You are here

Ετοιμάζουν κοινή αντίδραση για ξένο προσωπικό

30/01/2023 07:04

Νέο μέτωπο με τις συντεχνίες άνοιξε ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, σε ότι αφορά το πλαίσιο της στρατηγικής που διέπει την εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Οι εκπρόσωποι των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, θεωρούν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εργοδοτών. Σε συνάντησή τους σήμερα, αναμένεται να αποφασίσουν κοινή απάντηση επί της σχετικής πρότασης υπουργού, αλλά και τα επόμενα βήματα τους, χωρίς να αποκλείουν τις κινητοποιήσεις.

Διαφωνίες, ως προς την πρόταση, στην οποία αποτυπώνεται η πολιτική της κυβέρνησης για την εργοδότηση αλλοδαπών τρίτων χωρών έχουν και οι εργοδοτικές οργανώσεις οι οποίες για την ώρα ενημερώνουν τα μέλη τους ώστε την 31η Ιανουαρίου 2023, να αποστείλουν τη δική τους απάντηση στον ΥΠΕΡΓ.

Σημείο αιχμής και για τις εργοδοτικές και για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, για διαφορετικούς λόγους, αποτελεί ο καθορισμός ποσοστού προσωπικού το οποίο μπορεί να εισαχθεί από τρίτες χώρες, δηλαδή στο 30% του συνόλου του προσωπικού για επιχειρήσεις που δεν έχουν συλλογικές συμβάσεις και 50% για επιχειρήσεις που έχουν συλλογικές συμβάσεις.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν «εμπαιγμό» τη συγκεκριμένη πρόνοια διότι ούτε οι ξενοδόχοι, αλλά ούτε και οι επιχειρήσεις εστίασης ζητούν πάνω από το 30% του μόνιμου προσωπικού τους από τρίτες χώρες, συνεπώς υποδεικνύουν ότι δεν τις δεσμεύει στο να διατηρούν συλλογικές συμβάσεις.

Οι συντεχνιακοί καυτηριάζουν παράλληλα τη στάση της κυβέρνησης Αναστασιάδη, καθώς δια στόματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ότι δεν θα έπρεπε η παρούσα κυβέρνηση να δεσμεύσει την επόμενη στο φλέγον πρόβλημα της ΑΤΑ που αφορά το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, ενώ όπως παρατηρούν, «βιάζεται να κλείσει το θέμα της στρατηγικής εισαγωγής προσωπικού από τρίτες χώρες» και «δίνει άδειες από το παράθυρο σε ξενοδόχους και επιχειρηματίες εστίασης».

Δεν υπάρχει χρόνος για να προχωρήσει η πρόταση

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, σε δηλώσεις στη StockWatch, παρουσιάστηκε πεπεισμένος ότι η νέα στρατηγική δεν θα προχωρήσει.

«Επί της ουσίας δεν πιστεύω ότι θα προχωρήσει η πρόταση του υπουργού Εργασίας, διότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να προηγηθεί διαβούλευση, όπως ζητούμε εδώ και μερικούς μήνες και όπως θα επαναλάβουμε στην απάντηση μας, την Τρίτη», είπε.

Διερωτήθηκε εάν υπάρχει λογική εξήγηση γιατί η παρούσα κυβέρνηση δεν θέλει να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση για την ΑΤΑ, αλλά την ίδια στιγμή δίνει προτεραιότητα σε ένα θέμα που τίθεται επιτακτικά από τους εργοδότες.

Υποστήριξε ότι «οι εργασιακές σχέσεις δεν λειτουργούν με αυτό τον τρόπο», όπως δηλαδή έχει ζητήσει ο ΥΠΕΡΓ να αποσταλούν εισηγήσεις για να καταθέσει την πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός του Φεβρουαρίου χωρίς κοινωνικό διάλογο. Υποστήριξε ότι το εν λόγω θέμα θεωρείται πιο επείγον, για σκοπούς εξυπηρέτησης συμφερόντων.

«Άλλωστε», διευκρίνισε, «τρέχει διαδικασία που αποφάσισε η πρώην υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψει να τύχουν εκμετάλλευσης καταστάσεις και ότι θα έπρεπε να υποβληθούν σχετικά αιτήματα και να εξεταστούν οι ανάγκες εργοδοτών όπως τις περιγράφουν».

Ο κ. Μάτσας κάλεσε τον κ. Κούσιο να ανοίξει το διάλογο χωρίς χρονικά πλαίσια και ορόσημα.

