίου, δηλαδή αν θα λαμβάνονται υπόψη οι 38 ώρες ή 40 ώρες, το επίμαχο αυτό σημείο μάλλον παρακάμπτεται με κάποια άλλη εναλλακτική λύση.

Ευθύς μετά την επικύρωση του σχετικού διατάγματος από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Κούσιος, θα προβεί σε δηλώσεις στο προεδρικό.

Του Λεύκου Χρίστου