You are here

Έτσι θα λειτουργεί η τηλεργασία

21/04/2022 10:00

Κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με τηλεργασία που απορρέουν από τις υφιστάμενες συμβάσεις εργασίας τους, προστασία της ασφάλειας και υγείας τους, κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού που θα χρειάζονται καθώς και διαφύλαξη των προσωπικών τους δεδομένων προβλέπει μεταξύ άλλων το προσχέδιο νομοσχεδίου το οποίο ετοίμασε το υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα, κατοχυρώνεται και το πλαίσιο των υποχρεώσεων των εργοδοτούμενων με τηλεργασία έναντι των εργοδοτών τους καθώς και τα επαγγελματικά δεδομένα του οργανισμού, της επιχείρησης ή της εταιρείας που θα τους εργοδοτεί.

Το ν/σ αναμένεται να παραπεμφθεί εντός Μαΐου στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατόπιν στη Βουλή για ψήφιση.

Σημειώνεται ότι εργοδότης ο οποίος θα παραβιάζει οποιαδήποτε από τις διατάξεις του νόμου θα κρίνεται ένοχος αδικήματος.

Σε περίπτωση καταδίκης του θα υπόκειται σε χρηματική ποινή το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις €5 500.

Το προσχέδιο του ν/σ, βρίσκεται ήδη στα χέρια των κοινωνικών εταίρων .για να καταθέσουν τελικές παρατηρήσεις ή διευκρινίσεις, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω προσχέδιο, έλαβε υπόψη του τα αποτελέσματα της τεχνικής επιτροπής που συστάθηκε από τον περασμένο Δεκέμβριο, για να καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την τηλεργασία.

Στη τεχνική επιτροπή συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων και ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Η StockWatch κατέχει το σχετικό ν/σ και παραθέτει τις κυριότερες του πρόνοιες.

Η τηλεργασία είναι η εξ αποστάσεως παροχή εργασίας του εργοδοτούμενου από τo χώρο της μόνιμης κατοικίας του με τη χρήση της τεχνολογίας.

Η τηλεργασία θα συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου, κατά την πρόσληψη ή με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας.

Νοείται ότι η τηλεργασία δεν θα μπορεί να επηρεάζει δυσμενώς οποιουσδήποτε εκ των όρων εργοδότησης.

Η τηλεργασία θα μπορεί να εφαρμόζεται μετά από απόφαση του εργοδότη, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εφόσον προηγηθεί η έκδοση σχετικού διατάγματος του ΥΠΕΡΓ με βάση τον περί λοιμοκάθαρσης νόμο και για όσο χρόνο ορίζεται με βάση το σχετικό διάταγμα.

Επίσης, η τηλεργασία θα μπορεί να εφαρμόζεται και μετά από αίτηση του εργαζόμενου σε περίπτωση τεκμηριωμένου κινδύνου σε ότι αφορά την υγεία του.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης θα διαφωνεί με το πλαίσιο της τηλεργασίας, ο εργοδοτούμενος μπορεί να αιτηθεί τεκμηρίωση του κινδύνου υγείας του από το περιβάλλον εργασίας ή σε σχέση με το είδος της εργασίας του που εκτελεί από συγκεκριμένο ιατρό με ειδικότητα στον κλάδο της ιατρικής εργασίας.

Οι παθήσεις, τα νοσήματα ή αναπηρίες του εργοδοτούμενου θα καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Εργασίας που θα δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Ο εργοδότης θα αναλαμβάνει το κόστος της τηλεργασίας

Κατά την τηλεργασία ο εργοδότης θα αναλαμβάνει το κόστος που προκαλείται από τον εργοδοτούμενο, δηλαδή το κόστος του εξοπλισμού, εκτός αν συμφωνηθεί να γίνεται χρήση του εξοπλισμού του εργοδότη, των τηλεπικοινωνιών, της συντήρησης του εξοπλισμού και της αποκατάστασης των βλαβών καθώς και για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας.

Επίσης ο εργοδότης θα παρέχει στον εργοδοτούμενο τεχνική υποστήριξη για την παροχή εργασίας του και αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τις δαπάνες επισκευής των συσκευών οι οποίες χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση της ή να τις αντικαταστήσει σε περίπτωση βλάβης.

Με απόφαση της ΥΠΕΡΓ και μετά από διεξαγωγή μελέτης κόστους και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους θα καθορίζεται το ελάχιστο ποσό, το οποίο θα καταβάλλουν οι εργοδότες στον εργοδοτούμενο.

Οι σχετικές δαπάνες δεν θα αποτελούν αποδοχές, παρά μόνο εκπιπτέα δαπάνη για την εργοδοτική επιχείρηση, η οποία δεν θα υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο ή τέλος.

