You are here

Φοβούνται διάβρωση της βιωσιμότητας του ΤΚΑ

06/04/2021 06:50

Έντονες ανησυχίες για ενδεχομένη διάβρωση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) προβάλλονται, εξ αφορμής αξίωσης μαζικών οργανώσεων για κατάργηση του 12%, το οποίο επιβάλλεται, υπό μορφή «πέναλτι», σε όσους αφυπηρετούν από το 63ο έτος της ηλικίας τους.

Οργανώσεις που συμμετέχουν στην ομάδα πρωτοβουλίας κατά της κατάργησης της αποκοπής του 12% έχουν ήδη εξαγγείλει κινητοποιήσεις και πορεία προς το προεδρικό στις 17 Απριλίου.

Ο Ανδρέας Μιλιδώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με δηλώσεις του στη StockWatch, υποδεικνύει ότι αιτήματα και αποφάσεις που άπτονται είτε αύξησης, είτε μείωσης των συντάξεων, θα πρέπει να είναι απότοκο αναλογιστικών μελετών προτάσσοντας ως κύριο μέλημα τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ.

Ο κ. Μιλιδώνης, επεσήμανε ότι ο κυριότερος παράγοντας που καθορίζει τέτοιες αποφάσεις, είναι το προσδόκιμο ζωής της κάθε χώρας.

«Τα τελευταία χρόνια είδαμε σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σύνδεση της ηλικίας αφυπηρέτησης με το προσδόκιμο ζωής, που βοηθά στην αντιστάθμιση ρίσκου μακροζωίας», παρατήρησε ο καθηγητής.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «με βάση την τάση στο προσδόκιμο ζωής μέχρι το τέλος του 2019, δεν δικαιολογείται πρόωρη αφυπηρέτηση χωρίς να υπάρξει μείωση του ποσού της σύνταξης».

Σημειώνεται ότι η επιβολή του «πέναλτι» του 12% είχε συμφωνηθεί επί διακυβέρνησης Χριστόφια το 2012, κατόπιν απαίτησης της τρόικας και υλοποιήθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους στη λογική κάποιων παραμέτρων, με βάση αναλογιστική μελέτη που είχε γίνει.

Η βασική παράμετρος καθορίζει ως έτος συνταξιοδότησης το 65ο. Αν κάποιος θέλει να αφυπηρετήσει πρόωρα, δηλαδή στο 63ο, του δίδεται μεν το δικαίωμα, πλην όμως, του επιβάλλεται μία αποκοπή της τάξης του 12%. 

Οι κοινωνικοί εταίροι (κράτος, εργοδότες και συντεχνίες) έχουν συμφωνήσει όπως το 2023 γίνει επαναξιολόγηση των δεδομένων του ΤΚΑ στη βάση της επέκτασης του προσδόκιμου ζωής, ώστε, εάν τα δεδομένα το επιβάλλουν να επεκταθεί το όριο συντάξιμης ηλικίας.

Καθορίστηκε μάλιστα, ως μέγιστο όριο το 67ο έτος συνταξιοδότησης, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα προκύψει και μέσα από σχετική αναλογιστική μελέτη.

Μ. Αντωνίου: Καμπανάκι για το αύριο του ΤΚΑ

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου επικαλούμενος την εν λόγω συμφωνία του 2012 επισημαίνει ως κύρια χαρακτηριστικά της την επάρκεια, το ύψος δηλαδή των συνταξιοδοτικών παροχών, τη βιωσιμότητα του συστήματος και την ηλικία έναρξης καταβολής των παροχών. «Είναι πρόδηλο, για λόγους βιωσιμότητας του ΤΚΑ, ότι στην περίπτωση κατά την οποία θα μειωθεί το όριο συνταξιοδότησης, τότε, είτε θα πρέπει να μειωθούν οι παροχές, είτε θα πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές.

«Οτιδήποτε άλλο αποφασιστεί και εφαρμοστεί αυτό θα σημάνει καμπανάκι για τη βιωσιμότητα του ταμείου», υποστήριξε ο κ. Αντωνίου. 

Ο ΓΔ της ΟΕΒ διατύπωσε τη θέση ότι τέτοια σοβαρά θέματα που αγγίζουν τις συντάξεις γήρατος, θα πρέπει να τίθενται προς συζήτηση ενώπιον του θεσμοθετημένου οργάνου του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ). 

Σημείωσε ότι οι συνθήκες σήμερα είναι τέτοιες που δεν προδιαθέτουν θετικό κλίμα ως προς την ικανοποίηση του αιτήματος για κατάργηση της αποκοπής του 12%.

