You are here

Γ. Φράγκου: Αναμένει έρευνα Αστυνομίας για ΕΠΑ

10/07/2007 14:16
Την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγεται από την Αστυνομία για τις καταγγελίες των εργαζομένων στην ΕΠΑ, αναμένει η Επίτροπος Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Γούλα Φράγκου, ώστε να αποφασίσει για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας και τη διαδικασία για ενδεχόμενη παραβίαση του νόμου προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Σε δηλώσεις της στη Βουλή, η κ. Φράγκου ανέφερε ότι επικοινώνησε με το Γενικό Εισαγγελέα σε σχέση με τις καταγγελίες κάποιων εκ των εργαζομένων στην Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού. Ακόμη σημείωσε ότι παρέλαβε σήμερα επιστολή από το δικηγόρο κάποιων εκ των εργαζομένων στην ΕΠΑ, στην οποία επισυνάπτεται σημείωμα σε σχέση με ισχυρισμούς τους για παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη παραβίαση προσωπικών δεδομένων στην ΕΠΑ, η κ. Φράγκου είπε ότι ακούστηκαν, λέχθηκαν και γράφτηκαν πολλά και ανέφερε πως για να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση θα πρέπει να ακούσει και την άλλη πλευρά και όχι μόνο την πλευρά των παραπονούμενων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η Επίτροπος εξήγησε πως η τοποθέτηση κάμερας που καταγράφει εικόνα ή και ήχο για σκοπούς ασφάλειας επιτρέπεται από τη νομοθεσία υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, το Γραφείο της δεν έλαβε τη γνωστοποίηση που προβλέπει ο νόμος για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, που συνεπάγεται η τοποθέτηση του συστήματος παρακολούθησης στα γραφεία της ΕΠΑ.

Η κ. Φράγκου είπε πως υπάρχουν πολλοί που έχουν εγκαταστήσει συστήματα παρακολούθησης χωρίς να έχουν υποβάλει στο Γραφείο της τη γνωστοποίηση που προβλέπει ο νόμος, προσθέτοντας πως τη Δευτέρα υπήρξαν πολλά τηλεφωνήματα που ενημέρωναν το Γραφείο της για την τοποθέτηση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε διάφορες υπηρεσίες ή επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, δεν επιβλήθηκε σε κανέναν ποινή, επειδή δεν υπέβαλε γνωστοποίηση και ανέφερε πως σύμφωνα με το νόμο η μη γνωστοποίηση επισύρει ποινή διοικητικού προστίμου μέχρι και £5 χιλ.

Η κ. Φράγκου διευκρίνισε ότι η χρήση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για σκοπούς άλλους από αυτό για τον οποίο συλλέγονται αποτελεί παράβαση της νομοθεσίας.

Γ.Χ.