You are here

Εξαγγελία 24ωρης απεργίας εργαζόμενων στο Αγρόκτημα Φασουρίου

14/01/2022 13:33

Στην υλοποίηση της απόφασής τους για πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την ερχόμενη Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Αγρόκτημα Φασουρίου, λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν λάβει απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν από το καλοκαίρι σε σχέση με την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να δώσει άδειες εργασίας σε αλλοδαπούς για γεωργικές εργασίες τις οποίες διεκπεραιώνουν Κύπριοι εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ  ΠΕΟ, στο πλαίσιο της απεργίας οι εργαζόμενοι θα μεταβούν, στις 10.30, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, την ώρα που θα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ «θα απαιτήσουν ακρόαση και εξηγήσεις για τις αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας που τους οδηγούν στην ανεργία».

Οι εργαζόμενοι στο Αγρόκτημα Φασουρίου δηλώνουν «αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να μην θυματοποιηθούν οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους».

Σε επιστολή της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ προς την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, για το θέμα, στις 7 Ιανουαρίου, με αφορμή την αναβολή της συνάντησης που θα είχε η συντεχνία στις 5 του ίδιου μήνα, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι γεωργικές εργασίες στις συγκεκριμένες εκτάσεις γης πραγματοποιούνταν πάντοτε από τους υφιστάμενους Κύπριους εργαζόμενους που έχουν υπηρεσία μέχρι και 30 χρόνια».  Προστίθεται πως «αυτή τη χρονική περίοδο, η κύρια εργασία των αλλοδαπών είναι οι εκκοπές φρούτων, ενώ οι άδειες τους δεν περιλαμβάνουν αυτή την εργασία».

Η συντεχνία διερωτάται κατά πόσον «η παραβίαση των όρων των συμβολαίων από την εταιρεία δεν δικαιολογεί από μόνη της εύλογο λόγο για απόσυρση των αδειών εργασίας».

Αναφέρει, επίσης, ότι «η αναφορά για διαφορετικές εταιρείες στις οποίες είναι δηλωμένοι οι Κύπριοι και οι αλλοδαποί δεν γίνεται αποδεκτή, αφού οι εκτάσεις γης είναι οι ίδιες για πολλές δεκαετίες και ανεξαρτήτως των διαφορετικών ονομάτων των διαχειριστριών εταιρειών, διεκπεραιώνονταν πάντοτε από τους ίδιους εργαζόμενους».

Τέλος, στην επιστολή της προς την Υπουργό Εργασίας η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ αναφέρει πως αναμένει τον καθορισμό νέας συνάντησης για συζήτηση του θέματος και προσθέτει πως έχει ζητήσει τόσο προφορικά, όσο και γραπτώς, να αποσυρθούν οι 15 άδειες αλλοδαπών για γεωργικές εργασίες, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έγινε.