«Προέχει η επούλωση των πληγών από τις επιπτώσεις της πανδημίας και μετά θα πρέπει να ακολουθήσει η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση των συντάξεων», παρατήρησε. 

Α. Μάτσας: Ρύθμιση μέσω κοινωνικού διαλόγου

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας τόνισε ότι είναι αναγκαίο στο πλαίσιο αναθεώρησης και μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως το επίμαχο αυτό θέμα ρυθμιστεί εντός του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος στο πλαίσιο ενός κοινωνικού διαλόγου μακράς πνοής.

«Μέσα από αυτό το διάλογο, θα πρέπει να προκύψουν οι οποιεσδήποτε ρυθμίσεις ειδικότερα αν στο ΕΣΣ επικρατήσει η άποψη ότι σταδιακά θα πρέπει να καταργηθεί το «πέναλτι» του 12%», τόνισε ο ΓΓ της ΣΕΚ, υπό τη βασική προϋπόθεση, όπως σημείωσε, ότι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΤΚΑ θα είναι δεδομένη.

«Δεν θα είναι δίκαιο να διακινδυνεύσουμε το ΤΚΑ και να μεταφέρουμε το πρόβλημα στις επόμενες γενιές», τόνισε. 

«Θα μπορούσε για παράδειγμα να συμφωνήσουμε ότι αυτό το «πέναλτι» δεν θα αποτελέσει επιβάρυνση για τους επηρεαζόμενους συνταξιούχους εφόρου ζωής», υπέδειξε ο κ. Μάτσας και πρόσθεσε: 

«Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι η ίδια η υπουργός Εργασίας έχει δηλώσει ότι το επίμαχο αίτημα θα τεθεί ενώπιον του ΕΣΣ και προς το σκοπό αυτό η Ζέτα Αιμιλιανίδου έχει βάλει και ορόσημο έναρξης του κοινωνικού διαλόγου».

Η κ. Αιμιλιανίδου, σε παρέμβαση της μετά τη συνέντευξη Τύπου των οργανώσεων της Ομάδας Πρωτοβουλίας που χαρακτήρισαν το μέτρο της αποκοπής του 12% σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν στο 63ο ως άδικο και ισοπεδωτικό, ανέφερε ότι θα συγκαλέσει προσεχώς το ΕΣΣ.

Κατέστησε σαφέςότι το κράτος δεν θα διακινδυνεύσει τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ και τη δυνατότητα πληρωμής των συντάξεων «με συνθήματα, αλλά με σωστές μελέτες για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του ταμείου».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αναφερόμενος πρόσφατα επί του επίμαχου αυτού θέματος και υπεραμυνόμενος της αξίωσης της Ομάδας Πρωτοβουλίας εξέφρασε την άποψη ότι «οι σημερινοί συνταξιούχοι και οι επόμενες γενιές συνταξιούχων αξίζουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και αποτελεί προτεραιότητα η κατάργηση του 12% για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους».  

Κ. Σκαρπάρης: Βιώσιμο μέχρι το 2080 το ΤΚΑ

Ο Γενικός Γραμματέας των συνταξιούχων μελών της ΠΕΟ Κώστας Σκαρπάρης, σε δηλώσεις του στη StockWatch υποστήριξε ότι από το 2013 έχουν γίνει μελέτες σύμφωνα με τις οποίες οι εισφορές των εργαζομένων, των εργοδοτών και της κυβέρνησης, αυξάνονται κλιμακωτά κάθε τέσσερα χρόνια, ώστε το ΤΚΑ να είναι βιώσιμο μέχρι το 2080.

Αναφέρθηκε στο μεγάλο χρέος του κράτους προς το ΤΚΑ ύψους €7,5 δισ. και υπέδειξε ότι με ελάχιστο επιτόκιο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το κράτος από το ποσό αυτό και να το ενσωματώνει στον ετήσιο προϋπολογισμό, θα μπορούσε να έχει αποδόσεις μερικών εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν το οποιοδήποτε κόστος από την κατάργηση του 12%.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Σκαρπάρης ξεκαθάρισε ότι τυχόν απόφαση για κατάργηση του αναλογιστικού πέναλτι του 12%, δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Θα καλύψει, είπε, το ποσό της απώλειας των συντάξεων που προκύπτει από την επιβολή της αποκοπής του 12%.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστος Κληρίδης με δηλώσεις του στη StockWatch υποστήριξε ότι η μείωση κατά 12% της σύνταξης είναι αντισυνταγματική, διότι, όπως εξήγησε, η σύνταξη αποτελεί περιουσιακό στοιχείο και δεν μπορεί με βάση τη νομοθεσία να την αγγίξει η κυβέρνηση. 

Του Λεύκου Χρίστου