You are here

Εξαγγελία κατώτατου προς τιμή της Ζέτας

30/06/2022 07:05

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συγκαλεί για την ερχόμενη Τρίτη στο γραφείο του, τους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή τα πλήρη μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, για να τους ανακοινώσει την τελική απόφαση της κυβέρνησης να εξαγγείλει τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από συνεργάτες του ΠτΔ, τις οποίες επιβεβαιώνουν και αξιωματούχοι των μελών του ΕΣΣ, ο κ. Αναστασιάδης θα θέσει ενώπιον τους προσχέδιο πρότασης που είχε ετοιμάσει η εκλιπούσα Ζέτα Αιμιλιανίδου, πριν το τραγικό συμβάν της 15ης Μαΐου, σε σχέση με τον εθνικό κατώτατο μισθό (ΕΚΜ).

Το προσχέδιο που ήταν απότοκο πολύμηνων διαβουλεύσεων της Ζέτας με τους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο του ΕΣΣ, προέβλεπε εξαγγελία του ΕΚΜ πριν από το τέλος περασμένου Μαΐου και εφαρμογή του το φθινόπωρο, ώστε να δοθεί ο χρόνος στις επιχειρήσεις και σε όλους τους εργοδότες να προσαρμόσουν το μισθολογικό τους πλάνο στη βάση των νέων δεδομένων που θα δημιουργήσει η καθιέρωση του ΕΚΜ.

Στον ΠτΔ έχουν δοθεί όλες οι σημειώσεις και προτάσεις της εκλιπούσας Ζέτας με τις θέσεις και τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, τόσο από τις εργοδοτικές όσο και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στα σημειώματα υπάρχουν και οι σκέψεις σε ότι αφορά το ύψος του νέου ΕΚΜ που επρόκειτο να προτείνει, ωστόσο το προεδρικό δεν επιθυμεί να διαρρεύσει οτιδήποτε πριν ο ΠτΔ εξαγγείλει τη θέσπιση του.

Συνεργάτες του ΠτΔ και τεχνοκράτες του ΥΠΕΡΓ ανέφεραν στη StockWatch ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν προτίθεται να αλλάξει τη φιλοσοφία της δομής που θα διέπει τον κατώτατο, όπως είχε καθοριστεί από την τέως ΥΠΕΡΓ, η οποία, πολύ συχνά έλεγε στους συνεργάτες της και στους κοινωνικούς εταίρους ότι ο αδύναμος κρίκος στις δύσκολες συγκυρίες της οικονομίας, είναι οι εργαζόμενοι που είναι ακατοχύρωτοι από συλλογικές συμβάσεις, δεν απολαμβάνουν αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και ούτε έχουν στοιχειώδη παρεμφερή ωφελήματα.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης, είχε δηλώσει αμέσως μετά το θάνατο της τέως ΥΠΕΡΓ ότι η επίσημη εξαγγελία για τον κατώτατο θα ανακοινωθεί εντός Ιουλίου αφού προηγουμένως θα συναντήσει και θα ακούσει, όπως είπε, και τους κοινωνικούς εταίρους.

Στη σύσκεψη του προέδρου με τους κοινωνικούς εταίρους θα διασαφηνιστεί κατά πόσο θα λαμβάνεται υπόψη η μεθοδολογία της στατιστικής υπηρεσίας σε ότι αφορά το διάμεσο μισθό ή αν θα υιοθετηθεί η αντίστοιχη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Κατά πόσο θα είναι ή όχι εξελικτική η εφαρμογή του κατώτατου, όπως γίνεται στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου γίνεται με βάση το 60% του διάμεσου μισθού, αυτό είναι θέμα καθαρά του προέδρου και των εισηγήσεων που έχει ενώπιον του από τους τεχνοκράτες του ΥΠΕΡΓ και στενούς συνεργάτες της Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Σημειώνεται ότι η θέση των συντεχνιών όπως έχει εκφραστεί και στο ΕΣΣ και δημόσια είναι ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός δεν θα πρέπει να εξαγγελθεί κάτω από τον υφιστάμενο που ανέρχεται στα €924 και ότι θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται με βάση τη διακύμανση της ΑΤΑ

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου, είχε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι με τη θέσπιση του ΕΚΜ δεν θα επηρεαστεί ο υφιστάμενος κατώτατος που εφαρμόζεται με βάση τις συλλογικές συμβάσεις στην οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Αναφορά θα γίνεται και στους μηχανισμούς ελέγχου τους οποίους θα διενεργούν λειτουργοί της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης του ΥΠΕΡΓ για να διαπιστώνουν, κατά πόσο οι εργοδότες εφαρμόζουν ή όχι το διάταγμα που θα καλύπτει τον ΕΚΜ.

Στην ατζέντα και η γονική άδεια

Στην ατζέντα της σύσκεψης θα βρίσκεται και το θέμα της πληρωμένης γονικής άδειας ως υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εναρμονιστεί με σχετική οδηγία της ΕΕ σε σχέση με τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής στέγης.

Το σχετικό νομοσχέδιο είχε ετοιμαστεί εδώ και λίγους μήνες και δόθηκε σε όλα τα μέλη του ΕΣΣ.

Σημειώνεται ότι η γονική άδεια μαζί με τον κατώτατο μισθό, τη θέσπιση της τηλεργασίας και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ήταν τα κορυφαία εργασιακά ζητήματα τα οποία είχε πρόθεση να υλοποιήσει πριν εκπνεύσει η θητεία της η Ζ. Αιμιλιανίδου το Φεβρουάριο του 2023.

Του Λεύκου Χρίστου