You are here

Έτοιμος ο νόμος για το νέο Υφυπουργείο

03/02/2021 07:22

Τη δυνατότητα μεταφοράς της αρμοδιότητας εξέτασης και χορήγησης επιδομάτων στο νέο υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, παρέχει το σχετικό νομοσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο Εργασίας.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη βουλή. Η ίδρυση του Υφυπουργείου προωθείται στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ως μετεξέλιξη των εν λόγω Υπηρεσιών.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και όλα τα επαρχιακά και/ή τοπικά γραφεία Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας θα συνιστούν τμήμα του Υφυπουργείου διατηρώντας τις αρμοδιότητες, τις οποίες είχαν πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου, εκτός εάν αυτές διαφοροποιηθούν στη βάση του νόμου ή των σχετικών κανονισμών.

Με βάση το νομοσχέδιο, το Υπουργικό Συμβούλιο με την ολοκλήρωση της δομής και οργάνωσης του Υφυπουργείου, δύναται με απόφασή του να αποφασίσει τη μεταφορά στο υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας της αρμοδιότητας εξέτασης και χορήγησης επιδομάτων, που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, με μεταφορά και των αντίστοιχων υπαλλήλων.

Μόνιμοι, έκτακτοι και ωρομίσθιοι στο νέο Υφυπουργείο

Σε ότι αφορά τη στελέχωση του Υφυπουργείου, όπως έγραψε την περασμένη εβδομάδα η StockWatch, αυτή θα γίνει με αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

«Οι υπάλληλοι, οι οποίοι αμέσως πριν την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου υπηρετούσαν στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, μεταφέρονται υπό την υφιστάμενη δομή των εν λόγω Υπηρεσιών και εφεξής αποτελούν υπάλληλους του Υφυπουργείου», αναφέρει συγκεκριμένη πρόνοια του νομοσχεδίου.

Η αναφορά σε «υπαλλήλους» αφορά τους υπαλλήλους των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας περιλαμβανομένων λειτουργών κοινωνικών υπηρεσιών, λειτουργών ευημερίας, ιδρυματικών λειτουργών και ωρομίσθιων υπαλλήλων, οι οποίοι αμέσως πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νόμου, θα κατέχουν μόνιμη θέση στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ή θα υπηρετούν ως εργοδοτούμενοι ορισμένου χρόνου, ή ως εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου ή ως ωρομίσθιοι.

Οι αρμοδιότητες Υφυπουργείου και Υφυπουργού

Στις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου περιλαμβάνεται η υποβολή προτάσεων για τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής και στρατηγικής και κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και η εφαρμογή της εν λόγω πολιτικής και στρατηγικής για τη διασφάλιση συνθηκών κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης, η παροχή κοινωνικής προστασίας, η επίτευξη κοινωνικής ενσωμάτωσης, η προώθηση της ισότητας των ευκαιριών για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και η προώθηση των συμφερόντων ατόμων, οικογενειών και κοινοτήτων·

Επίσης, αρμοδιότητα του Υφυπουργείου, αποτελεί η υποβολή προτάσεων για τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης σε όλους όσους διαμένουν νόμιμα στη Δημοκρατία και ο συντονισμός και υλοποίηση της εν λόγω στρατηγικής. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ειδικότερα η λήψη μέτρων για την ενδυνάμωση της οικογένειας, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στον πολυσύνθετο ρόλο της, η στήριξη ατόμων και οικογενειών με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, η διασφάλιση προστασίας και φροντίδας παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η κινητοποίηση και ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στον τομέα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε τοπικό επίπεδο και η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται από κρατικά ιδρύματα και ανάδοχες οικογένειες σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της δομής και των διαδικασιών του Υφυπουργείου και η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται, αποτελεί άλλη μια βασική αρμοδιότητα του Υφυπουργείου.

Στις αρμοδιότητες εντάσσεται και η υποβολή προτάσεων για τη χάραξη εθνικής πολιτικής και στρατηγικής, η εφαρμογή της εν λόγω πολιτικής και στρατηγικής και η διαμόρφωση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την πρόληψη κοινωνικών προβλημάτων των πολιτών.

Οποιεσδήποτε άλλες συναφείς αρμοδιότητες μπορούν να ανατεθούν στο Υφυπουργείο με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ή δια νόμου.

Οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες του υφυπουργού που θα διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, περιλαμβάνουν την πολιτική εποπτεία του Υφυπουργείου, την πολιτική εκπροσώπηση της Δημοκρατίας σε όργανα και θεσμούς της ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, σε σχέση με θέματα των αρμοδιοτήτων του, τη διενέργεια οποιωνδήποτε πράξεων και τη διαχείριση ζητημάτων και υποθέσεων που εμπίπτουν στις εξουσίες ή στα καθήκοντα που του ανατίθενται, την έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών και την προπαρασκευαστική εργασία για υποβολή νομοσχεδίων, προσχεδίων διαταγμάτων ή κανονισμών.

Της Μαρίας Χαμπή