Άδειες από το παράθυρο

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, μιλώντας στη StockWatch, ανέφερε ότι «ο υπουργός «για ακόμη μια φορά ενεργεί με τρόπο που δεν λαμβάνει υπόψη τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Διερωτήθηκε, «γιατί μεσούσης της κινητοποίησης για την ΑΤΑ αποφάσισε να στείλει ένα σημείωμα και να ζητά τις παρατηρήσεις μας. Γιατί για την ΑΤΑ αποφάσισαν ότι είναι μεταβατική κυβέρνηση και δεν θέλουν να δεσμεύσουν την επόμενη κυβέρνηση και για τη στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών δεν θεωρούν ότι υπάρχει θέμα δέσμευσης της επόμενης κυβέρνησης».

Σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, ο υπουργός Εργασίας μέσα από τη συγκεκριμένη πρόταση εξυπηρετεί όλα τα ζητήματα που θέτουν οι εργοδότες, ενώ ταυτόχρονα παρέχονται άδειες από το παράθυρο σε ξενοδόχους και επιχειρήσεις εστίασης, είπε, και εξήγησε ότι «πάμε στις τριμερείς τεχνικές επιτροπές, διαφωνούμε και οι τρεις συντεχνίες να δοθούν άδειες σε συγκεκριμένους εργοδότες που δεν εφαρμόζουν την κλαδική συλλογική σύμβαση, αλλά ετσιθελικά δίνουν τις άδειες».

Από κοινού οι αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος 

Ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, ανέφερε στη StockWatch ότι «καμία διαβούλευση δεν έγινε μεταξύ του συνδικαλιστικού κινήματος και του υπουργού για το συγκεκριμένο θέμα, αν και αναμέναμε από τον περασμένο Νοέμβριο πρόσκληση για να συζητήσουμε το θέμα όπως μας είχε δηλώσει ο υπουργός ενώπιον της συνεδρίας του συμβουλευτικού σώματος».

Πρόσθεσε ότι ως συνδικαλιστικό κίνημα θεωρούν κομβικής σημασίας το θέμα διότι «υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, γι’ αυτό αποφασίσαμε οι τρεις οργανώσεις να απαντήσουμε από κοινού αλλά και θα αντιδράσουμε από κοινού».

Ζητούν σαφές χρονοδιάγραμμα

Ο διευθυντής του τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του ΚΕΒΕ Αιμίλιος Μιχαήλ, μιλώντας στη StockWatch, κατέθεσε τη διαφωνία των μελών του επιμελητηρίου σε δύο βασικά ζητήματα.

«Στην απαντητική επιστολή μας, την 31η Ιανουαρίου θα καταθέτουμε τη διαφωνίας μας στο θέμα της ποσόστωσης του 30% χωρίς συλλογικές συμβάσεις και 50% με συλλογικές συμβάσεις», είπε.

«Εμείς εισηγούμαστε η εισαγωγή προσωπικού από τρίτες χώρες να γίνεται βάσει των αναγκών κάθε επιχειρηματία ξεχωριστά. Για παράδειγμα εάν ένας εργοδότης έχει δέκα υπαλλήλους και χρειάζεται άλλους 2-3 θα πρέπει να συνάψει συλλογικές συμβάσεις για προσλάβει νέο προσωπικό από τρίτες χώρες;», διερωτήθηκε.

Επεσήμαινε επίσης, ότι «ζητούμε σαφή χρονοδιαγράμματα χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες».

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις στη StockWatch, της διευθύντριας Εργασιακών Σχέσεων της ΟΕΒ Λένας Παναγιώτου, η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να τεθούν χρονοδιαγράμματα.

Σημείωσε ότι «δεν μπορεί να ισχύει μια διαδικασία βάσει της οποίας να περνούν 5-6 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η εισαγωγή ανθρώπινου δυναμικού».

Εξέφρασε επίσης τη διαφωνία των μελών της ΟΕΒ, στην ποσόστωση του 30% και 50% υποδεικνύοντας ότι «η εισαγωγή προσωπικού θα πρέπει να γίνεται στη βάση των αναγκών μιας επιχείρησης».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες της νέας στρατηγικής, διευρύνεται ο κατάλογος των επαγγελμάτων που θα μπορούν να εισάγουν ανθρώπινο δυναμικό, με τρόπο που να λύνονται τα χέρια των επιχειρηματιών, όταν δεν μπορούν να εξεύρουν προσωπικό στην εγχώρια αγορά, ενώ καταργείται και το προηγούμενο διάταγμα το οποίο περιόριζε σε τρία-τέσσερα επαγγέλματα την εισαγωγή ανθρώπινου προσωπικού από τρίτες χώρες.

Της Ηρώς Ευθυμίου