Ο εργοδότης υποχρεώνεται εντός οκτώ ημερών από την έναρξη της τηλεργασίας να γνωστοποιήσει στον εργοδοτούμενο με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο περιλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους όρους εργασίας που διαφοροποιούνται λόγω της τηλεργασίας.

Η ενημέρωση θα μπορεί περιλαμβάνει το δικαίωμα αποσύνδεσης, την ανάλυση του κόστους, τον αναγκαίο εξοπλισμό, τους κινδύνους και τα μέτρα προστασίας, την υποχρέωση της προστασίας των επαγγελματικών δεδομένων και των προσωπικών δεδομένων.

Διασφάλιση συμβάσεων και όρων εργασίας

Η οποιαδήποτε συμφωνία περί τηλεργασίας δεν θα θίγει το καθεστώς απασχόλησης ή και τη σύμβαση εργασίας του εργοδοτούμενου ως πλήρους μερικής εκ περιτροπής ή άλλης μορφής απασχόλησης. Θα μεταβάλλεται μόνο ο τρόπος με τον οποίο θα εκτελείται η τηλεργασία.

Οι εργοδοτούμενοι με τηλεργασία θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους συγκρίσιμους εργοδοτούμενους εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης.

Ο εργοδότης μπορεί να ελέγχει την απόδοση του εργοδοτούμενου κατά τρόπο που θα σέβεται την ιδιωτική του ζωή και θα είναι σύμφωνος με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του εργοδοτούμενου.

Σε ότι αφορά τις τηρούμενες διατάξεις, με βάση των νόμων περί ασφάλειας και υγείας, ο εργοδότης οφείλει να έχει στη διάθεση του επαρκή γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κινδύνων κατά την τηλεργασία, να καθορίζει προληπτικά και προστατευτικά μέτρα και να παρέχει πληροφορίες για τη διασφάλιση της υγείας των εργοδοτουμένων του.

Καμία υποχρέωση με τη λήξη της εργάσιμης ώρας

Εκτός εργάσιμου ωραρίου ο εργοδοτούμενος με τηλεργασία θα έχει το πλήρες δικαίωμα αποσύνδεσης του ή αποχής του από την παροχή εργασίας.

Το ν/σ προβλέπει ρητώς ότι δεν θα επιτρέπεται σε κανένα εργοδότη να προβαίνει σε δυσμενή διάκριση σε βάρος εργοδοτούμενου με τηλεργασία, επειδή ενδεχομένως να ασκήσει το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Η ΥΠΕΡΓ με σχετικό διάταγμα της μπορεί να καθορίζει τους ειδικότερους κανόνες ασφάλειας και υγείας κατά την τηλεργασία.

Επίσης θα μπορεί να καθορίζει τη διαδικασία ελέγχου εκ μέρους των αρμόδιων σωμάτων επιθεωρητών και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με την εφαρμογή των νομοθεσιών.

Οι επιθεωρητές μπορούν να εισέρχονται με την επίδειξη ταυτότητας τους ελεύθερα και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας σε οποιοδήποτε χώρο απασχόλησης εκτός από οικιακά υποστατικά, εκτός και αν εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του κατόχου τους.

Θα έχουν το δικαίωμα, αν το κρίνουν ότι είναι αναγκαίο, να συνοδεύεται από αστυνομικό.

Οι επιθεωρητές θα δέχονται παράπονα και θα είναι υποχρεωμένοι να τα διερευνήσουν και να συντάσσουν σχετικό πρακτικό στην περίπτωση διευθέτησης ή όχι της διαφοράς μεταξύ εργδοτούμενου με τηλεργασία και εργοδότη.

Σε περίπτωση διαφωνίας, είναι υπόχρεοι να ετοιμάζουν πρακτικό το οποίο θα αποστέλλεται στα επηρεαζόμενα μέρη και να κοινοποιείται στο δικαστήριο εργατικών διαφορών.

Αυτό που κατά βάση ενδεχομένως να προστεθεί στο ν/σ είναι η σαφής αναφορά στον εθελούσιο χαρακτήρα που θα πρέπει να διέπει το θεσμικό πλαίσιο της τηλεργασίας.

Είναι μία αναφορά την οποία ζητούν, τόσο οι εργοδότες, όσο και οι συντεχνίες.

Το ΥΠΕΡΓ θεωρεί ότι το σκέλος αυτός καλύπτεται από την πρόνοια που αναφέρει ότι «η τηλεργασία θα συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου, κατά την πρόσληψη ή με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας».

Του Λεύκου Χρίστου