You are here

Φωτιές άναψε η δήλωση προέδρου Δημοκρατίας για ΑΤΑ

19/05/2022 06:58

Την ώρα που η κυβέρνηση προβαίνει σε ασκήσεις επί χάρτου ώστε να βρει τη χρυσή τομή για άμβλυνση των επιπτώσεων από την ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις, συνδικάτα και εργοδότες χωρίστηκαν και πάλι σε δύο στρατόπεδα για την ΑΤΑ.

Αφορμή στάθηκε η δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με την οποία τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της καταβολής της ΑΤΑ.

Απαντώντας την Τρίτη, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο προεδρικό Μέγαρο για λήψη συγκεκριμένων μέτρων συγκράτησης της ακρίβειας, ανέφερε ότι «αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως τουλάχιστον στην Κύπρο και άλλες δύο χώρες της Ευρώπης, υπάρχει η ΑΤΑ, η οποία σε κάποιο βαθμό αναπληροί, οπωσδήποτε ανάλογα και με τον πληθωρισμό, την απώλεια εισοδήματος».

Όλοι οι πρόεδροι χαρακτήρισαν ευλογία την ΑΤΑ

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, δήλωσε στη StockWatch ότι «η δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη αποτυπώνει μια πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι εργαζόμενοι εδώ και αρκετούς μήνες λόγω των πληθωριστικών πιέσεων της οικονομίας και της ακρίβειας, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία».

Επεσήμανε ότι «όλοι οι πρόεδροι της Δημοκρατίας έχουν χαρακτηρίσει την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), ως ευλογία ακριβώς διότι δίνει ανάσα ζωής στους εργαζόμενους που την έχουν ανάγκη» και πρόσθεσε ότι «η συγκεκριμένη δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας είναι σε πλήρη ταύτιση με την προσέγγιση που καταγράφεται και από την ευρωπαϊκή επιτροπή και ακριβώς μέσα από αυτή τη διαπίστωση γίνεται ακόμη πιο τεκμηριωμένη και επιτακτική η εισήγηση που έχει καταθέσει η ΣΕΚ, η οποία περιλαμβάνεται και στην επιστολή που στείλαμε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για επαναφορά της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της που είναι η πλήρης αποκατάσταση των μισθών και η οριζόντια διεύρυνση της έτσι ώστε να την απολαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι και όχι μόνο ένα ποσοστό του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Επανέλαβε ότι «η ΑΤΑ αποτελεί μια παράμετρο η οποία σίγουρα λειτουργεί υποστηρικτικά στη διαχείριση των πληθωριστικών τάσεων της οικονομίας και σήμερα παρά ποτέ επιβεβαιώνεται ότι όχι μόνο καλώς υπάρχει αλλά είναι και επιβεβλημένη. Για το λόγο αυτό η ΣΕΚ ζητά τη διεύρυνση της εφαρμογής της ΑΤΑ σε μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων».

Να ξεκινήσει διάλογος για καθολική απόδοση της ΑΤΑ

Στο ίδιο πλαίσιο και τα όσα δήλωσε στη StockWatch η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία τόνισε ότι «επιτέλους η κυβέρνηση παραδέχθηκε τη χρησιμότητα της ΑΤΑ και υπενθύμισε ότι υπήρξαν και φωνές που ζητούσαν την κατάργηση της λέγοντας ότι είναι προβληματική γι’ αυτό θα πρέπει να καταργηθεί».

Επεσήμανε ότι «ως ΠΕΟ υπερασπιστήκαμε την ΑΤΑ και δικαιωνόμαστε. Τώρα όμως ζητούμε από την κυβέρνηση να ξεκινήσει ο διάλογος για πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ, κάτι το οποίο περιλαμβάνεται και στις εισηγήσεις μας προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη».

Υποστήριξε ότι «θα πρέπει να ξεκινήσει ανοικτός διάλογος με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές με στόχο να αποκατασταθεί πλήρως η ΑΤΑ ειδικά σήμερα που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνωρίζει τη χρησιμότητα του θεσμού της ΑΤΑ ώστε η απόδοση της να επανέλθει πλήρως και όχι στο 50% που ίσχυε κατά τη μεταβατική περίοδο η οποία έχει λήξει. Θα πρέπει επίσης να γίνει ακόμη ένα βήμα και να αποδίδεται προς όλους τους εργαζομένους και όχι μόνο σε ένα κομμάτι των εργαζομένων».

Συνεπώς, επεσήμανε, «εμείς υποβάλαμε τη θέση ότι η ΑΤΑ θα πρέπει να είναι κομμάτι του τρόπου προσαρμογής του κατώτατου μισθού».

Όλες οι χώρες κατάργησαν το συγκεκριμένο θεσμό

Στην αντίπερα όχθη η ηγεσία των εργοδοτικών οργανώσεων παραμένει αμετακίνητη στη θέση της ότι η ΑΤΑ δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις γι’ αυτό θα πρέπει να καταργηθεί.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, δήλωσε στη StockWatch ότι «επιμένουμε στη θέση μας ότι δηλαδή η ΑΤΑ δημιουργεί πληθωρισμό και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο μια κατάσταση».

Υποστήριξε ότι «όταν υπάρχει έξαρση πληθωριστικών πιέσεων η ΑΤΑ εντείνει τα προβλήματα γι’ αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης που εφάρμοζαν το θεσμό της ΑΤΑ την κατάργησαν και μόνο η Κύπρος, η Μάλτα και ένα μέρος του Βελγίου εφαρμόζει το θεσμό σε ένα αριθμό εργαζομένων στο δημόσιο τομέα».

Συντηρεί τον πληθωρισμό

«Λανθασμένο μηχανισμό» χαρακτήρισε το θεσμό της ΑΤΑ και ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιάκκης, υπογραμμίζοντας ότι συντηρεί τις πληθωριστικές πιέσεις.

Μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «εμείς θεωρούμε ότι η ΑΤΑ είναι ένας λανθασμένος μηχανισμός αναπροσαρμογής των μισθών υπό την έννοια ότι δεν στηρίζεται πάνω σε αποδοτικότητα ούτε πάνω σε παραγωγικότητα αλλά ούτε και λαμβάνει υπόψη την ανάπτυξη της οικονομίας απλά έρχεται να καλύψει τον πληθωρισμό δημιουργώντας ουσιαστικά μεγαλύτερο πληθωρισμό».

Εξήγησε ότι «όταν υπάρχει πληθωρισμός και αυξάνεις τους μισθούς δημιουργείς περεταίρω πληθωρισμό και όταν ξεφουσκώσει οι μισθοί θα μείνουν εκεί που αυξήθηκαν με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν».

Σημειώνεται ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ΑΤΑ καταβάλλεται κατά το ήμισυ (50%) με την προϋπόθεση ότι, θα υπάρχουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της χρονιάς που προηγείται της καταβολής της. 

Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο εκτοξεύτηκε στο 8,8% που αποτελεί ρεκόρ 40ετίας ενώ περαιτέρω άνοδος αναμένεται το επόμενο διάστημα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που έχει επιφέρει ο πόλεμος. Ο πληθωρισμός στην Κύπρο διαμορφώνεται σε ψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της ΕΕ.

H συμφωνία πλαίσιο για την ΑΤΑ μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών έληξε τέλος Απριλίου και αναμένεται ο καθορισμός νέου πλαισίου.

Της Ηρώς Ευθυμίου